2015-03-19

Ringblomma

Calendula officinalis

Innehåller
Oljelösliga ämnen: eterisk olja, karoten, xantofyll, fotosterin, hartsämnen, cuticolarvax.
Vattenlösliga ämnen: saponiner, garvämnen, bitterämnen, slemämnen, glykosider, salicylsyra, kalendulin, klorofyll.

Vad det används till
Man ska komma ihåg att oljelösliga extrakt och vattenutdrag på ringblomma har helt olika egenskaper, många drar likhetstecken mellan dessa och tror att man kan få samma effekt av infusionen som av oljeextrakten.

De oljelösliga extrakten gjorda på olja, CO2 och alkohol har inflammations- och infektionshämmande effekt, den främjar granulationen och är avsvällande. Det är dessa extrakt man använder för att göra ringblommesalva och andra feta ringblommeprodukter.

Infusionen som är vattenlöslig har en bakteriedödande verkan och kan användas för att göra rent sår med. Den är även bra på oren hy, här är den användbar i ansiktsvatten.

Ska vara bra att ha som en kompress på brännskador, insektsbett, åderbråck och kylknölar. Infusionen är även svampdödande vilket gör den användbar i fotbad och andra fotvårdsprodukter.

Hårskölj på ringblomma ska ge rödaktig ton till blont hår.

Infusionen är även ett gammalt läkemedel som ska bland annat kunna lindra inflammerade interna organ,  menstruationssmärtor samt påskynda utebliven menstruation.

OBS!
Gravida ska undvika att dricka te på växten, kan leda till missfall.

Dosering
För extrakten så ska man följa återförsäljarens anvisningar. Doseringen kan skilja sig från märke till märke.

Men generellt gäller följande: 0.1-0.3 % (vikt-%) för de koncentrerade CO2-extrakten.

Matlagning
Kronbladen är ätbara och går att ha som dekoration till olika maträtter. Ska även kunna användas som substitut för saffran.

Vad jag har använt det till
Gjort ringblommesalva på CO2-extraktet. Sen har jag haft i kronblad som dekoration i diverse badprodukter.

Provade en gång med ringblommeinfusion i en crème, det luktade inte gott och produkten fick en ful brun-orange nyans som gjorde det ännu värre. Det gick inte att parfymera bort odören med eteriska oljor så produkten fick åka ner i sopan.

Källor
Shenet, 2015-01-18
Stora boken om örter - Richard Mabey, Michael McIntyre, Pamela Michael, Gail Duff, John Stevens, ISBN 91-7738-201-3
The Encyclopedia of Herbs and Herbalism - Malcolm Stuart, ISBN 0-7481-0021-1
Medicinal flowers. III. Marigold. (1): hypoglycemic, gastric emptying inhibitory, and gastroprotective principles and new oleanane-type triterpene oligoglycosides, calendasaponins A, B, C, and D, from Egyptian Calendula officinalis - Yoshikawa M1, Murakami T, Kishi A, Kageura T, Matsuda H.