2014-08-29

Hyaluronsyra

Sodium hyaluronate

Hyaluronsyra produceras naturligt i vår hud (i cellerna) och som med allt annat så avtar denna process ju äldre vi blir. UV-strålar bryter även ner hyaluronsyran, så det är klokt att hålla sig i skuggan som värsta vampyren om man är rädd om sin hud.

Hyaluronsyra utvinns ur tuppkammar eller syntetiskt i laboratorier med hjälp av bakterier.

Är en stor fet molekyl som inte kan tränga ner i huden, utan ligger kvar på huden och "plumpar" upp den. Hjälper till med återfuktningen i kombination med andra fuktbindare.

Är med andra ord inte helt onödig, trots att det inte kan tränga ner i huden.

Enligt en artikel i Journal of Drugs in Dermatology så fungerar hyaluronsyran bäst om man använder hyalyronsyra med så låg molekylvikt som möjligt, gärna mellan 50 kDa och 130 kDa. Vill man veta vilken molekylvikt man har på hyaluronsyran i krämen man köpt får man helt enkelt kontakta tillverkaren. Gäller även för att veta ursprunget då man kanske inte vill främja tuppslakten. Det finns hyaluronsyra med extra låg molekylvikt att köpa, som har mellan 3'000 och 5'000 Daltons i molekylvikt.

Hyaluronsyra används även vid injektion i huden för att släta ut rynkor. Det injiceras i huden/kroppen vid lite olika medicinska åkommor, som jag inte tänker gå in på här.

Hyaluronsyra har även en viss antioxidativ effekt i huden.

Allergi
Och som med allt annat här i världen så finns det människor som kan reagera på hyaluronsyra i hudvårdsprodukter.

Källor
Efficacy of Cream-Based Novel Formulations of Hyaluronic Acid of Different Molecular Weights in Anti-Wrinkle Treatment - Tatjana Pavici, Gerd G. Gauglitz, Peter Lersch, Khadija Schwach-Abdellaoui, Birgitte Malle, Hans Christian Korting, Mike Farwick.