2014-02-15

Eteriska oljor

När man läser vissa amerikanska DIY sidor så kan produkterna bli ganska starka av alla eteriska oljor de använder. Okunskap och nyck som att det ska stinka av produkterna för att de ska gå att använda. Är bara en ovana från vanliga oekologiska produkter man köpt tidigare som bolmat av parfym.

För alla eteriska oljor gäller "Less is more".

Eteriska oljor är super kraftpaket och ska hanteras med respekt. Vet man av sig att man är allergisk, eller har en skadad hudbarriär är det bäst att helt hålla sig borta från eteriska oljor.

Ur aromterapeutiskt perspektiv så gäller regeln att du påverkas av de eteriska oljorna även om du inte känner dom så starkt i nosen. Detta har inte amerikanarna riktigt förstått som käckt stoppar ner nästan 30 g eterisk olja i en sats badpreparat på ca 2-3 cups som ger ca 3-4 kakor badpreparat. Det är alldeles för mycket.

Det är inte helt ovanligt att eteriska oljor kan vara rogivande i små doser men göra en uppskruvad om man doserar för högt. Huden kan även irriteras vid för höga doser trots att man har en frisk hud.

Dosering för olika typer av produkter
Generellt för dosering av hudvårdsprodukter är att man doserar de eteriska oljorna med 1 %. Här är det klokt att ha koll på hur mycket ens flaskor med eteriska oljor doserar. Antal droppar för 1 ml eterisk olja varierar med vilken typ av olja man använder. Citrusoljor är tunnare och ger fler droppar till en ml än tjockare oljor som amyris.

För liniment kan man använda högre dosering då de ska användas som punktbehandling och inte längre än två veckor i stöten. Doseringen här brukar vara mellan 5-30 %. 5 % är vanligast och är bäst att börja med. Har man ihållande problem med inflammation i någon kroppsdel kan det vara bra att ha flera blandningar att variera med, och konsultera med en sjukgymnast om hur man ska göra för att få bukt med problemet.

I massageoljor för helkroppsmassage kan man använda upp till 2 % eterisk olja.

Sedan är det jätte viktigt att kolla upp varenda eterisk olja som man tänkt använda, det är olika dosering på de olika oljorna. En del är även helt olämpliga att använda till ansiktet, eller till små barn och gravida. Har man en sjukdom ska man även vara restriktiv med användandet och konsultera sin läkare.

Till bad kan det vara bra att blanda de eteriska oljorna i någon form av medium, ex. olja, honung, mjölk, grädde, badsalt, badskum, turkisk rödolja,etc. Använder man inte ett medium ligger de eteriska oljorna på ytan och guppar och kan göra att det svider och kliar på kroppen när man kliver i. Vissa kroppsdelar är känsligare än andra.

För hudvårdsprodukter så gäller samma dosering oavsett det gäller hudlotion, duschgel, hudolja, schampo eller balsam.

Vuxna
Bad: 10-20 dr per bad
Fotbad: 5-10 dr per bad
Hudvårdsprodukter: max 1 %, vilket är 1 ml eterisk olja till 100 ml produkt
Ansiktsprodukter: max 1 %
Helkroppsmassage: max 2 %

Barn och bebisar
Bad: 1-4 dr per bad
Hudvårdsprodukter: här kan det vara klokt att lämna produkterna oparfymerade

Gravida och känsliga personer
Bad: 1-6 dr per bad
Fotbad: 1-2 dr per bad
Hudvårdsprodukter: max 0.5 %
Ansiktsprodukter: max 0.5 %

Tvål
Smält och häll tvål: 20 dr per 100 g tvål
Kallrörd tvål: max 6 % (vikt)

Kallrörd tvål är lite annorlunda jämfört med vanliga hudvårdsprodukter. Mycket av de eteriska oljorna förstörs av alkalierna i tvålen. Därför krävs det högre dosering. Även här gäller att olika eteriska oljor är olika doftstarka och ska doseras annorlunda i tvålen.

Barn och gravida
Till barn och gravida gäller generellt att alla eteriska oljor som används vid förkylningar ska man hålla sig borta från. Barn får inte vistas i samma rum som en vuxen som smort exempelvis med vapo rub eller liknande. Äkta lavendel, neroli och mandarin är några av de få eteriska oljorna som är säkra för både barn och gravida. För förkylda barn är endast Eukalyptus smithii säker att använda.

Läs på
Läs på om varje eterisk olja som ska användas så ni vet att det inte är farligt. En del är blodtryckshöjande, en del är östrogenstimulerande, vissa får inte användas om man ska vistas i starkt solsken, en del sänker blodtrycket och en del är rent utav riktigt giftiga och ska inte användas av någon.

Källor
Shenet
Aromterapi - Anna Salvesen och Finn Andersen
Aromterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark