2015-05-14

Face Wash Powder

Fortsätter på temat rengöringspulver för ansiktet. Denna rengöring är jag väldigt nöjd med, har använt den varje morgon till min morgonrengöring sedan jag gjorde den. Huden känns inte snustorr när man har sköljt bort produkten. Jag följer sedan upp rengöringen som vanligt med lotion, serum och ansiktscrème.

Produkten löddrar inte och ska inte göra det, saponinerna i yucca root extraktet räcker inte till för att det ska bildas lödder. Däremot så bildas bubblor när man blandar produkten med vatten, det är för att det är bikarbonat och askorbinsyra i produkten, bikarbonat och något surt gör att det bubblar precis som när man släpper ner en badbomb i badvattnet.

Vit lera är rengörande men samtidigt milt och snällt mot hyn, passar känslig hy men personer med andra hytyper kan också använda denna lera.

Askorbinsyra tillsammans med bikarbonatet gör att det börjar bubbla när man tillsätter vatten till produkten. Jag upplever att produkten blir lättare att blanda med vätska om man har bikarbonat plus något surt till med i pulverblandningen. Bikarbonat har även en lugnande inverkan på hyn, är antiinflammatorisk etc. Askorbinsyran bidrar med lite C-vitamin till hyn, ungefär som Ren's 1 min flash rinse, fast i lite mindre mängd.

Honungspulvret är fuktbindande och förhoppningsvis så har den någon mer funktion kvar trots att den är lite behandlad.

Havssaltet har en fuktbindande verkan. Uttorkande blir det bara om man doserar för mycket.

Karbamiden är fuktbindande och tillsammans med saltet så har det bättre fuktighetsbevarande verkan.

Kamomillblommorna är med för dess lugnande verkan på hyn, samt bidrar med lite blommig örtdoft till produkten.

Yucca root extrakt pulvret har lite tvättaktiva saponiner i sig.

Face Wash Powder
60 g vit lera
5 g askorbinsyra, mortlad
5 g bikarbonat, mortlad
10 g honungspulver
5 g havssalt, mortlad
5 g pulveriserade kamomillblommor
5 g yucca root extrakt pulver
5 g karbamid, mortlad

Gör så här
Väg upp allt. Pulverisera kamomillblommorna i en kaffekvarn med blad, mortla saltet, bikarbonatet och askorbinsyran till ett fint pulver.

Blanda ihop alla ingredienserna och häll över i en bredmynnad flaska.

Använd den så här
När man använder produkten så tar man ca 1 tsk pulver i handen och till detta tillsätter man lagom mycket vatten eller annan vätska, det blir bäst resultat om det blir mer lös än fast konsistens på rengöringen när man blandar till den. Produkten kommer nu att börja bubbla, det är helt normalt. Applicera produkten i ansiktet utan att "skrubba" hyn och låt verka önskad tid, gärna 2-3 minuter, men undvik att låta den torka helt, det är inte bra för hyn. Skölj av noggrant och följ upp med, lotion, serum och ansikscrème.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg