2016-10-04

Vintage hudvård: Ungerskt vatten

Den här gången så tänkte jag försöka min egen version på Caudalies klassiker Beauty elixir som är en modern version av klassikern Ungerskt vatten. Ungerskt vatten var förr populära alltiallo medel och användes flitigt mot allt, folk trodde bland annat att det gick att "förhindra" att man drabbades av pesten om man använde medlet.

Det som utgör ett klassiskt Ungerskt vatten är först och främst rosmarinet, sedan har mer och mer tillkommit allt eftersom tiden har gått, såsom diverse olika citrusdoftande oljor, ros, pepparmynta, mm, även lavendel kan förekomma i recepten. Tillsatsen av olika växter kan ha haft syftet att göra doften mer angenäm eller helt enkelt för att maskera doften/smaken av rosmarinet, då rosmarin på egenhand inte alltid är den mest angenäma doften/smaken som man kan ha på en produkt, men det är inte omöjligt att de har bidragit med sina egenskaper.

Ungerskt vatten är inte "vattenbaserat" som en infusion utan är mer som en tinktur på "vin" där man har låtit rosmarin dra i några dagar, vinet består inte nödvändigtvis utav rödvin som vi gör med glöggen, utan är för det mesta något starkare som konjak eller någon annan stark spritdryck med lite högre alkoholhalt som ger bättre hållbarhet än ett vanligt rödvin. Denna mixtur ska sedan ha varit populär hos den ungerska drottningen på 1300-talet i formen som smärtstillande medel och därmed namngett beredningen Ungerskt vatten. Hur hon har använt den är lite osäkert då vissa källor ska ha angett det som ett liniment eller badmedel. Skulle inte bli förvånad om det även användes invärtes. Gör man ett te på rosmarinbladen så kan man dricka det som ett smärtstillande medel vid exempelvis mensvärk, sedan kan man ha sina åsikter om smaken för te på enbart rosmarin smakar inte gott.

I Caudalies klassiker ingår alkohol och det är inte meningen att man ska dricka den, utan själva produkten är en hudvårdsprodukt, jag är dock lite restriktiv till att använda alkohol när det kommer till produkter för ansiktet och jag har därför valt att utesluta alkoholen helt i mitt recept. Är man orolig för fotosensibilisering så kan det vara bra att veta att alkoholen helt oskyldig, utan det är vissa eteriska oljor som är skurken i dramat. Alkoholen dunstar bort och kvar ligger övriga råvarorna på huden, d.v.s. de eteriska oljorna. Man kan med andra ord använda alkoholbaserad parfym om man ska befinna sig i solen förutsatt att de ingående eteriska oljorna/kemikalierna inte orsakar fotosensibilisering. Man behöver därmed inte gå över till oljebaserad parfym sommartid, däremot kan det vara klokt att tänka på att alla friska och pigga citrusparfymer/colognes som brukar vara populära sommartid är inte de bästa dofterna för beachen eller om man ska vara i stark sol.

Konstiga saker som folk har sagt om produkten
En del personer som använder Caudalies produkt säger att den är "närande", vad de får det ifrån vet jag inte då det är i stort sett bara är vatten, sprit och eteriska oljor i blandningen. Jag har även sett personer påstå att alkoholen som används i produkten är inte den "vanliga uttorkande alkoholen" utan skulle vara någon form av återfettande alkohol, vad detta kommer ifrån vet jag inte heller. Källan kan mycket väl vara någon desperat försäljare som försökt övertyga sina kunder om att köpa den dyra produkten.

Caudalie Beauty Elixir INCI
Water, alcohol, bitter orange flower water, fragrance, rosemary leaf oil, potassium alum, glycerol, peppermint oil, styrax tonkinensis resin extract, commiphora myrra resin extract, melissa officinalis leaf oil, rosa damascena flower oil, vitis vinifiera fruit extract, tocopherol.

Doften på Caudalies klassiker är örtig och frisk.

I Caudalies variant på Ungerskt vatten ingår citronmeliss. Har man inte det hemma, då det är riktigt dyrt i inköp, kan man bland annat substituera citronmelisset med citrongräs och litsea cubeba (aka May chang) om man är ute efter en snarlik doft som citronmeliss kan ge, men nu ska produkten användas till ansiktet och citrongräs eller litsea cubeba inte speciellt lämpliga till ansiktet då de är lite starka. Jag skulle här istället ta bergaptenfri bergamott, den är inte fotosensibiliserande och passar bättre i ansiktet än både citrongräs och litsea cubeba. Man kan även använda lavendel (om man är ute efter citronmelissens lugnande effekt) men den förändrar doften för mycket i den här produkten då lavendel är för söt och blommig om man använder sig av en bra fransk kvalitet, engelsk kvalitet är mer skarp och billig i doften och skulle eventuellt passa bättre då den inte har sötman som slår ut allt annat (allt görs på egen risk). Men stör man sig varken på lavendeldoft eller att produkten kommer att lukta helt annorlunda än det tilltänkta originalet (Caudalies beauty elixir) så kan man ju använda lavendel oavsett om det är engelsk eller fransk.

Apelsinblomshydrolatet är antagligen med för dess lugnande verkan på sinnet, för hyn så är den lätt sammandragande och lugnande.

Angående rosmarinet så kan det vara klokt att ha koll på vilken kemotyp man har hemma så man tar rätt. Ni vill inte använda rosmarin som är anpassad för liniment (som kamfertypen) i produkter för ansiktet. Rosmarin är standard i ungerskt vatten och kan inte uteslutas. Eftersom det är rosmarin i produkten och är något som man inte kan komma ifrån så ska man vara försiktig vid användandet av produkten om man lider av epilepsi.

Alun är ett klassiskt medel i medeltida beredningar och är praktiskt att använda om man vill ha en sammandragande effekt, tightar till huden lite precis som huden stramas upp lite när man använder alungel på benen för att förhindra tung känsla/åderbråck. Så det blir eventuellt en liten uppstramande effekt av produkten om man har med alunet.

Glycerolet är som vanligt med som fuktbindare, inget konstigt där.

Vitis vinifiera fruit extraktet är med som antioxidant, det fungerar inte som ett konserveringsmedel om någon nu tror det och det är ett extrakt gjort på vinddruvor och inte grapefrukt. Jag tar rosmarin antioxidant istället för det flummiga vindruvsextraktet och som konserveringsmedel tar jag det effektiva, pålitliga och säkra parabenet. En anledning till Caudalie har med vindruvsextrakt har lite med att göra med att företaget är franskt, de är stolta över sina vindruvor, vad jag har sett så har de någon form av vindruvs relaterad ingrediens med i alla sina produkter. I Caudalies variant så ingår det E-vitamin, jag har istället ersatt det med rosmarin antioxidant istället, med rosmarin antioxidanten så är det lättare att dosera då man kan få fram droppar av antioxidanten. Rosmarin antioxidanten är dessutom en starkare antioxidant och tillför positiva egenskaper för de ingående råvarorna och senare när den hamnar på huden.

Citronsyra är med som chelator, gör att de övriga råvarorna håller sig fina lite längre. Caudalie har inte med denna men jag vill gärna ha med den för att göra slutprodukten stabilare.

Sedan har vi det lilla dilemmat att det ingår fragrance d.v.s. parfym i Caudalies produkt, att märka ut ingredienser så här är ett sätt för firmor att hemlighålla vissa ingredienser. Jag gissar på att de har tillsatt något mer i produkten, men jag anser att jag har fått till en rätt så bra duplikation på mitt "Ungerska vatten" så jag tänker inte älta mig i vad de har tillsatt för hemlig ingrediens där.

OBS!
Produkten måste skakas innan användning då det inte finns med något emulgeringsmedel som håller allt blandat, precis som i Caudalies variant. Då produkten innehåller rosmarin så skulle jag inte använda den kvällstid då rosmarin har en uppiggande effekt och kan göra det svårt för en att somna vid läggdags. Har man epilepsi eller har haft det tidigare så ska man undvika att använda produkten.

Som vanligt är det inte lämpligt att gravida eller personer med diverse sjukdomar eller åkommor att använda produkten utan att konsultera med sin läkare först.

Alkoholfritt ungerskt vatten
73.4 g dest.vatten
20 g nerolihydrolat (apelsinblomshydrolat)
3 g alun
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
7 dr rosmarin
7 dr pepparmynta
2 dr myrra

2 dr citronmeliss
2 dr benzoin
1 dr rosmarin antioxidant
1 dr ros de mai

Gör så här
Väg upp allt.

Häll i alla ingredienser i en glasflaska inkl de eteriska oljorna vilket man sparar till sist när allt annat är i.

Korka igen med en sprayinsats och skaka så allt löser sig, dock så kan de eteriska oljorna inte lösas i vätskan då de är oljelösliga. De kommer att skikta sig och lägga sig överst i flaskan. Det är därför som man alltid måste skaka flaskan innan man sprayar ansiktet.

Glöm inte att blunda när Ni sprayar ansiktet, Ni vill inte ha produkten i ögonen.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg