Glycerol
Glycerol är ett transparent och visköst ämne som smakar sött och doftar inget.
Det finns olika koncentrationer på glycerolet ute i handeln. Det är viktigt att man har koll på om det är 85 %-ig eller 99 %-ig glycerol man har köpt när man tillverkar produkter, så man doserar rätt. Själv kör jag alltid med den 99 %-iga för enkelhetens skull.
Har sett på en del websidor som beskriver glycerolet som något dåligt och farligt. Varför har jag ingen aning om, folk kanske blandar ihop glycerolet med glykol.
Glycerol är en alkohol, där -ol ändelsen markerar att detta är en alkohol. Glycerolet är vanligtvis bunden (förestrad) till tre fettsyror i fetter och oljor och kallas då för en triglycerid. I mag- och tarmkanalen kan kroppen spjälka upp dessa triglycerider till fettsyror och glycerol med hjälp av speciella enzym. I fettcellerna bryts även triglyceriderna ner till fettsyror och glycerol, men för att få in dessa triglycerider in i fettcellerna måste de vara i form av fria fettsyror och glycerol. Att samma sak kan hända i huden när vi smort in oss med krämer och oljor har jag personligen lite svårt att tro och att vi på så sätt skulle slippa tillsätta glycerol i produkten.
Glycerol är vattenlösligt, även om glycerol finns förestrad med fettsyror i oljor och fetter så betyder inte det att glycerol är oljelösligt i sig.
Ursprung
Det finns vegetabiliskt, animaliskt och även syntetiskt glycerin och det är bra om det står på förpackningen om vart det utvunnits ifrån. Crearome säljer enbart vegetabiliskt glycerin om någon undrar och det kan vara klokt att hålla sig ifrån färgbutikens och apotekens utbud av glycerin om man vill vara säker på ursprunget och renheten.
Dosering
Används som vanligast 1-5 % i produkter, men kan användas i betydligt högre koncentration än så för speciella ändamål. I fotkräm kan man dosera 25-40 % glycerol som en kladdig kur under natten med sockorna på. Har inte testat detta själv, än.
Tar man enbart 100 % glycerol på huden så har det en uttorkande effekt på huden. Glycerolet ska helst vara blandat i en kräm eller gel med annan vätska, något fett och något som fungerar som en ocklusion för att kunna ge en så bra återfuktning som möjligt till huden. Exempel på ämnen som är ocklusiva är: fasta fetter, vaxer och allantoin.
Glycerol är ett jättebra exempel på en bra fuktbindare att använda i hudvårdsprodukter. Den gör huden mindre känslig för reaktioner mot irriterande ämnen, hjälper till med att lösgöra döda hudceller från torr hud som då blir mindre flagig, dvs bra vid eksem och psoriasis eller allmänt torr hud. Och framför allt gör det yttre lagret av huden (även kallat stratum corneum på eng.) tjockare och mer tåligt.
Psoriasisstudier
Det pågick studier 2003 där man undersökte om glycerol kunde hjälpa personer med psoriasis. Glycerolet interagerar med hudcellerna och gör så att hudcellerna mognar, vilket tydligen inte händer för folk med psoriasis. Vilket skulle vara en förklaring till varför cellerna bara växer och växer men aldrig mognar. Får cellerna hjälp att mogna så tror forskarna att man samtidigt får bukt med problemet med den här hudsjukdomen. Artikeln jag hittade var från 2003 och jag har inte hittat så mycket mer om ämnet. Glycerol är ofarligt att använda och har man psoriasis kan det vara värt att testa en glycerinkräm med hög halt glycerol på psoriasisfläckarna och sedan smörja riktigt ofta.
Hårvård
För hårvårdsprodukter så ska man vara lite försiktig med doseringen då höga halter glycerin i produkten gör håret klibbigt, man måste testa sig fram till vad som funkar för en själv. I mitt hårgelé använder jag 5 % glycerin och det funkar utmärkt i mitt hår, hur mycket som behövs beror på hur lockigt/rakt håret är och hur man behandlar det.
Användbara kombinationer
5 % glycerol och 5 % karbamid tillsammans ger bättre återfuktning än enbart 10 % glycerol eller karbamid i en produkt.
Invärtes
Ingår i vissa livsmedel som tillsatts, dess E-nummer är E422. Är inte giftigt på något sätt och bryts ner lätt i miljön. Fungerar laxerande om det intas i större mängder, men det finns bättre medel att inta om man vill ha nåt med laxerande verkan. Intag av stora mängder glycerol kan vara uttorkande för kroppen.
Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara.
Sen kan det här inlägget ev. bli uppdaterat om jag upptäcker vad mer man kan använda glycerol till.
Källor
Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions - J.W. Fluhr, R. Darlenski and C. Surber.
Skapa din egen naturkosmetika - Finn Andersen, Artaromaförlaget, 2000, andra upplagan. ISBN 91-973461-0-1
Medical College Of Georgia (2003, December 3). Glycerin May Help Skin Disease, Study Finds. ScienceDaily. Retrieved December 28, 2013
Shenet