2014-11-21
Hyaluronserum
Här är ett recept på serum som jag har gjort, jag ville göra nåt som var effektivt mot rynkor och andra tecken som visar på åldrande hy. Den ska gå att använda både dag och natt, huden behöver skydd dygnet runt, inte bara på natten. Man kan om man vill även smörja ovansidan av händerna med denna produkt vid läggdags.
Många glömmer bort att även händerna också behöver omvårdnad. Åldern syns även där.
Nu kommer detta serum att vara helt oparfymerat, men det betyder inte att produkten är helt doftlös. De ingående råvarorna ger en viss karakteristisk doft till produkten.
Det kan bli för starkt för huden om man pytsar i en massa eteriska oljor om man inte tillsätter någon vegetabilisk olja. Om ni får för er att experimentera med receptet nedan så kan det även vara frestande att ha i stora mängder AHA- och BHA-syror i serumet. Dessa syror har den egenskapen att har lågt pH, det kan ställa till det för aktiva ämnen som ingår i diverse extrakt och juicer om man doserar för mycket. Man får tänka till så produkten har ungefär samma pH som det är i cytoplasman hos växterna, dvs runt 5-8. Sedan har vår hud har ett pH mellan 5-6, så idealet är att det ligger där någonstans.
Niacinamid (B3) hjälper till med att trolla bort pigmentfläckar som orsakas av ålder eller sol. Ökar även på kollagenproduktionen i huden. Det ska räcka att man tar 2 % för att få en bra effekt. Porerna blir mindre och huden ska tillverka mindre flott. Den reducerar rynkor och fina linjer. Den ska hjälpa huden tillverka sin egen hyaluronsyra. Det verkar som om att en del personer kan känna en viss stickande lukt av niacinamiden, inkl mig själv.
Aloe vera är fuktgivande och läkande på solskador. Här är det viktigt att man väljer en aloe vera av hög kvalitet.
Hyaluronsyran som jag har använt är av extra låg molekylvikt, den har en molekylvikt mellan 3'000 och 5'000 Daltons. Molekylvikten för hyaluronsyra brukar annars ligga på mellan 50'000 och 8'000'000 Daltons. Även om den inte kan tränga ner i huden då molekylen är så stor så har den en återfuktande effekt på huden, dvs plumpar upp den. Ju lägre molekylvikt desto bättre effekt får man. En del personer kan reagera på den. Sen kan det hända att man tål en viss variant av hyaluronsyra, själv har jag märkt detta. Vissa märken på hudvårdsprodukter med det här ämnet blir jag röd av, andra inte. Sen är det lite svårt att veta vilken form det är då kosmetikaföretagen inte märker ut sådant.
Silkesproteinet ingår i en del extremt lyxiga japanska hudvårdsmärken med "kejserlig" kvalitet på silket. Där sägs silkesproteinet hjälpa huden förbättra tillverkningen av sitt egen hyaluronsyra. Silkesproteinet gör iallafall att huden känns silkeslen, tillför lite aminosyror och hjälper till med fuktbindningen i huden.
Grönt te extrakt är fullt med antioxidanter. Innehåller bl a polyfenoler, procyanider och flavonoider. Är antiinflammatorisk och därför bra för solskadade celler , acne, inflammerad hud. Stabiliserar kollagenet och underhåller elasticinet i huden. Procyaniderna är känsliga för höga och låga pH värden. Fungerar som antisvamp och antibakteriellt.
Ginseng ingår i flera antiage preparat på marknaden. Det är lite osäkert vad ginseng kan åstadkomma för huden. Men det ska ha antiinflammatorisk och antioxidant effekt. Jag hittade bara ginsengpulver från Crearome och jag gjorde så att jag gjorde ett glycerit på det, då ska man komma ihåg att man bara får med de vattenlösliga ämnena. Har man det rätt uppochner i produkten så blir det grusigt.
Karbamiden fungerar som en fuktbindare som får bättre effekt tillsammans med lika mycket salt.
C-vitaminet som jag har använt är stabilt i vatten, viktigt att man tar rätt här. Bleker huden.
Cellulosan är till för att det hela ska få en bra konsistens.
Parabenet är ett säkert och beprövat konserveringsmedel. Dödar effektivt alla mikroorganismer.
Citronsyra är tillför att binda oönskade metaller som finns i råvarorna samt få ner pH:t lite på slutprodukten.
Vill man halvera receptet krävs att man har en våg som har tre decimaler.
Hyaluronserum
74.4-70.1 g aloe vera juice (anv. det större mängden om rent glycerol används istället för ginsengglyceritet)
14.3 g ginsengglycerit eller 10 g glycerol
3 g silkesprotein
3 g C-vitamin (Sodium ascorbyl phosphate)
2 g niacinamid, Vitamin B3
2 g karbamid
2 g salt
1 g grönt te extrakt
1 g hyaluronsyra
1 g cellulosa
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra, alt så pass mycket att pH:t ligger mellan 5 och 6.
Gör så här
Väg upp allting med en bra våg.
Rör ihop glyceritet och cellulosan i en liten bägare.
Rör ner en råvara i taget ner i aloe veran, för att minimera risken för klumpar. Se till att allt löses ordentligt innan nästa råvara åker ner.
Häll sist i glycerit- och cellulosablandningen.
Kontrollera pH:t, korrigera för högt pH med citronsyra.
Häll upp på glasflaska med praktisk pumpinsats.
Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg