2017-02-03

Off-topic: Primers

Den här bloggen ska egentligen inte handla om färdiga produkter men jag tänkte ta upp de produkter som jag gillar och köper färdigt och även sådan som jag har köpt och gillat mindre och då varför. Nu kommer vi till sminkdelen, hudvårdsprodukterna har jag redan tagit upp tidigare (förra året) och alla off-topic inlägg om hudvårdsprodukter uppdateras lite då och då allteftersom som jag testar nya produkter.

Nu har jag lagt av med att försöka hitta enbart ekologiskt smink då det för det mesta bara är skit, det sitter dåligt, är kladdigt/flottigt, har dåliga färger, är dåligt pigmenterat eller är så överpigmenterat att det är svårt att blanda på huden, gör inte det ska och är samtidigt många gånger lika dyra som exempelvis Dior och Tom Ford, etc, fast man bara får skit för pengarna.

Att hitta något användbart från de konventionella märkena som finns i vanliga butiker kan vara svårt nog som det är och speciellt om man bor i lilla Sverige. Att hitta vettigt ekologiskt smink som hyn inte reagerar på ett eller annat vis eller som passar ens egna färger är näst intill omöjligt här. Jag har så pass blek hy som drar åt det gula hållet, tänk blek blek olivfärgad hy. De flesta märken som gör smink för blekfisar utgår ifrån att alla har rosa undertoner, gult är ovanligt att hitta och ännu värre är det med olivundertoner. Många ekologiska märkens smink har samma nyanser på sina foundations som höjdarna hade på 80- och 90-talet, då var det rosa och brunt som folk hade i nyllena och inte gultonade foundations som idag. Så jag har helt enkelt gett upp med att hitta ekologiskt som passar både min hy och min plånbok.

Jag har inte märkt något negativt med att gå tillbaka till reguljärt smink, använde tidigare Tikei's mineralsmink men bestämde mig för att testa flytande foundation då mineralsminket inte satt lika bra på min hy längre.

Nu så har min hud snarare blivit bättre av dessa kemikaliestinna sminkprodukter då den har blivit återfuktad av foundationen, istället för uttorkad som jag blev av mineralsminket.

Får man dålig hy av smink så är orsaken oftast att man inte har rengjort ansiktet tillräckligt bra än att det är något i sminket som orsakar utbrotten. Självklart kan man vara allergisk mot ämnen som dofter och ämnen som bismuth oxychloride, etc och dessa kan ge utslag som ser ut som finnar/eksem. Men är det så att man får tilltäppta porer så det snarare så att man fuskat med rengöringen.

Vill du sminka dig så måste du veta hur du ska ta av det. Bra hudvård gör det mesta av jobbet så du då behöver mindre smink i slutändan. Bra hudvård ska göra 90 % av jobbet.

Sedan tycker jag att man ska använda det man har, även om det är dyrt, precis som finporslinet om man nu har sånt. Smink till skillnad mot finporslinet har ett bäst före datum och vad är det för mening med att ha smink om man inte använder det utan låter det bli dåligt, gäller även dyrt smink och framför allt parfym. Använd produkterna medans det fortfarande är användbart.

Något som jag vill tillägga är att jag har inte gått och köpt produkter för att jag ska ha något att blogga om, utan jag skulle ha köpt de här produkterna ändå. Varför inte tala om hur de var och kanske varna folk om något är riktigt uselt eller inte var som väntat.

Min hy
Jag har oljig kombinationshy och fuktfattig sådan. På kinderna är jag mer "normal" vad det nu är och i T-zonen är jag flottig. Det har blivit lite bättre sedan jag börjat med serum med niacinamid i.

Primers, bas
För att foundationen ska sitta bättre använder jag primer. Antingen använder jag Revlon Photoready till vardags när min hy känns extra flottig eller så använder jag L'Oéral Lumi Magique Primer då den både ger både fukt, lyster och trots att jag har kombinationshy med fetare partier så håller den sminket på plats. Nu så har jag upptäckt att de har slutat med Lumi Magique. Det ser inte ut som att de har gjort om den/gett den ny förpackning, utan den finns helt enkelt inte att köpa längre.

Nu har jag provat Clarins Palette Instant Light Radiance Boosting Complexion Base i nyansen 01 som ersättare för L'Oréals Lumi Magique Primer. Den har fungerat bra för mig, den har hållit foundationen på plats väldigt bra, bättre Lumi Magique. Konsistensen är lite tjock/seg men det går bra på. Man får ett subtilt lyster av primern, man ser inte ut som utomjording med den på. Man ser knappt skimret, utan det ser bara ut som hälsosam hy. Jag har använt den till vardags, även om den kostar dubbelt så mycket som många budget primers.

Vid speciella tillfällen så använder jag Clarins Beauty Flash Balm då jag vill känna mig extra fin, eller om jag känner mig irriterad och röd i hyn. Clarins varianten är dessutom helt silikonfri, men ska inte användas varje dag. Fråga mig inte varför, något om att huden vänjer sig vid produkten och den kan sedan bli mindre effektiv om man har otur. Jag vet inte om det är sant eller om det är en skröna.

Clarins Instant Light Complexion Base i nr 01. Är trevlig att använda. Sminket sitter bra med denna under. Jag har oljig kombinationshy som är fuktfattig. Ger svag lyster till huden. Man ser inte ut som om man har smetat in ansiktet med glittrig highlighter. Är svag doft på produkten.

Lumene Nordic Chic Moisturizing and Illuminating Primer är en bra budget variant på Clarins Instant Light primer. Dock kan man behöva skaka flaskan lite innan man tar av den då den har en tendens till att separera lite i flaskan. Tycker nästan att denna är bättre än Clarins Instant Light. Ger inte samma skimriga utseende som Clarins Instant Light gör. Utan levererar mest fukt till huden. Jag använder den de dagar jag använder en foundation som är lite mattare och mer täckande. Annars så kan det kännas lite för torrt och stramt för min hud med en mattande primer under och med en mattande foundation på det. Är det så att huden är i riktigt risigt skikt (om man glömt att använda en fuktgivande ansiktsmask) så är Clarins Instant Light lite bättre, då det blir mer slip. Likaså så kan det bli för mycket fukt i huden om man har varit duktig med ansiktsmask användandet och kör med Clarins Instant Light så resulterar det i att allt smink bara glider runt på huden. Jag har fuktfattig kombinationshy. Är helt doftfri.

Primers till ögonen
Jag har flottiga ögonlock, riktigt flottiga ögonlock. Vad som funkar för en person med torra ögonlock passar inte på mig. Kan vara bra att veta för er som är torra att det inte är säkert att det som passar mig passar er.

Lumene's primer är riktig bra. Den funkar riktigt bra på mina flottiga ögonlock.

Zoeva mattande primer för ögonen funkar sådär för mig.

Jag har provat Urban Decay's (UD) eye primer potion vilket var en flopp, då den kliade på mig (innehåller bismuth oxychloride), sedan så var resultatet betydligt sämre med denna än min vanliga standard. IsaDora's Eye Shadow Fix och Lumene's primer är super i jämförelse.

Alla produkter som nämns här har jag själv köpt eller fått som prover. Bara för att något passar mig betyder inte att det per automatik kommer att passa er. Alla är olika och man kan vara känslig/allergisk mot allt.