2016-05-31

Schampotvål

Detta schampo har inte jag själv konstruerat utan jag har hittat det på Soap queens blogg, jag gjorde precis som det stod och substituerade ingenting då jag hade alla råvarorna hemma.

Nu har jag testat detta schampo ett tag nu och det har gått bra att tvätta håret med det, jag har självlockigt hår och bor i ett område med mjukt vatten. Det som drar ner betyget på detta schampo är att tvålen löddrar lite dåligt och därmed kan det vara lite knepigt att jobba upp löddret med håret och så har man det faktumet att det går åt lite mer hårbalsam med detta schampo än med mitt vanliga milda flytande tensidschampo. Samt att för mitt hår så har jag bara kunnat ha håret utsläppt första dagen efter hårtvätt, sedan har jag varit tvungen att sätta upp det, då det har blivit lite flottigare i hårbottnen snabbare med denna än med mitt vanliga milda schampo.

Nu kan jag inte lova att detta schampo fungerar för alla då slutresultatet kan bland annat skifta beroende på vattenkvalité, hårkvalité, e.t.c.

Blir det beläggning på håret av schampot måste man använda hårskölj med vinäger, som används efter schamponering och innan hårbalsam, men förhoppningsvis så är det tillräckligt mycket citronsyra med i receptet så att håret inte förvandlas till halm.

I originalreceptet så står det att man ska använda deras 12 bar square mold, har man den så underlättar det en del då man slipper skära i tvålen. Jag använde min brownie pan mold i silikon, jag väntade rätt så länge med att skära den då den här tvålen är väldigt mjuk, pga all citronsyra och extra vätska. Denna tvål har även en längre "mognadstid" pga att tvålen är så mjuk och plastisk, den behöver mer tid på sig att torka än vanliga kallrörda tvålar.

På resandefot
På många ställen så läser man att schampokakor är så praktiska när man reser, e.t.c., e.t.c. Nu är det så med hårda tvålar är att visserligen så läcker de i sig inget, men har man nyss använt den och inte låtit den torka ordentligt innan man packar ner den i resväskan så kan det läcka ut tvåligt vatten ur tvålasken och packningen blir kladdig.

Är det så att man tänkt använda schampot på resan, skär till flera små tvålar när ni tar ur tvålarna ur tvålformarna, gör så stora/små kakor som räcker antingen till en hårtvätt eller till kanske en vecka och packa med dessa i resväskan istället för att ta med den stora tvålen.

Citronsyran gör att pH-värdet blir lägre i tvålen och tvålen blir mjuk och plastisk de första veckorna och minimerar risken att håret blir som halm.

De eteriska oljorna ger en kryddig doft som sitter bra i tvålen, den ger även en lite lätt patchoulidoft till håret men den försvinner snabbt. 10-fold apelsin är extra koncentrerad eterisk olja av apelsin och är därmed mer lämplig att använda i tvål än vanlig apelsinolja.

Jag råder Er till att läsa igenom hur man gör innan ni börjar så Ni har på det klara hur man gör.

Schampotvål
241 g kokosolja, kallpressad och deodoriserad
241 g olivolja
145 g hampafröolja, raffinerad
96 g palmfett
96 g ricinolja
96 g mandelolja
48 g jojobaolja

130 g natriumhydroxid
318 g vatten

4 msk vatten
14 g citronsyra
8.5 g D-pantenol

29.9 g 10x apelsin (10-fold orange)
19.9 g tea tree
9.9 g patchouli

Gör så här
Blanda ihop de eteriska oljorna i en liten glasbägare. Använder ni en plastbehållare till de eteriska oljorna så kan plasten deformeras och lösas upp.

Blanda 4 msk vatten med citronsyran och D-pantenolet i en separat bägare. Se till så allt löses.

Blanda kaustiksodan med vattnet i en rostfri metallbunke med hällpip och stadigt handtag, kaustiksodan ska ner i vätskan under konstant omrörning, men inte all kaustiksoda på en gång, utan i omgångar. Använd termometern så ni har koll på temperaturen. Akta er för ångorna och se upp för eventuella stänk.

Lut är frätande.

Väg upp fetter och oljor i en stor kastrull. Värm upp det hela så alla fetterna smälter temperaturen ska vara 54ºC.

När både oljorna och luten har en temperatur på 54ºC så rör man ner luten ner i oljorna. När allt är blandat kör man igång stavmixern.

Kör med stavmixern tills det spårar lätt.

Vispa nu ner citronsyre- och D-pantenollösningen ner i tvålen, att göra detta kan resultera i att tvålen blir tjock väldigt snabbt och det är därför motiverat till att jobba snabbt här och det är bra om man använder en ballongvisp istället för stavmixern för att blanda med.

Ha sedan ner de eteriska oljorna, nu kan ni använda stavmixern igen så det spårar ordentligt och häll över i de tilltänkta formarna/formen.

Spraya tvålen med propylalkoholen och isolera tvålen som vanligt i 1 dygn.

OBS!
Har ni använt individuella formar så kan ni låta tvålarna sitta i två veckor innan ni försöker ta upp dom ur formarna. Har ni som jag använt en större form så vänta några dagar, gärna 4-5 dagar innan ni försöker er på att ta ut den ur formen för att skära till bitar. Jag har använt en brownie pan mold och den tillåter tvålen att torka lite bättre än en klassisk limpform. Har ni tänkt använda en limpform (i silikon/trä/plast) så kan tvålen behöva ännu mer tid på sig innan den tas ur formen. Testa tvålen först genom att trycka/klämma på en kant för att se så den tål påfrestningen att tas ur formen och skäras. Bäst är förstås att man använder individuella formar så slipper man skära denna extremt mjuka och plastiska tvål.

Till skillnad från andra recept som jag har använt så ska denna mogna i 8-10 veckor, det är för att tvålen är så pass mjuk så den behöver den extra tork-/mognadstiden.

Jag är inte den som har kommit på detta recept, det är taget från Soap queen. Jag har bara räknat om från oz till gram och gjort en snabb översättning med egna ord.