2014-09-19

Ansiktslotion

Det här är ett ansiktsvatten som mer koncentrerar sig på att återfukta huden än att garva den som sammandragande ansiktsvatten gör.

Meningen med ett ansiktsvatten är inte att ta bort sminkrester, det ska du ha tagit bort helt med den föregående rengöringen. Det är inte meningen att du ska göra/använda ett alltför sammandragande ansiktsvatten så huden blir alldeles stel av garvämnena, utan man ska återfukta huden så pass mycket att huden kan tillgodo se sig serum och efterföljande crème bättre. Även om du har fet hy ska du inte använda sammandragande ansiktsvatten, satsa på att fuktbomba huden istället.

Det är lite samma filosofi som över att man ska vattna i trädgården innan regnet när det har varit torrt länge för att växterna och jorden ska kunna tillgodo se sig regnvattnet på bästa möjliga sätt.

Jag har skippat att ha i glycerol i detta recept, det är ju annars en effektiv fuktbindare. Jag använder glycerol ganska mycket i serum och ansiktscrème så för att inte överdosera glycerolet har jag valt lite andra typer av fuktbindare i denna produkt.

Sedan har jag mest bara haft i kemikalier och hydrolat i denna ansiktslotion som återfuktar och lugnar huden. Jag har inte haft i några extrakt som grönt te extrakt och inga AHA-syror.

Rosenhydrolatet är svalkande och doftar rosigt.

Kamomillhydrolatet är lugnande på känslig hy.

Natriumlaktatet fungerar som fuktighetsbindare.

Silkesproteinet är fuktighetsbevarande och gör huden len, sägs även hjälpa huden att förbättra sin egen tillverkning av hyaluronsyra.

Karbamiden binder fukten bra i huden. Är en sk naturlig fuktighetsfaktor.

Saltet hjälper karbamiden att binda fukten ännu bättre i huden.

Citronsyran är för att binda eventuella metaller som kan finnas med som föroreningar.

Ansiktslotion
81.4 g rosenhydrolat
10 g kamomillhydrolat
2 g karbamid
2 g salt
2 g silkesprotein
2 g natriumlaktat
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt med en våg och häll i en ren flaska, korka igen och skaka om. Sen kan man välja själv vilken typ av kork eller insats man vill ha.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg