2017-03-24

Kokostvål

 
På 90-talet hade The Body Shop flera olika tvålar som luktade smaskens. Formen på tvålarna var allt från valar till klassiskt runda/ovala tvålar. Min favorit var den runda kokostvålen.

The Body Shop var mycket roligare innan L'Oréal fick klorna i företaget och förvandlade det från en liten hippieinspirerad butik till en skumbutik med ett överflöd av body butters och dyra produkter utan karaktär.

Nu vet inte jag om grunden till den riktiga kokostvålen var smält och häll tvål (glycerintvålmassa) eller om de hade gjort en klassisk pilerad tvål. Med pilerad tvål menas att man tar flisad kärntvål, doft- och färgsätter det hela, sedan knådar det hela som en deg och till slut komprimerar ihop degen under högt tryck till tvålar.

Sockertensiden med betain är med för extra lödder, anledningen till att jag använder varianten med betain är för att jag vill ha en så mild produkt som möjligt. Ren sockertensid har ett högt pH-värde som irriterar huden och tvålen blir inte lika trevlig att använda. Den kosmetiska stärkelsen är med för att kunna hålla den rivna kokosen och leran suspenderad i tvålen. Den vita leran är till för lite extra rengörande egenskaper, textur och ger även en mer naturligt vit och lite mer opak tvål. Då jag personligen tycker att den vita smält och häll tvålen inte är tillräckligt opak för min smak samt den lysande kritvita färgen gör att det ser lite konstgjort ut i vissa sammanhang. Den rivna kokosen ger textur till tvålen precis som i originalet. Kokosoljan är med för en extra hudvänlig tvål. Kokosdoftoljan är med för det ska vara kokosdoft på produkten. Kokosolja med doften kvar kommer inte att klara av detta jobb, utan här behövs ordentliga saker för en god lukt.

Nu är inte tanken att man ska tvätta ansiktet med denna tvål utan den går att använda som duschtvål alternativt som en helt vanlig tvål att tvätta händerna med.

Kokostvål
100 g vit glycerintvålmassa
5 g sockertensid med betain
5 g kosmetisk stärkelse
5 g vit lera
2 g riven kokos
5 g kallpressad och deodoriserad kokosolja
1 g kokosdoftolja

Gör så här
Väg upp allt.

Gör i ordning formen, ställ den på en oöm bricka som tål spill.

Blanda den rivna kokosen med leran.

Blanda kokosoljan och doftoljan. Smält eventuellt kokosoljan om det skulle behövas, låt den sedan svalna lite innan ni blandar den med doftoljan.

Smält glycerintvålmassan, antingen i mikro eller i ett vattenbad.

När tvålmassan har smält tillsätter man kosmetisk stärkelse, rör om med en liten ballongvisp.

Vispa inte för mycket så ni får luftbubblor i tvålen, utan gör det varsamt.

Tillsätt sedan sockertensiden, rör om med ballongvispen och tillsätt sedan kokosrivet som är blandat med leran. Rör om ordentligt.

Ha sedan i kokosolja och doftoljan. Se till att allt är homogent. Oljan ska inte sippra ut ur tvålen.

Häll upp i lämplig form och låt svalna. Spraya eventuellt den ny hällda tvålen med isopropylalkohol för att få bort luftbubblor på ytan. Man kan ställa in formen i kylen så den stelnar snabbare.

Har man svårt för att få ut tvålen ur formen kan man ställa den i frysen en stund. Frysen påverkar inte tvålen negativt på något sätt, det är en helt annan sak om man ställer in kallrörd tvål i frysen för att man har problem med att få ut den ur formen.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg