2016-07-05

Off-topic: SPF

Använder jag alla de dagar solen tittar fram, även under hösten och vintern. Det är jätteviktigt att skydda huden mot solens strålar då man använder AHA-syror och använder man samtidigt retinol i dess olika former är det också viktigt med adekvat skydd mot UV-strålarna.

Är det någon där ute som är orolig över för lite D-vitaminproduktion och just därför tvekar över att använda solskydd i ansiktet, vi har hud på resten av kroppen som man kan exponera för solens strålar istället för ansiktshuden om du nu måste det. Kroppen kan också behöva solskydd om man ska vistas mycket i solen, som vid trädgårdsarbete eller om man är ute och badar.

Använd aldrig en lägre SPF än 15, då all SPF under 15 är lika med noll, gäller även för kroppen. Använd adekvata mängder och använd ett solskydd som du gillar att använda, annars finns det en risk att du drar dig för att använda den och du är inte skyddad när du behöver det.

Om man har svårt för att välja mellan fysiskt och kemikaliskt solskydd så ska man ha klart för sig att båda har sina fördelar och nackdelar. Man ska välja den typ som man gillar använda. Kemikaliska solskydd är välbeprövade och säkra och det finns ingen anledning att dissa dessa, så länge man inte är allergisk mot ämnena.

Fysiska mineral solskydd är inte heller utan risker, zinkoxid är inte speciellt hälsosamt för mikroorganismerna i havet och är samtidigt inte godkänt som solskyddsmedel. Något att tänka på när man kladdar in sig i solskydd och sedan skuttar ner i vattnet.

Nu kommer jag bara att ta upp solskydd som man använder till ansiktet som skyddar mot både UVA och UVB. Mina kriterier är att de får inte svida i mina ögon, sitta bra under sminket, ska kännas bra på huden och inte lukta förfärligt.

Använder man SPF så är det jätteviktigt att man rengör hyn två gånger på kvällen med milda och skumfria preparat. Gör man inte en ordentlig rengöring kan man få problem med dålig hy. Första gången rengör man huden för att ta bort gucket (SPF, smink och annat äckelpäckel) och andra gången för att göra rent själva ansiktet och jag använder hot cloth metoden båda gångerna. Har man inte provat det tycker jag att man ska göra det. Klart värt besväret.

Vichy Capital Soleil Dry Touch Face SPF 30 svider inte i mina ögon. Kan ibland vara lite för torr för min kombinationshy som är åt det feta hållet, men som samtidigt är fuktfattig. Jag är tvungen att ta lite mer ansiktscrème när jag använder denna. Jag smörjer in denna direkt innan foundationen precis som man gör med primers. Väntar jag för länge blir resultatet sämre och gör att det känns torr och stramar. Innehåller alkohol och det är en svag doft på crèmen. Det luktar lite när man tar på den och sedan så försvinner doften rätt så snabbt. Sitter väldigt bra under sminket, går bättre ihop med vissa foundations än andra. Man får prova sig fram till vad man gillar. Använder jag denna så behöver jag ingen primer om jag bara ska vara på jobbet, men vet jag att jag ska iväg efter jobbet eller vill känna mig extra fin så kör jag med Clarins beauty flash balm för extra hållbarhet. Solskyddet är bara lite svagt parfymerat, det finns ingen typisk solskyddslukt på denna vilket är trevligt. En nackdel som jag har upptäckt med denna när jag har använt den i samband med mitt C-vitaminserum är att detta solskydd verkar reagera med serumet, solskyddsprodukten blir gulfärgad och därmed min hud. För mig så säger detta att någonting händer med produkterna och att någonting slutar att vara aktivt. Så jag har valt att sluta använda detta solskydd som standard och har börjat jaga efter ett annat.

Niveas anti-age face suncream SPF 30 för ansiktet tyckte jag inte om, den är för flottig, var som smör i ansiktet på mig, men sved inte i ögonen. Allt smink sitter för dåligt med denna under. Innehåller lite titandioxid som ger ett vitt skimmer till ansiktet och det gillar jag det inte heller. Personligen kommer jag inte att köpa denna igen.

Clarins Creme Solaire Anti-Rides Visage SPF 30 stinker, men känns återfuktande/återfettande och svider inte i mina ögon. Funkar jätte bra under smink men den luktar bara för mycket. När jag testade denna så kunde jag inte känna min egen parfym, använde då Guerlains Shalimar, det borde säga allt om hur starkt denna luktade. Jag vet att en del personer tycker att denna luktar jättegott och därför gillar att använda den. Det är rätt så personligt om man gillar den eller inte, men för mig så går denna bort. Annars så är det en stor tub, hela 75 ml och rätt ok pris, dvs är överkomlig. Använder man denna kan man skippa den vanliga ansiktscrèmen under då denna känns så pass vårdande på egen hand.

Biotherms crème solaire anti-age SPF 30 är rätt så återfuktande/återfettande men man lämnas inte lika flottig som med klassiska solskydd. Har man torr hy så borde denna passa fint. Den sitter bra under makeup, ett tips är att applicera den en stund innan sminket ska på så den hinner absorberas så mycket som möjligt. Luktar svagt av parfymen, inte av solskyddsmedlet i produkten och sved inte i mina ögon vilket är bra. Jag kunde ana doften under dagen men den var inte påträngande som solskyddet från Clarins gjorde. Även för denna så gäller att man kan använda denna utan den vanliga ansiktscrèmen under då denna känns så pass vårdande på egen hand. I samband med (se recensionen för Vichy) användande av C-vitaminserumet så har inte min hud/produkten missfärgats gult.

Jag har provat Eucerin Sun Fluid Face Mattifying SPF 30. Det var det oljigaste solskyddet som jag har någonsin provat till ansiktet. Deras bodyvariant som är i sprayform är inte heller speciellt kladdfri, så akta Er för den också. Jag upplevde ingen mattande effekt av den, utan det var raka motsatsen. Oil slick. Primern gick inte på och foundationen som jag sedan försökte få på detta gled bara runt. Var tvungen att tvätta ansiktet och börja om från början. Vilket inte var upplyftande då jag skulle till jobbet och hade inte tid att hålla på och krångla. Solskyddet åkte i sopan och jag kände mig lurad. Produkten innehåller alkohol och silikonflott. Först får man stick i ögonen av alkoholen och sedan har man bara ett flottigt ansikte.

Eucerins Sun Face Fluid Anti-Age SPF 30 är trevlig att använda. Är kanske inte för de med riktigt oljig hy då den inte är matt, men alla andra borde kunna använda den. Det står på den att den ska ha en matt formula, men det stämmer inte. Den är inte klibbig som en solkräm utan den levererar mer fukt och en del smörj. Har man kombinationshy så kanske det funkar att skippa dagcrèmen med denna. Sitter bra under sminket, den rullar inte när man försöker applicera sminket. Annars så är förpackningen även jätte bra. Det är en så kallad airlesspumpflaska vilket betyder att man lätt får ut all solskydd ur förpackningen. Jag inbillar mig även att solskyddet i sig borde må bättre av detta med tanke på att det är mindre kontakt med syret i luften genom denna konstruktion. När det sedan är slut så är det slut och inte 1/6 del kvar som det kan vara med vanliga tuber eller pumpflaskor som man får kämpa med att få ut allt. Det är mild doft på den, det luktar bara milt av solskydd. Är alkoholfri. Missfärgas inte av askorbinsyreserums så man kan använda denna med dessa serums under. Man blir inte "vit" av den då den inte innehåller fysiskt solskydd utan det är kemiskt skydd i.

EVY Daily UV Face Mousse solskydd med en SPF på 30. De har bara en styrka för ansiktet. Detta solskydd är skumt. I dubbel bemärkelse. När man tar av den så är funktionen den samma som när man tar hårmousse. Man skakar flaskan ordentligt och vänder sedan flaskan uppochner och i det här fallet sprutar ut en golfbollsstor klutt med solskydd. Det verkligt skumma är att smörja in ansiktet med denna produkt. Jag föredrar en hederlig kräm när det kommer till solskydd för ansiktet. På mitt ansikte så var formulan dessutom en aningens för torr. Det stramade på huden. Annars så är tanken rätt så bra. Jag kan tänka mig att sportare och framför allt män i allmänhet uppskattar att det är en annan konsistens. Av olika orsaker som jag inte tänker ta upp här. Det som annars skiljer denna produkt från andra solskydd mer än att det är en mousse. Är att solskyddet penetrerar huden djupare än andra solskydd. Så det ska inte försvinna lika lätt när man svettas, badar och torkar sig. Eftersom den inte var så trevlig att använda i ansiktet för mig så har jag mest använt den på övriga kroppen som armar. Till skillnad från andra s.k. kladdfria produkter som är ämnade för kroppen. Som i verkligheten aldrig går in i huden utan ligger och guppar på huden i en halv evighet. Så har denna varit helt kladdfri att ha på armarna. Jag har införskaffat deras solskydd för kroppen och har tänkt göra en liten jämförelse.

Ansiktsprayer/mists
Bioderma Hydrabio Eau de Soin SPF 30 Moisturising Anti-UV Mist är till för att toppa upp ditt vanliga solskydd när du inte kan p.g.a. smink. Det är inte något som skyddar huden på egen hand mot UV-ljus, utan du har på ditt vanliga solskydd som vanligt på morgonen, har på sminket som vanligt, sedan exempelvis på lunchrasten/fikat och det är fint väder ute och du vill sitta en stund i solen men är lite orolig över att solskyddet som du smorde in dig med på morgonen kanske är i bästa kondition då det har gått några timmar. Och eftersom du har smink på dig kan du inte återapplicera adekvat solskydd. Det är där som denna produkt kommer in. Du skakar flaskan och sprayar ditt ansikte, du är tvungen att pumpa flera gånger då detta inte är en klassisk "aerosol" som hårspray/torrschampo som ger en kontinuerlig spray när du trycker på pumpen, även om flaskan får en att tro det. Sprayen är dock inte så återfuktande som man kunde önska sig, jag tycker att huden känns lite stram efter att jag har applicerat denna produkt. Har man använt den tidigare och ska spraya igen så kan munstycket vara lite igenkloggat. Vilket betyder att man måste torka av utgången på sprayen. Gör man inte det så kommer inte produkten ut som en mist utan den kommer att spotta på ditt ansikte. Med min andra flaska av denna så har sprayen lagt av efter tredje användningen, vilket har resulterat i att jag har en full flaska med solskydd som inte går att använda. En annan nackdel med denna är att man inte riktigt vet hur mycket skydd man faktiskt får av denna spray, till skillnad från en helt vanlig klassisk solkräm där du ser hur mycket du tar. Produkten har inte svidit i mina ögon, den är relativt doftfri, doften på produkten kommer från UV-skyddet i produkten. Det är inte meningen att man ska använda denna som solskydd på beachen då den inte har så högt solskydd som krävs för solbadning, när man är på stranden har man ändå inget smink på sig så det är där inget problem med att återapplicera vanligt solskydd med en SPF på 50.

La Roche-Posay Anthelios Invisible Face Mist SPF 50+ är en bra solspray för att bättra på solskyddet när man har sminkat ansiktet. Det gör inte huden skinande/glansig. Huden stramar inte av denna trotts att den är anpassad för oljig hy. Den är helt oparfymerad, det luktar bara av de aktiva ingredienserna i sprayen. Är mycket bättre än Biodermas version som har en tendens till att klogga igen munstycket samt göra ansiktshuden obekväm. Man kan om man vill använda den på övriga kroppen, men med tanke på priset så skulle jag bara använda den i ansiktet. Det finns billigare alternativ för kroppen som inte kladdar.

Alla produkter som nämns här har jag själv köpt eller fått som prover. Bara för att något passar mig betyder inte att det per automatik kommer att passa er. Alla är olika och man kan vara känslig/allergisk mot allt.