2015-02-03

Ullfett

Lanolin

Innehåll
Förestrade fettalkoholer som karnaubylalkohol, lanolinalkohol, stearylalkohol och cetylalkohol. Oförtvålbara ämnen som vax, fria fettsyror (cerotinsyra och karnaubasyra), E-vitamin, steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol och kolesterol) och squalene.

Densiteten på ullfett (vattenfritt lanolin) är 0.9 g/ml.

Vad det är
Kommer från fårens ull, därav namnet ullfett. Lanolin som också finns att köpa innehåller ca 25 % vatten och resten är ullfett. Ullfett däremot ska vara vattenfritt, men kan uppta vatten om det har förvarats i otäta behållare.

Vad den används till
Ingår i olika salvor som ska fungera skyddande och uppmjukande. Är även populärt att ha i salvor och crèmer för naglar och nagelband.

Anledningen till att den fungerar så bra är för att det liknar hudens eget talg. De olika sterolerna i ullfettet gör att ullfettet fungerar antiinflammatoriskt och återfuktande.

Ullfett är bra till rumpsalvor för blöjbarn då ullfettet emulgerar urinet och neutraliserar det.

Ullfettet fungerar även som emulgeringsmedel när man skapar feta och skyddande ullfettscrèmer. Fettalkoholerna är de ämnen/kemikalier som gör att ullfett kan fungera som emulgeringsmedel.

Vad jag har använt ullfett till
Olika salvor och fetare crèmer, bland annat i min Elizabeth Arden Eight Hour dupe och lavendelcrème. Jag använder även ullfett till mina fotcrèmes recept då det mjukar upp och återfettar så pass bra.

Källor
Shenet, 2014-11-30
Egen erfarenhet