2017-02-14

Vitamin C serum

Återigen temat askorbinsyra och serum. Den här gången har jag lyckats få tag på askorbinsyra som är lika finmalet som pudersocker och jag har även lagt vantarna på en silikonbaserad gel som är helt vattenfri och är perfekt för mitt ändamål.

Askorbinsyra är väldigt känsligt för oxidation, speciellt när det är i kontakt med vatten, luften är också en källa för oxidation och vitaminet måste samtidigt skyddas mot luften. För att komma runt problemet med att det oxiderar så snabbt som det gör i vatten och luft kan man använda ett medium till askorbinsyran som är helt vattenfritt. Exempel på medium som är lämpade för detta ändamål är silikongelér och detta recept är baserat på denna råvara. För att detta ska fungera är det viktigt att askorbinsyran är extremt finmalen, då det inte ska riva huden vid applicering. Man kan inte mala askorbinsyra hemma i köket till den grad som behövs för detta ändamål utan speciell utrustning. Man kan göra den finare i konsistensen men inte till något som påminner till konsistensen om pudersocker som krävs för detta recept.

När man köper färdiga vitamin C serums så ska man vara på det klara att om produkten är missfärgad vid inköpet/första öppnandet så är askorbinsyran i serumet dåligt och produkten ska inte användas. Även om serumet kostade nära tusenlappen så ska det inte användas, gå då tillbaka till butiken eller kontakta tillverkaren i så fall.

Nu för att huden även ska få ordentligt med fukt så kan det vara klokt att använda ett fuktserum med hyaluronsyra innan denna produkt, då detta vitamin C serum kommer att vara helt vattenfritt. Jag har bloggat om ett passande fuktserum tidigare, ni hittar det här.

För en trevlig doft på serumet så är det frestande att tillsätta någon eterisk citrusolja, men de brukar kunna missfärga produkten så det blir svårt att avgöra om askorbinsyran i serumet har blivit dåligt eller inte. Sedan så har nästan alla tillverkare av vitamin C serums tillsatt doft som hintar åt citrusfrukterna och jag tycker att det kan vara lite tråkigt i längden. Jag vill inte riskera att den eteriska oljan på något sätt påverkar askorbinsyran negativt. Citrusoljor i sig har en ganska dålig hållbarhet och ibland så kan dessa eteriska oljor redan vara lite oxiderade när man har införskaffat dem. De flesta citrusoljor brukar även kunna göra huden lite fotosensibel och även detta vill jag gärna undvika, då vitamin C serums är tänkta att använda på morgonen. Man kan skippa doft helt om man är känslig, men silikongelen i sig luktar inte gott och jag vill gärna dölja lukten med något och jag är rätt så säker att ni vill det också.

Silikongelen (Dimethicone (and) Cetearyl Dimethicone Crosspolymer) som jag använder mig utav i detta recept är helt vattenfritt och har många användningsområden. Jag har experimenterat med detta gel i flera versioner innan jag kom fram till receptet nedan. Tar man lägre mängd silikongel så kommer askorbinsyran att sedimenteras till botten i förpackningen, vilket inte är helt idealiskt. Samtidigt så vill man inte enbart ta silikongel och askorbinsyran då det blir lite väl tjockt samt silikongelen luktar starkt av koskit. Koskitslukten går visserligen att maskera med rätt grejer.

Squalane är med för att det är läkande för torr och/eller skadad hud, penetrerar huden lätt och är en trevlig ingrediens i hudvårdsprodukter då den liknar hudens egen sebum. Man kan ta raffinerad jojobaolja om man inte har squalane hemma, men man ska ha klart för sig att konsistensen på slutprodukten kan bli annorlunda om man byter ut till någon annan olja, då de har olika densitet.

Risklioljan är med då den innehåller antioxidanter, steroler, rätt så färglös och har bra hållbarhet.

E-vitamin används som antioxidant, huden mår alltid bra av lite E-vitamin.

Jag valde rosengeranium för att den luktar rätt så starkt (och gott) och jag tänkte att då borde den dölja lukten från gelen effektivt, vilket den gjorde. Se bara till att lägga vantarna på en trevlig rosengeranium som luktar fräscht och rosigt och inte kärvt. Jag testade i en tidig batch med silikongelén att doftsätta med tea tree och det blev inte lyckat, det resulterade i att det luktade som den där sadeltvålen min syster köpte när hon höll på med ridning. För att beskriva lukten så tänk på en skitig ladugård som har blivit behandlad med något starkt luktande liniment. Själv tycker jag att tea tree olja luktar jätte gott men i kombination med silikongelen så blev det inte så bra. Med rosengeraniumet gick det däremot bättre. Rosengeranium har även en uppstramande effekt på huden, är hormonbalanserande och den ska även ha god effekt på vidgade blodkärl som man kan ha i ansiktet.

Observera!
Skulle ni byta ut squalanet mot någon annan olja så var observanta på om serumet blir rinnigt eller blaskigt. Det är bättre att det blir lite för tjockt än för tunt, blir det för tunt så kommer askorbinsyran att sedimenteras i botten av förpackningen. Man vill gärna att produkten ska vara homogen till sista droppen. Gör en liten sats om ni substituerar något, så ni får ett hum om de nya råvarorna beter sig. Man kan göra så lite som 10 g av denna produkt. Jag har gett Er ett recept på en testbatch som man kan göra om man är osäker på om man kommer att gilla produkten. I det receptet har jag skippat E-vitaminet och tagit mer olja istället så man får ett hum om hur produkten är.

Bästa förpackningsvalet för denna produkt är airlesspumpflaskorna. Serumet är för tjockt för en vanlig pump och det går inte att hälla av produkten så enbart flaska med vanlig kork fungerar inte heller. Burk skulle kunna vara ett alternativ, men hållbarheten kan påverkas och det är viktigt att man inte får ner fukt i burken när man tar av produkten.

Detta serum har funkat bra under sminket. Jag har blandat fuktserum och vitamin C serumet i handflatan med en therapist swipe rörelse och sedan applicerat på ansikte och dekolletage. Visserligen så kan man först applicera fuktserumet och sedan vitamin C serumet efteråt om man så önskar, dock så kan man känna av den olösta askorbinsyran genom att göra så. Blandar man de två så slipper man känna av grynigheten då askorbinsyran löser sig jättesnabbt.

Vitamin C serum (liten test batch)
Silikonfasen
2 g askorbinsyra, extremt finmald kvalité
7 g silicone gel DM (Dimethicone (and) Cetearyl Dimethicone Crosspolymer)

Oljefasen
0.5 g squalane
0.5 g riskliolja
2 dr rosengeranium

Tillväga gångsättet är densamma oavsett storleken på batchen.

Vitamin C serum (full batch)
Silikonfasen
20 g askorbinsyra, extremt finmald kvalité
70 g silicone gel DM (Dimethicone (and) Cetearyl Dimethicone Crosspolymer)

Oljefasen
1 g naturligt E vitamin
4 g squalane
5 g riskliolja
20 dr rosengeranium

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda E-vitaminet, squalanet, risklioljan och rosengeraniumet.

Mosa ihop silikongelen med askorbinsyran i en skål med en slickepott. Vi vill inte ha några klumpar så se till att verkligen mosa ihop detta med slickepotten.

Rör ner oljefasen ner i silikonfasen lite pö om pö, rör om ordentligt med slickepotten. Det ska likna tjock kristyr till konsistensen. Visar den tendenser till att "rinna" även om det går långsamt så har ni haft i för mycket olja.

För över serumet i en airlesspumpflaska, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg