2015-08-19

DMAE

INCI: Dimethylaminoethanol Natural (Bitartrate)

Vad gör råvaran
Räknas till sk cosmeceuticals och det den gör är att den "stramar" upp huden. DMAE gör att dermis blir tjockare och kollagenfibrerna i huden blir också tjockare vilket leder till en mindre rynkig hud. I vanliga fall så brukar bara epidermis bli tjockare av hudvårdsprodukter, nu går effekten lite längre ner och då ända till dermis (läderhuden).

Effekten ska hålla i sig även när man gör korta uppehåll med behandlingen.

DMAE fungerar även antiinflammatoriskt.

Säkerhet
DMAE ska även vara säkert att använda, i en studie så gav DMAE ingen skillnad jämfört med placebogruppen när man tittade på hudirritationen och känsligheten. Det är viktigt att produkten är titrerad för att vara helt säker att använda.

Om råvaran
DMAE i sig självt är väldigt alkaliskt och för att komma runt detta har man titrerat råvaran med vinsyra och man får då DMAE bitartrate. Detta för att du som konsument ska ha en lätthanterlig produkt.

Eftersom produkten är titrerad med vinsyra så är inte 3 g DMAE bitartrate 3 g DMAE utan mängden DMAE är betydligt lägre, koncentrationen av DMAE brukar ligga på 37 %. Det betyder att man måste dosera det högre och hur mycket beror på vart man har köpt sin produkt, jag tycker att man ska följa återförsäljarens rådgivning angående just din råvara.

Dosering
Råden brukar ligga på 3 %, dvs 8.1 g till ett recept på totalt 100 g för att få en koncentration på 3 %.

Följ gärna återförsäljarens råd angående doseringen.

Källor
Grossman R., The role of dimethylaminoethanol in cosmetic dermatology, Am J Clin Dermatol, 2005;6(1):39-47.
Tadini KA, Campos PM, In vivo skin effects of a dimethylaminoethanol (DMAE) based formulation, Pharmazie, 2009 Dec; 64(12):818-22.