2015-08-05

Blue Cocoon Beauty Balm Dupe


Varför punga ut med ca 2000 kr för en ynklig 50 ml burk med salva när man kan göra en snarlik produkt själv för betydligt mindre. Personligen skulle jag aldrig betala så mycket för en liten burk med lite simpel salva.

Min produkt som jag har gjort har en frisk doft av kamomill med en frisk doft av ravensaran. Färgen är tyvärr inte sådär härligt blå som i originalet dels p.g.a. kamomillextraktet som jag har använt. Det beror även på några av de vegetabiliska oljorna som jag har använt då de har en svag gul färg och detta bidrar också till att färgen drar mer åt grönt än blått. Annars hade den blå kamomillen bidragit till en fin blå färg till produkten.

Originalet luktar örtig och chokladigt medans denna luktar mer frisk kamomill. Så jag gissar på att de har använt kakaosmör med doften intakt.

En sak som man ska ha klart för sig angående May Lindstroms produkter, är att man kan göra samma produkter hemma i köket med samma kvalitet som hon.

Även om hon själv försöker få det till att vi alla blir k****ade i r*ven varenda gång vi köper råvaror som privatperson. Enligt henne är nästan allt som man själv kan få tag på antingen utspätt eller förfalskat och att man kan endast få tag på äkta råvaror om man har själv besökt och kommit överens med producenten om pris och kvalitet, e.t.c. Detta är inte helt sant. Visst vill man få tag på Blå renfana så kommer man att stöta på problem och det gäller att vara kräsen. Men med vanliga råvaror så är det inte svårt att få tag på rena och färska råvaror son privatperson.

Sedan så är inte förpackningen som hon har valt så hiskeligt dyr (som vissa vill få det till). Och just därför så kan det dyra priset förklaras och ursäktas. Som privatperson som bara köper en eller två burkar kan tycka att det bli dyrt. Men som tillverkare av hudvårdsprodukter, så behöver man tusentals med förpackningar och då blir priset genast bättre.

Att köpa hennes produkter är som att ha en duktig kock hemma som lagar helt vanlig mat åt en. Mat som man själv kan laga utan problem. Vanlig hederlig mat som lagas från grunden med färska råvaror. Det man betalar för när man köper hennes produkter är inget annat än lyx och flärd. Folk som recenserar hennes produkter är sålda på att de har lyckats få tag på hennes produkter och är förblindade över hur dyra produkterna är. Dessa människor har många gången inte hunnit prova produkterna innan de recenserar och ger helt blint fem stjärnor. Samma effekt som Chanel och Dior har på vissa märkesmedvetna personer. För dessa människor så blir produkterna bra per automatik bara för att priset är högt.

Det som är viktigt när man själv gör produkter hemma är att använda äkta och färska råvaror. Och May Lindstroms produkter är inget annat än lyxbohemt. Hennes produkter är först och främst ämnade för rika kändisar i LA.


Har man fet hy ska man se upp med denna produkt, den innehåller både sheasmör och kakaosmör som kan klogga igen porerna och orsaka gigantiska pormaskar om man har otur. För mig så har det gått bra att använda denna och då har jag fuktfattig kombinationshy som går åt det feta hållet. Risken är större för att man får problem med pormaskar om man redan har fet hy och kanske är i tonåren eller har väldigt känslig hy. Har man fet hy och har problem med eksem, rosacea och/eller psoriasis i ansiktet och vill ändå använda denna produkt eller liknande så kan det vara klokt att bara punktbehandla problemområdet och inte hela ansiktet.

Kan tänka mig att denna produkt är susen för torr och trasslig hy som lätt blir irriterad, d.v.s. så länge huden fixar alla eteriska oljor som ingår. Det kan hända att i originalet så är andelen eteriska oljor betydligt högre än vad jag har använt här.

En del känsliga personer kan uppleva att alla former av eteriska oljor orsakar irritation och utslag, då kan det vara bra att använda helt oparfymerade produkter istället.

Innehållsförteckning för The Blue Cocoon Beauty Balm
Camellia Seed Oil, Shea Butter, Cacao Seed Butter, Virgin Marula Oil, Yangu Oil, Baobab Oil, Tanacetum Annuum (Blue Tansy) Oil, Myrrh Oil, Lavender Oil, Frankincense Oil, Geranium Rose Oil, Vanilla CO2 Total Essential Oil, Schisandra Sphenanthera CO2 Fruit Extract, Immortelle Oil, Ravensara Aromatica Oil.

Anm.: jag ser nu 2019-01-04 att de har gjort om produkten. De har uteslutit yangu oil ur originalversionen. De har inte ersatt den med något annat utan det kan hända att de bara har tagit mer tefröolja istället. Anledningen till att de har uteslutit yangu oil är nog bara för att oljan kan plötsligt ha blivit väldigt svår att få tag på av olika anledningar.

Tefröolja är en mild olja med en fethet som varierar från torr till medelfet beroende på vart oljan kommer ifrån, har man inte den hemma kan man substituera med mandel-, jojoba- eller riskliolja. Mycket av den information som finns om denna olja på nätet är bara rena myter, folk i Kina och Japan har helt enkelt bara använt denna till mycket då den har varit som mest tillgänglig där och folk i dessa länder är väldigt nationalistiska och traditionsbundna och anser att det som landet själv producerar är bäst av allt som finns att få tag på.

Sheasmör är kraftigt återfuktande samt fungerar som konsistensgivare tillsammans med kakaosmöret i denna produkt. Ska vara bra för torr och eksembenägen hy och ju mer obehandlad fettet är desto bättre ska det vara för eksembenägen hy. Kan dock ställa till det för fet hy genom att klogga igen porerna.

Kakaosmör är kraftigt återfuktande, kan också ställa till det för fet hy genom att klogga igen porer på samma sätt som sheasmöret. För att vara så lik originalet som möjligt så ska man välja kakaosmör med doften i behåll.

Marulaolja innehåller antioxidanter och verkar vara en bra olja för åldrande hy. Här har de använt kallpressad marulaolja.

Angående yanguolja (Calodendrum capense) så har jag inte tillgång till denna olja, utan jag substituerar med andirobaolja istället. Är inte helt säker med om jag har valt rätt typ av olja då det är lite svårt att få tag på information om ursprungsoljan, stuket på informationen som finns om yanguoljan är densamma som för tefröolja, bra mot allt och används till allt. Andirobaolja ska vara en bra olja om man har hudproblem, den är antibakteriell, antiallergen och antiparasitisk.

Baobabolja är en lätt olja som inte ska klogga igen porer, ska ge en silkeslen känsla på huden.

I originalet så ingår inget antioxidationsmedel, varför de har valt att inte använda något vet jag inte man kan ju tycka att för det priset så är det bra om produkten håller ett bra tag för folk brukar vara rädda om sina dyrgripar, men jag vill att produkten ska hålla så jag tillsätter 1 % E-vitamin.

Angående de eteriska oljorna så verkar de flesta av dem ha ett gemensamt tema i denna produkt och det är att nästan alla är antiinflammatoriska, lugnande och sårläkande. De är med andra ord bra mot eksem, psoriasis, sår och irriterad/röd hy.

Var noga när ni väljer era eteriska oljor. Använd färska oljor, ha koll på det latinska namnet och vart oljan kommer ifrån.

Blue tansy (Tanacetum annuum) ingår i renfanesläktet som består utav ca 160 arter och ska inte blandas ihop med vanlig eterisk renfaneolja som är väldigt giftig och har inga användningsområden inom aromterapin. På svenska så heter Blue tansy "blå renfana". Jag har valt att ersätta blå renfana med helt vanlig blå kamomill, då blå renfana är svår att komma över. Hittar man den i någon butik så finns det en viss risk att den är oäkta eller i bästa fall så är den utspädd. Det gäller att man hittar en pålitlig återförsäljare som visar upp certifikat på oljan. På många sidor så påstår man att att blå renfana är ett annat namn för marockansk kamomill. Detta är helt fel. Den marockanska kamomillen (Ormensis multicaulis) som jag har hemma är varken blå eller har det latinska namnet Tanacetum annuum. Blå kamomill är lugnande, bakteriedödande, svampdödande och bra att använda vid ytliga blodkärl. Har man Blue tansy hemma så ska man veta att man inte ska använda den om man är på smällen.

Man ska komma ihåg att engelskan har mängder och åter mängder med "vanliga" namn för en och samma växt. Det vill säga en växt kan ha ett namn i ett område och ett helt annat namn i ett annat område. Samma namn kan även användas på flera olika växter beroende på vilket område man är i och vilka personer man pratar med. Ni ser hur rörigt det är med namn på växter i engelskan. Det är en djungel och för att ha koll på läget så föreslår jag att man har koll på det latinska namnet när det snackas växter på engelska. Så man vet att det blir rätt.

Myrra är ett gammalt sårläkemedel, har antiinflammatorisk och antibakteriell effekt på huden. Ska ej användas av gravida.

Lavendel är lugnande på känslig hy, ökar på cellförnyelsen. Är bra för alla hudtyper, kan lukta gott om man väljer rätt typ.

Olibanum är antiinflammatorisk, antiseptisk, livar upp mogen hy.

Rosengeranium är sårläkande, sammandragande och inflammationshämmande.

Vanilj påstås att den ska vara bra för åldrande hy, mot brännskador och acne, men är nog mest med för att det har en varm doftnot. Har man känslig hy kan man reagera på vanillinet i den eteriska oljan. Är man tveksam är det bara att utesluta denna ur receptet och kanske alla andra eteriska oljor också. Använd inte det "vaniljextrakt" som finns i mataffären. Det är inte densamma som de extrakt man köper från butiker som säljer råvaror för hemtillverkning av hudvårdsprodukter. Eterisk olja av vanilj är svår att få tag på, de flesta extrakt som finns på marknaden för hemtillverkning är många gånger vattenlösliga och dessa funkar inte i en vattenfri produkt som denna. Men man kan hitta CO2 varianten här i Sverige om man letar. Om de sedan är av rätt sorts vanilj är en annan femma.

Schisandra sphenanthera CO2 frukt extrakt har jag inte tillgång till, denna råvara ska lugna huden och ska vara bra för irriterad och känslig hy. Jag har substituerat denna med kamomill CO2-extrakt som också är lugnande för huden. Förutsatt att man tål kamomill. Man tar dock mindre mängd av kamomill CO2-extraktet (0.1-0.3 %) än vad man gör av Schisandra sphenanthera CO2 frukt extraktet (1-5 %).

Curryeternell (Immortelle) är sårläkande, inflammationshämmande och lugnande på huden. Denna olja ska inte användas av gravida, om man ammar eller användas till barn då oljan innehåller diketon.

Ravensara är luftrenande och är bra vid förkylningar.

Blue Cocoon Beauty Balm Dupe
28.7 g tefröolja/mandelolja/jojobaolja/riskliolja
25 g rå sheasmör
25 g kakaosmör (använd gärna den odeodoriserande varianten)

10 g marulaolja
5 g yanguolja/andirobaolja
5 g baobabolja
1 g naturligt E-vitamin

30 dr blå kamomill
6 dr myrra
6 dr lavendel
6 dr olibanum
6 dr rosengeranium
6 dr vanilj CO2
0.3 g kamomill CO2-extrakt
6 dr curryeternell
6 dr ravensara

Gör så här
Väg upp allt som ska vägas.

Värm i vattenbad tefröoljan (eller mandel-/jojoba-/risklioljan) tillsammans med sheasmöret och kakaosmöret så allt smör smälter.

Ta av från värmen och när temperaturen är 40-50ºC har man i kamomillextraktet, rör om så extraktet löser sig ordentligt.

Låt sedan svalna till 25ºC ha då i resterande ingredienser, inklusive de eteriska oljorna. Salvan kommer nu fortfarande att vara flytande, det ska vara så och den effekten har man kakaosmöret att tacka för.

Häll upp på burk, etikettera (glöm inte datum) och låt stelna i kylskåpet i minst 24 h.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg