2014-05-26
Vintage hudvård: Cold cream med bikarbonat
Fortsätter här på temat Vintage hudvård och har den här gången gjort en cold cream med bikarbonat istället för borax. Har tidigare sagt att jag inte är så pigg på att använda borax, jag är fortfarande inte det, bikarbonatet ska ge en liknande emulgerande effekt men ger inte boraxens (lätt) konserverande effekt. Så man måste fortfarande använda extra konserveringsmedel.
Natriumbikarbonatet ska hjälpa till med emulgeringen så krämen blir mer homogen och lite mer vit än vad den annars skulle ha blivit. Jag använde den typen av kvalitet som man använder till badbomber. Cold cream med bikarbonat blir även lätt basisk och det går inte att göra något åt. Tillsätter man något surt till blandningen som citronsyra förstör man "emulgeringen". Egentligen är det inte en emulgering utan man förtvålar fettet i produkten till en typ av tvål. Så det gäller att tänka till om man använder något annat konserveringsmedel än just paraben. En del mindre effektiva men populära konserveringsmedel kräver en sur miljö för att fungera. Andra saker som kan påverkas av pH är eventuella eteriska oljor som man kanske vill tillsätta, precis som i tvål kan det få produkten att mörkna, doften kan påverkas. Vill man använda annan typ av fuktbindare så kan fuktbindaren påverkas negativt av det förhöjda pH:t, det är inte säkert att proteinerna som förekommer i flera typer av fuktbindare inte fixar skillnaden.
Den här gången använde jag också riskliolja, vilket är en trevlig olja.
Glycerolet är till som fuktbindare, dels för huden och dels för produkten.
Bivaxet som jag använder i det här receptet är gult bivax, är man känslig eller vill ha en riktigt vit produkt kan man bara byta ut det till blekt bivax.
Cold cream med bikarbonat
100.4 g riskliolja
44 g bivax, gult
41 g rosenvatten
10 g glycerol
1.6 g natriumbikarbonat
1 g paraben
2 g E-vitamin
Gör så här
Värm och smält bivaxet med oljan i stora glasbägaren i vattenbad.
Värm vattnet med paraben, glycerol och natriumbikarbonat i en liten bägare i vattenbad, vispa med lilla ballongvispen så parabenet löser sig med vattnet.
När bivaxet är smält och innehållet i båda behållarna har samma temperatur, runt 75ºC så ska vätskan ner i det smälta bivaxet och oljan under kraftig vispning.
Kör med stavmixern på medelhastighet tills blandningen är homogen, bränn inte sönder stavmixern. Crèmen ska inte separera. Man måste även jobba ner crème från kanterna ner i övriga crèmen medan man vispar.
När det är så pass svalt att det fortfarande går att röra i crèmen men inte är stenhård ska E-vitaminet i. Vill man ha i eteriska oljor eller annat temperaturkänsligt ska det i nu.
Pytsa upp i en stor ren burk.
Hur den har varit att använda
Den här typen av cold cream känns mer homogen i konsistensen, lite mjukare än den andra cold cream jag gjorde. Det sipprar än så länge inte ut någon vätska när man tar av den. Är mer som en creme, mindre vaxig än cold cream utan bikarbonat. Det går snabbare att smörja in med denna, man behöver jobba mindre med den för att få det lagom smält på huden så man kan börja torka av sminket. Den fungerar i övrigt precis lika bra som förra cold cream på att ta bort smink, har dock ej provat med att ta bort ögonsmink med den då jag inte gillar flottiga ögonsminksborttagare.
Den luktar lite annorlunda jämför med förra batchen cold cream som var utan bikarbonat.
Sedan blev det lite klumpar i cold cream pga att jag använde stavmixer, jag kylde ned det för snabbt då jag var rädd om min kära stavmixer. Det var ganska svårt att göra ren stavmixern efter det här, även om man körde den i diskmaskinen. Viktigt att torka bort all cold cream innan man kör den i diskmaskinen, annars sitter det kvar cold cream efter disk.
Källor
Shenet, bakpulverkräm
Shenet, cold cream med borax
Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg