2016-01-26

Propanediol

1,3-Propanediol
Kemisk formel: C3H8O2

Utvinns ur majs och är ekocertifierat, dvs ekologiskt och fint. Godkänt av bland annat Natrue och Ecocert. Går under handelsnamnet Zemea®.

Ska inte blandas ihop med glykol (etandiol eller etylenglykol). Det är snarlikt propylenglykol (PG) men PG har istället formeln 1,2-Propanediol, men har samma kemiska formel som propanediolet.

Användning
Används som fuktbindare, frostskydd, gör att aktiva/åtråvärda ämnen penetrerar djupare i huden än vad de annars skulle göra. Förbättrar känslan av produkten ifråga. Gör inte slutprodukten klibbig som glycerol kan göra.

Kan boosta effekten av konserveringsmedel så det blir bättre konserveringseffekt, även för de mer naturliga konserveringspreparaten, i det här fallet då för Lexgard natural. Man ska dock ha klart för sig att propanediolet inte är ett konserveringsmedel i sig. Koncentrerat så kan det ha en viss påverkan på bakterier och svampar precis som propylenglykol, men man ska inte se det som ett aktivt ämne/konserveringsmedel.

Angående frostskyddseffekten så fungerar även glycerol som sådan, men det betyder inte automatiskt att det är dödligt.

Ska vara återfuktande i hårprodukter utan att klibba i håret, enligt tester så har propanediolet vid 5 % (viktprocent) i en leave-on produkt samt 10 % i ett schampo gett ett bättre resultat på alla punkter, dvs mjukhet, lenhet, återfuktat, lugnande och lätthet, jämfört med andra polyoler (pg, glycerol, butylenglykol) vid samma dosering.

Dosering
1-10 %

Kan doseras upp till 75 % utan irritation, men... om man reagerar på det är väldigt individuellt, man kan vara allergisk mot vad som helst, inkluderat något livsviktigt som vatten. Gör en patchtest om ni är osäkra innan ni kladdar in hela kroppen/ansiktet med produkten.

Precis som med pg så är det så att antingen så tål du det eller så gör du det inte. För dom som tål ämnet ifråga så kan det fungera jättebra och dessa personer behöver inte sluta använda det bara för att några få personer har reagerat på det.

Källor
www.in-cosmeticsasia.com/__novadocuments/12567