2014-07-16

Vintage hudvård: Zinksalva

Zinksalva är användbart på hud som behöver lugnas, som bebisars röda stjärtar, skavsår, vätskande eksem, finnar. Salvan är antibakteriell och sammandragande.

Ullfettet är bra för röda stjärtar på småbarn, men ska kanske undvikas om man tänkt använda salvan på eksem. Har man eksem kan det vara bra att helt utesluta ullfettet och ta lite mer bivax (eller annat vax om man inte tål bivax) och mer av någon olja som man tål, man vill ju inte göra eksemet värre. Man får räkna om lite på förhållandet mellan vax och olja. Man kan även prova något fast fett om man är allergisk mot ullfett.

Både risklioljan och makadamioljan är fulla med fytosteroler och polyfenoler, d.v.s. har antiinflammatoriska egenskaper. Makadamioljan hjälper även till med cellförnyelsen samt är antibakteriell. Risklioljan har den bra egenskapen då det är få som är allergiska mot ris i detta avlånga land, är man allergisk mot nötter kan man ersätta makadamioljan helt med risklioljan.

Ricinoljan är hygroskopisk och är både bakterie- och svampdödande.

E-vitaminet är till för att hålla oljorna fina och fräscha, huden mår även bra av vitaminet. Kom ihåg att salvan håller så länge som den oljan med sämst hållbarhet som ingår i produkten, även med E-vitamin i receptet. Därför är det viktigt att använda fräscha råvaror. Makadamiolja är den med kortast hållbarhet och håller ca 1.5 år beroende på hur man förvarar den.

Om man vill så kan man tillsätta eterisk olja. Lämpliga sådana är kanske tea tree, lavendel e.t.c. Ska man använda salvan på små barn så kanske man vill göra zinksalvan helt oparfymerad, öka då på 1 g på någon av oljorna för att kompensera de eteriska oljorna.

Är man osäker på om man kommer att gilla receptet kan man göra ½ eller till och med 1/4.

Det här receptet ger en mjuk salva, vill man ha den hårdare ökar man på bivaxet och minskar på någon av oljorna.

Nu är det här en zinksalva och inte en zinkpasta, zinksalvor har inte någon som helst solskyddande effekt. Köp ett adekvat solskydd istället med en SPF 15 eller mer... En sak som man bör vara medveten om är att man inte kan avgöra solskyddsfaktorn bara genom att titta på mängden zinkoxid. SPF:en har att göra med storleken på kornen, formulan, hur man tillverkar produkten, e.t.c. Därför så kan man inte göra solskydd själv hemma i köket. För att veta SPF:en måste det (varje batch) testas i lab. Man kan inte gå efter ett recept på nätet som säger att produkten får SPF50. Blandar man det fel, här krävs det speciella maskiner som sköter jobbet och inte en människoarm som blir trött efter ett tag, eller att man bara använder fel sorts storlek på zinket så har man ett annat värde på solskyddet.

Zinksalva
20 g ullfett
6 g bivax
30 g riskliolja
22 g makadamiolja (ersätt med mer riskliolja vid nötallergi)
10 g ricinolja
1 g E-vitamin
10 g zinkoxid
1 g eterisk olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda zinkoxid med makadamioljan, E-vitaminet och den eteriska oljan. Det ska inte finnas några klumpar av zinkoxiden i detta, använd gärna slickepotten till detta och mosa bort klumparna.

Ha i ullfett, bivax, riskliolja och ricinoljan i en värmetålig bägare och värm i vattenbad tills allt är homogent.

När ullfettsblandningen är 40ºC ska zinkoxidblandningen ner. Nu är slickepotten användningsbar igen.

Rör om så det är ordentligt blandat med ballongvispen, ha nu ner i en ren burk och etikettera med vad burken innehåller samt datum.

Har man allvarliga problem med huden föreslår jag att man tar sig till doktorn istället för att man själv håller på och laborerar och gör saker värre. "Naturkosmetik" botar inga sjukdomar. Använd huvudet.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg