Nu när hösten har kommit igång och vintern inte är långt ifrån med kärvare klimat så kan det vara bra att ha ett litet lager där hemma med extra hudvårdande crèmer.
Förr i tiden trodde man att man kunde "göda" vävnaderna i huden med olika typer av preparat, främst användes produkter som kallades för skin food på detta sätt, och på så sätt skulle man få yngre hud. De var inte nödvändigtvis feta crèmer utan de kunde se ut lite hur som helst med olika ingredienser som ansågs göda tynande vävnader. De innehöll för det mesta diverse vegetabiliska och djurfetter, mineraloljor däremot ansågs inte tillföra huden några näringsämnen utan användes mest i rengörande preparat som cold creams.
Nu för tiden vet vi dock att det inte går att göda de underliggande vävnaderna med crèmer, men dessa skin foods som är i formen av feta crèmer är riktigt bra att använda på torr och fnasig hy då de är återfettande och återfuktande. Har man fet hy får man vara lite försiktig med användandet, det finns en risk att vissa ingredienser kan klogga igen porerna men det kan funka.
Jag har valt ingredienser som ger maximalt med vårdande ämnen till huden, det blir fosfolipider, kolesterol och ett brett spann av olika fettsyror till huden, samt vitaminerna A och E.
Var och en får själva välja om de vill använda kallpressade oljor eller inte. Kallpressade oljor är att föredra då de innehåller mer nyttigheter för huden, men hållbarheten kan dock bli kortare.
Denna produkt blir inte lika kladdig på huden som lavendelcrèmen jag gjorde för ett tag sedan, den här går även in lite snabbare i huden men man blir fortfarande väldigt glansig av den och passar kanske därför bäst nattetid eller de dagar man ända inte ska visa sig för folk utan bara ska vara hemma och drälla.
Glycerolmängden i crèmen är 10 %, detta gör att produkten blir lite som apotekets Miniderm fast i en light version och då utan mineraloljor och paraffiner. Jag skulle inte råda folk till att ta och byta ut all vätska i detta recept mot mer glycerol för att få upp det till 20 %, det blir som att ta rent glycerol på huden, dvs är starkt hudirriterande även om det ingår fett i receptet.
Mjölksyran i receptet gör pH:t mer hudvänligt men ger tyvärr inte en peelande effekt på huden då pH:t inte blir tillräckligt lågt, citronsyran i receptet fungerar som chelator. Och i detta recept så ska dessa råvaror gå med i vattenfasen och inte i tredjefasen, ullfettet är inte så knussligt med pH:t när det ska fungera som emulgerare.
Jag har använt lavendel i mitt recept, det är förstås valfritt om man vill använda eteriska oljor eller inte i produkten. Har man mycket sårig hud kan man byta ut en del av lavendeln mot myrra.
Hållbarheten
Observera att hållbarheten på produkten bestäms av den råvara med kortast hållbarhet, dvs hampaoljan är den som bestämmer hur länge produkten håller i detta recept. Kallpressad hampaolja håller 2-3 månader, raffinerad håller upp till 6 månader från det att man har köpt den. Observera att de extra tillsatta antioxidanterna i produkten gör inte att produkten håller ännu länge än de angivna 2-3 månaderna om man använder kallpressad hampaolja. Använd färska råvaror, gamla råvaror är starkt hudirriterande och är helt fel väg att gå. Gamla oljor kan göra att även den tåligaste huden blir irriterad, detta gäller även för de eteriska oljorna.
Tips
Tycker man att det är svårt att använda upp vegetabiliska oljor innan de går ut kan man använda dom lite frikostigare i kroppskrubbar och hudoljor. Även om vissa råvaror är lite dyra i inköp så är det bättre att använda upp råvarorna än att låta de blir dåliga och man måste kasta det. Det är bara att blanda socker och/eller salt med de vegetabiliska oljorna och använda detta frikostigt en gång i veckan på kroppen. Själv är jag storförbrukare av skrubb, använder upp ca 1.5 dl skrubb per omgång och huden är len i dagar. Den efterföljande vården är också effektivare om man har exfolierat ordentligt. Kom bara ihåg att aldrig skrubba ansiktshuden, använd milda AHA-syror där istället. Oavsett om man vill göra skrubb eller hudolja så är förhållandet 20 % torr olja och 80 % medelfet olja en bra början.
Skin food med hampafröolja
Oljefasen
41.6 g ullfett
7.5 g sesamolja
Vattenfasen
9.8 g dest.vatten/hydrolat
10 g glycerol
0.1 g citronsyra
0.5 g paraben
0.5 g mjölksyra
Vid 35ºC
5 g avokadoolja
9 g hampafröolja
2.5 g naturligt E-vitamin
5 g lecitin
1 g A-vitamin
Vid 25ºC
20 dr lavendel (valfritt)
5 dr rosmarin antioxidant
Gör så här
Väg upp allt.
Värm både olje- och vattenfasen till 75ºC i vattenbad.
Vispa ner vätskan ner i oljefasen. Vispa ordentligt och länge för att minska risken för separation.
Ha i övriga råvaror vid rätt temperatur.
Häll upp på burk och etikettera.
Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg