Tänkte ta upp vad man behöver tänka på när man rengör/diskar redskap och attiraljer och vad som är helt onödigt. När man vill tillverka själv så är det lätt hänt att det går överstyr med allt ska vara sterilt. Jag har läst om folk som kokar allt dom kan, steriliserar pryttlarna i ugn, e.t.c. Egentligen är det onödigt att försöka få allt sterilt, då man inte kan jobba sterilt hemma i lägenheten/huset.
Kontaminering
13 sekunder efter att du steriliserat nåt är den kontaminerad igen.
Varenda gång du andas ut följer bakterier med och gör du ex en kräm kontaminerar du produkten. Luften som cirkulerar i köket/lägenheten eller huset du sitter i består till en viss del av sporer, bakterier och virus. De finns överallt och det går inte att komma ifrån.
Med andra ord är allt jobb med att få vispar, mått, bägare, burkar, flaskor, e.t.c. sterila helt onödigt.
Ex xantangumet man köpte vägdes/mättes nog inte upp i en steril miljö. Jag vet av erfarenhet att det man köpt från en del företag så har man fått råvarorna i lite tveksamma och konstiga förpackningar. Som i påsar av den typ man stoppar ner frukt i mataffären.
Vad kan man göra då?
Viktigast är att satsa på är att alla redskap och förpackningar är helt rena. Fria från synligt smuts som gamla hudvårdsprodukter, matrester, olja och annat som de har använts till.
Se till att råvarorna man använder är fräscha.
Man kommer långt med rena redskap, fräscha råvaror och ett pålitligt konserveringsmedel.
Det är ganska svårt att få en helt steril produkt, jag skulle vilja säga omöjligt om man inte ska autoklavera det nu man tillverkat.
Gränsen för hur många bakterier som får vara i produkten är ungefär densamma som för livsmedel (sist jag kollade iallafall). Köpt kräm innehåller lite bakterier den också.
Viktigast är att man inte ska glömma att konservera produkterna ordentligt. Och använda ett pålitligt konserveringsmedel. Infusioner och andra växtextrakt gör att det krävs högre dos av konserveringsmedlet. Fuskar man med konserveringen, d.v.s. använder för lite konserveringsmedel börjar det att växa i produkten.
En kräm kanske kan hålla sig fräsch i nån dag bara utan konserveringsmedel och då om man förvarar den i kylen när den inte används och var väldigt noga med hygienen när man gjorde den. Tänk på mat som tillagats, jag skulle inte äta nåt som är 3 dagar gammalt.
Jag har svårt att tro att någon vill stå 2-3 h varannan dag och vispa och ha sig för att göra en batch hudcrème utan konserveringsmedel som bara kommer att hålla sig i kanske två dar. När man gör kräm hemma så blir det inte 1 eller 2 msk man gör, utan minst 100 ml. Mindre mängd än 100 ml lär vara ett helvete att få gå ihop och inte tala om att mäta och väga upp allt. Det blir pytte pytte mängder.
Man behöver inte använda sterilt vatten när man gör hudcrèmer. Jag har använt batterivatten av den typ som går att köpa på mackar och i matbutiken. Det är tillräckligt rent. Jag använder aldrig kranvatten.
Förpackningar som är omöjliga att få rena och bör slängas när produkten är slut
-cerathylsor
-spray- och pumpinsatser
-airlesspumpflaskor
-droppinsatser (för eteriska oljor och vegetabiliska oljor)
-pipetter till glasflaskor
-de där pipetterna (kalibrerade och okalibrerade) i plast som använd i tillverkningen är engångsartiklar
Förpackningar som är svåra att rengöra
Här är det främst plastflaskor som haft olja i sig som är bökiga att rengöra. Här gäller det att man har en arsenal med flaskborstar i olika former. Det finns svarta plastflaskor på marknaden, väljer man dessa så ska man ha det klart för sig att det kan vara svårt att se efter diskning om det blev rent eller inte. De som jag har sett har haft en så pass smal mynning att man kan inte köra ner vilken flaskborste som helst.
Cerathylsor
Cerathylsor har jag försökt få rent genom att diska i diskmaskinen. Jag har pulat ner dom i bestickfacket och kört diskmaskinen som vanligt. Det har inte funkat så värst vidare bra. Små rester av gammalt cerat sitter kvar och förstör det nya läppbalsamet som man fyller dom med. Ceraten härsknar på nolltid.
Plastflaskor
Angående plastflaskor som har innehållit olja. Jag har läst om en del personer som bara har i lite diskmedel tillsammans med vatten och skakar och sedan tror dom att det är rent. Känner man runt med fingret i flaskan efter en sådan rengöring så känns flaskans insida flottig, med andra ord så var den inte ren efter den behandlingen. Man behöver en flaskborste och rejält med diskmedel för att få dessa flaskor rena.
Jag personligen vill att diskningen ska vara så enkel som möjligt och då väljer jag vanligtvis glasflaskor och glasburkar som går att köra i diskmaskinens varmaste program. Glasflaskor som en gång har innehållit eterisk olja går också att diska i diskmaskinen, men droppinsatsen med kork slängs.