2012-03-16

Pepparmynta

Mentha piperita

Innehåll
Mestadels mentol (29-48 %), även menton (20-31 %), mentyl acetat, mentofuran, limonen, pulegon, cineol, m.m.

Användning
Denna olja kan användas till hudproblem som acne, dermatitis och ringorm.

Oljan är kylande, klådstillande, lokalt bedövande och kan vara praktisk att använda vid klåda, solsveda, insektsbett, tandvärk (badda en droppe rent på där det gör ont), neuralgi och till liniment vid muskelvärk.

Det kan vara bra att veta att om man överdoserar oljan kan man få ännu mer klåda. Bäst är att börja lågt och successivt öka doseringen tills önskad effekt uppnås.

Rent ska oljan kunna användas på herpes munsår. Det är bara att ta en droppe och dutta på munsåret.

Har man problem med magen, ex. kolik, illamående, gaser, är pepparmynta praktisk då den är kramplösande på den glatta muskulaturen. (Har man allvarliga problem ska man först och främst uppsöka en leg. läkare.) Den är även effektiv vid mensvärk, sedan är det väldigt personligt hur länge effekten håller i sig.

För magproblem kan man använda pepparmynta i en basolja som man masserar med. Sedan är det fullt möjligt att använda oljan invärtes, droppad på en sockerbit exempelvis. Max doseringen för oljan är 15 dr totalt per dag. Man kan även prova vanligt pepparmyntste för detta ändamål.

Vid förkylning, astma och hosta är oljan praktisk att använda i en aromalampa. Den vidgar luftrören och gör det lättare att andas.

Annat som pepparmynta ska vara praktisk att använda mot är: huvudvärk, migrän, feber, mental trötthet (oljan är uppiggande), stress. Här fungerar nog oljan bäst igen i en aromalampa. Vid huvudvärk och migrän kan man säkert smörja en olja med lite pepparmynta i på tinningarna.

Då oljan är uppiggande kan det vara smart att inte använda den vid läggdags.

Invärtes
Jag har provat att använda eterisk olja av vanlig pepparmynta istället för pronaxen vid mensvärk.

Jag doserade så här
3 dr ren eterisk pepparmyntsolja på en sockerbit. Tänkte att jag skulle ta 3 dr 5 ggr om dagen. Det blir en dos var 4.8 h. Kan vara bra att veta att man inte ska ta mer än 15 dr per dag. Damen som har hand om hemkokeriet hade provat detta, hon tog istället 5 dr 3 ggr per dag på en sockerbit. För henne fungerade det ypperligt.

Jag är mer för lägre doser och kanske ta det lite oftare istället. Man får prova sig fram till vad som fungerar bäst för en själv.

Effekten höll i sig för mig i kanske 2 h.

För att nå full effekt tog det kanske 15 minuter, vilket är positivt. Inte kul med mensvärk som är som födslovärkar där nästan alla värktabletter går bet. Har förvisso inte fött några kottar så jag har inget att jämföra med men kan tänka mig att det inte är särskilt långt ifrån.

Det negativa är att effekten bara håller i sig i 2 h och det är inte tillräckligt. Inte med tanke på att värken håller i sig i 24 - 48 h. Sedan smakar det ganska starkt att peta i sig pepparmyntsoljan även om den har droppats på en sockerbit. Nästan så man får kväljningar och lätt ångest av bara tanken på nästa dos.

Man kanske kan göra en kombo med exempelvis pronaxen. Först ta tabletten och sedan eterisk olja för att få lindring på en gång.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
The encyclopedia of essential oils - Julia Lawless
Eteriska oljor och deras medicinska användning - Raimo Hiltunen, Yvonne Holm
Aromterapi - eteriska oljor för välbefinnande - Anna Salvesen, Finn Andersen
Shenet
Hemkokeriet