2016-07-19

Off-topic: Håret, mm

Jag har lockigt hår vilket är pest, speciellt när det är fuktigt ute. Värst är det när det har varit snustorrt i luften en lång tid och jag har klippt håret därefter, torr luft gör håret längre då lockarna blir mindre intensiva och för att det inte ska se för jävligt ut så klipper jag etapperna så det ser rätt så skapligt ut. När det sedan blir fuktigt i luften igen så sitter håret uppe vid öronen och hjässan.

Hårborstar
Äger inga hårborstar, då jag har krulligt hår och krulligt hår ska aldrig borstas. Man reder istället ut det med fingrarna när man tvättar det. När jag går och lägger mig så sätter jag upp håret i en svans, så jag ser ut som en ananas. På morgonen tar jag bara ut tofsen och fluffar till håret, ev. sprayar med en fuktspray och jag är klar.

Schampon och stylingpreparat som torrschampo
I hårväg har jag mest bara provat JessiCurl's produkter, då jag har lockigt hår, detta gäller de senaste 10 åren under denna tid så har jag mest gjort mina egna produkter, både schampon och stylingpreparat. Av JessiCurl's produkter gillar jag mest Awe inspiralling spray, det är en fuktspray för håret och den använder jag för att ge liv åt håret när lockarna har börjat tappa formen och bara ser torra ut.

Jag har även provat deras schampon, jag är inte imponerad av dessa produkter. Mitt hår blir alldeles för torrt när jag använder schampona, även när jag har använt deras cleansing cream som är ett schampo med avokadoolja i för extra återfuktning.

Deras stylingpreparat funkar inte på mitt hår, de får det att se ut som om jag har ett allvarligt fall av mjäll när jag har provat produkterna. Sedan tycker jag att det är för dålig stadga i produkter för mitt hår.

Innan jag hade mitt självlockiga hår lockigt, så plattade jag det med plattång, jag använde då Sebastian potion 9 i håret plus nåt preparat från Kerastase som skulle hjälpa till med att göra håret mer motståndskraftigt från fukt från luften, vilket det inte gjorde. Regnade det ute så blev mitt hår lockigt igen. Det tog mig då ca 2 h att styla håret för att det bara skulle bli platt och det var tvunget att vara snustorrt för annars så kokar man bara hårstråna. Jag höll på så här i kanske 5-6 år. Hade jag upptäckt torrschampo lite tidigare så hade jag kanske fortsatt lite längre, då inte för att hålla det "rent" längre utan för att ge volym till hårrötterna för det bara hängde för det mesta bara platt på huvudet och fick mig att se ut som något som tillhörde Västerås Power meet. Det enda som saknades då för fulländad Power meet image var jeansen, bärsen, ciggen och toppen med texten Motörhead på och ingen bh under som pricken över i:et. Jag tröttnade på det platta håret och sedan upptäckte jag balsammetoden och livet blev bättre. Nu är jag lite trött på lockarna och jag funderar på att allvarligt köra med uppsättningar även om det finns en viss risk att det får mig att se ut som en bibliotekarie.

Barnängens barnschampo, denna använder jag främst till att tvätta sminkborstar med och för att bada marsvin i. Detta schampo är det som har varit bäst hittills för att tvätta kladdiga sminkborstar med, speciellt när det har varit silikon eller mineralolja i sminket, kan vara lite svårt att få rent med vanligt och ekologisk schampo.

Urte kram's oparfymerade schampo testade jag att tvätta sminkborstar med. Det var mindre lyckat då det gick helt bet på silikonet. I övrigt så löddrar detta knappt och är rätt så värdelöst.

Testade även Neutrals schampo för att tvätta sminkborstar med, var lika dåligt som Urte krams.

Colabs torrschampon är torrschampon i sprayform som man använder för att styla håret med, man sprayar det i hårrötterna och man masserar in det lite och sedan så får man mer volym vid hjässan/hårrötterna så håret inte bara hänger där och ser för jävligt ut. Man behöver inte borsta håret för att det ska funka vilket är susen om man har krulligt hår. Det finns två versioner på deras torrschampon, ena är mer specifikt inriktad på volym och det står tydligt på flaskan. Bara den ena (Sheer and invisible) är osynlig i håret dvs om man har mörkt/icke blont hår så syns inte produkten i håret, vilket är trevligt. Volymversionen syns däremot och den är som tupering på sprayflaska och ska sprayas varsamt och sparsamt om man inte vill se ut som ett troll i håret, vill man inte tupera kalufsen när man ska göra en uppsättning så är denna praktisk. Båda versionerna kommer i flera olika dofter och finns både som reseförpackningar och full size, doften håller i länge, dvs tills nästa hårtvätt. Dessa produkter går i dagsläget inte att köpa i Sverige (vad jag vet) utan det krävs ett besök i en utländsk (brittisk) webbutik. Att göra ett torrschampo själv är inte att rekommendera, tar man majsstärkelse och duttar runt i håret så ser det ut som om man har fått mjöl i håret även om man kan borsta ut det. Det sliter på håret att borsta det mycket.

Maria Nila silverschampo fick min hårbotten att klia. Anledningen till klådan var hydrolyserat veteprotein. Jag är glutenintolerant, därav reaktionen. Jag såg (tittade inte) inte detta när jag köpte produkten så jag har bara mig själv att skylla för felköpet. Som tur var det en reseförpackning som jag fick tag på och inte en fullstor schampoflaska. Dock så luktar schampot gott. Det är lilafärgat och löddrar bra.

Maria Nila silverbalsam innehöll iallafall inte hydrolyserat veteprotein. Det får mitt (lockiga) hår att bli lite frissigt. Jag har "försökt" ha det i håret som en inpackning för att få full effekt av tonern i balsamet, men det är träligt att vänta. Effekten är inte radikal. Det blir iallafall små små skiftningar. Jag försöker få bort gula reflexer från mitt råttfärgade hår om någon undrar. Jag har slutat henna mitt hår då jag börjar bli lite vithårig på utvalda ställen. Henna på vitt = morot. Jag har börjat bli vit vid tinningarna och lite sporadiskt i hela håret. Gråhårig råttfärgad blev jag i tonåren. Jag använder inte balsamet varje gång utan jag har använt det kanske bara en gång varannan vecka.

Henna
Vill man färga håret med henna rekommenderar jag henna som är till för hennatatueringar. Den hennan är mer fint malen i konsistensen och mer betydligt mer koncentrerad. Finns i flera olika kvalitéer som ger olika röda nyanser.

Alla produkter som nämns här har jag själv köpt eller fått som prover. Bara för att något passar mig betyder inte att det per automatik kommer att passa er. Alla är olika och man kan vara känslig/allergisk mot allt.