2017-02-17

Off-topic: Foundation

Jag använder inte frivilligt foundation med SPF i. Anledningen är att man ska inte applicera foundationen jämnt i hela ansiktet som en mask, utan bara där det behövs för att jämna ut hudtonen. Och gör man så får man inte fullständigt skydd i hela ansiktet om man skulle använda en foundation med solskydd i. SPF i foundation ger en falsk säkerhet.

Doseringen för ett adekvat solskydd och foundation är även annorlunda. För ett riktigt solskydd tar man 5 ml produkt som man jobbar in i huden (inkl hals och dekolletage), för foundation så tar man kanske 0.5-1 ml för att punktbehandla ansiktet med.

Ett tips är att satsa på ett så skir foundation som möjligt utan SPF. Behöver man mer täckning på vissa ställen så tar man antingen lite mer foundation på där om det räcker eller så tar man helt enkelt fram concealern för punktbehandling av pigmentfläckar, etc. Gör man så här så blir det som mest naturligt resultat och folk kommer inte att tycka att man ser konstig ut.

Man behöver inte nödvändigtvis en borste för att applicera foundation, fingrarna går många gånger lika bra, men det är upp till var och en hur man gör.

Jag använder Bourjois serum mix foundation i vanille clair nr 51. Kostar ca 135 kr. Luktar gott. Anledningen till att jag hittade denna är på grund av Lisa Eldridge. Foundationen är riktigt bra, måste dock ljusa upp med en vit foundation för att det ska passa min hudton. Serum mix i nr 51 är gulare än de andra motsvarigheterna i de andra sorterna foundation som de har, vilket är konstigt. Är lätt att applicera med fingrarna, ger fin lyster och sitter bra. Många bloggare som har testat denna jämför den med dyrare märkens foundation som Tom Ford. Blir riktigt riktigt bra om man efteråt går över med en platt kabuki. Billig men kräver att man hittar en utländsk internetbutik som säljer Bourjois, finns inte i Sverige. Behövs inte skakas om och kommer i en praktisk pumpflaska.

Illamasqua base foundation använder både den vita och 3:an för att få till rätt nyans. Är lätt att applicera med fingrarna, dock så har denna inte fungerat så speciellt bra med primer under, men med solskydd under så har det gått bra. Blir inte lika osynlig på huden som Bourjois serum mix foundation, utan det syns att man har smink på sig. Klämvänlig flaska.

Face atelier zero minus är en helt vit foundation som jag använder för att få till rätt ljushet på foundationen. Krävs dock att man har hittat rätt grundfärg på foundationen, är den för mörk och för rosa från början och man ljusar upp den med denna så kommer foundationen fortfarande vara för rosa. Måste skakas om ordentligt och kommer i en pumpflaska.

IsaDora Wake Up Make Up SPF 20 i 00 fair, är för rosa och för mörk på mig. Fick mina ögon att tåras.

IsaDora High Performance All Day Foundation i 00 diamond beige, är för rosa för mig, denna är även för mörk.

MAC Face and Body, denna ger för lite täckning på mig. Jag har den vita som bara finns i stor förpackning och går bara att köpa på Internet och C1, jag är tvungen att ta 50:50 för att det ska bli rätt för mig. Första gången jag skulle ha hjälp av makeup artisterna på Mac så trodde jag att de var färgblinda, försökte få min hudton till cool. Iallafall, denna foundation är till för de med perfekt hy, denna ger inte lyster till min hy utan den får bara huden att se flottig ut. För att jag ska bli nöjd med denna måste jag ha på hela fem lager och när man först applicerar den så tror man att det inte kommer att funka, man svär lite och blir nervös, men efter att man har masserat in den efter en stund så ändrar den karaktär och då ska man klappa in den i huden. Mitt tips är att ta en sektion av ansiktet i taget och inte hela ansiktet på en gång. Flaskan måste skakas om ordentligt och den kommer i en klämvänlig flaska.

Bobbi Brown skin foundation stick i alabaster 00 och porcelain 0. Den som passar mig bäst här är alabaster 00, dock så är den lite för rosa för mig. Men tillräckligt blek. Den sitter sådär. Jag tror att de med torrare hy än mig skulle gynnas bättre av att använda denna än mig. Min hy är oljig kombinationshy som är uttorkad. Foundationen åkte runt på mitt ansikte. La sig i linjer etc även om jag fixerade med puder. Detta är inte en dryg produkt, på de tre gånger som jag har använt den så har det gått åt rätt så mycket av sticket. Billig var den inte heller. Jag kan tänka mig att denna passar mer som en touch up produkt än något som man sminkar sig regelbundet med.

Trinny London är ett nytt märke och jag har provat deras foundation som kallas Just a touch och i färgen Bambi. Bambi beskrevs som vara rätt för alla personer som alltid måste köpa den blekaste foundationen. De har ett helt annat system för att hjälpa en att få fram vilka färger/produkter som passar en. Och de har framgått med att de ska ha foundations för alla hudtoner. Nu är det bara det att detta inte stämmer. Bambi är alldeles för mörk för mig. Den är mörkare än Bobbi Browns porcelain. Så just nu så använder jag den endast som en touch up produkt för att fixa till saker runt näsan. Jag tyckte att den gjorde ett rätt så bra jobb med det, satt bra där även om den är lite mörk. I och med att den är lite mörkare så gör den min näsa mindre framträdande utan att det märks alltför mycket. Har man inget större problem med att hitta foundations utan det bara råkar vara den ljusaste nyansen så kan det hända att den passar er. Har man dock som mig jätteproblem med att hitta en tillräckligt blek och varm foundation så är denna inte för er.

Charlotte Tilbury Magic Foundation no 1 (fair) är perfekt för mig. Rätt nyans. Lagom täckande, även om den beskrivs som full-on foundation, vilket inte stämmer. Har man återfuktat huden ordentligt så går den inte på halvmatt som den tillskrivs utan man får en lagom lyster. Första gången jag använde den så fick jag en chock, den kändes uttorkande på huden. Men jag har kommit runt det problemet med att använda fuktgivande nattmasker varannan natt. Lite konstigt är att de säger att den ska passa alla hytyper vilket jag inte tror på. Har man torr hy så ska man se upp med denna. Annars så är den helt parfymfri, utan vismut oxyklorid. Har man allergisk/reaktiv hy så kan CT alla produkter funka. Deras andra foundation i fair som är skirare är däremot helt fel för mig. För mörk och precis lika mycket/lite täckning som MACs Face and Body foundation. Så den är inget för mig, men magic foundation kommer jag att fortsätta använda.

Alla produkter som nämns här har jag själv köpt eller fått som små prover. Bara för att något passar mig betyder inte att det per automatik kommer att passa er. Alla är olika och man kan vara känslig/allergisk mot allt.