2016-04-12

Off-topic: Lotion/toner/ansiktsvatten/acid lotion/acid toner

Fuktgivande
Face stockholm Ginseng Cucumber Toner är min favorit då den hjälper till med att hålla nere oljeproduktionen. De första gångerna jag använde denna gjorde det rätt så ont i ansiktet, jag valde då att lägga av med den men efter några dagar kom jag på att min hy var mindre flottig de dagar hade använt den och jag provade den då igen och mycket riktigt så var det den som såg till att ansiktet var mindre flottigt. Denna gång så gjorde det inte ont längre, vilket var trevligt och jag har använt den sedan dess i min morgonrutin. Allt smink sitter bättre med denna under, det är inte perfekt men det blir bättre än vad det skulle ha varit utan denna. Jag använder den inte till nattvården då det ändå inte spelar någon roll om jag blir flottig i nyllet då eller inte då jag ändå bara ska sova. Jag använder den inte som en återfuktande lotion, utan denna lutar mer åt för att behandla flottig hy. Jag använder en bomullsrondell för att applicera denna i ansiktet och jag använder den efter ansiktsvatten med AHA-syror i men innan mitt fuktgivande lotion.

Yves roches Green Tea Lotion, denna är min favorit att använda de gånger då jag har haft finnar och måste tampas med de efterhängsna röda märkena som dessa efterlämnar sig och som kan vara knepiga att få bort om man inte ska vänta någon vecka. Ju äldre man blir desto längre tid tar det för dessa röda märken att försvinna har jag märkt. Jag använder den då som en lotion-mask och dagen efter så har alla röda märken försvunnit eller blivit mindre iögonfallande. Jag tycker även att den luktar väldigt gott.

Caudalie Grape Water är trevlig att använda dagtid för att återfukta huden med när man har smink på. Vattnet luktar inget då det är helt doftlöst och själva flaskan är en aerosolsprayflaska som ger en ordentlig dusch med finfördelat vatten. Svider inte i ögonen och huden känns ordentligt återfuktad av denna, dock ska man vara lite varsam med sprayandet då det kommer rikligt med produkt, det är lätt hänt att man ser ut som om man har blött ner hela ansiktet. Är helt alkoholfri.

Caudalie Beauty Elixir är en modern variant på ungerskt vatten med lite alkohol i som är till för att användas som ansiktsvatten eller som en pick me up under dagen. Denna är mer lämplig att använda de dagar som man känner sig flottig eller oren i hyn då den är lite sammandragande. Har man fuktfattig hy så är denna lite för kraftigt sammandragande för varje vardagsbruk (så upplever jag den). Det är viktigt att man skakar flaskan ordentligt innan man sprayar så de två skikten blandar sig och här är det viktigt att man verkligen blundar när man sprayar för det är inte kul med eteriska oljor i ögonen. Doften är lite lagom stark, men har man känslig hy så kan produkten irritera.

Exfolierande
First Aid Beauty (FAB) Peeling Pads är praktiska för nybörjare som inte har exfolierat med AHA-syror tidigare. Svider inte/minimalt, beroende på hur tillståndet är i hyn förstås. Svider det betyder att det hjälper, så bli inte rädda, gnugga lite extra där det sved med paden. Jag följer upp med fuktgivande lotion. Är rätt ok att använda, är kanske inte så jätte imponerad av dessa. Men är man ny med AHA-syror så kan man börja med dessa för att se hur huden reagerar. Är alkoholfria, kan användas både morgon och kväll om man så önskar.

Pixi Glow Tonic. Innehåller 5 % glykolsyra men är neutraliserad till ett pH mellan 4-4.5. Av denna så blev min hy rätt så torr vilket inte var trevligt. Svider inte på mig, men kan göra det på andra. Märkte inte något exceptionellt av denna mer än att min hud blev torr, men så var det mitt i vintern som jag provade denna (provflaskan var bara 15 ml). Vet inte om jag kommer att prova full storlek för att se om den även är uttorkande på min hy sommartid. Doften på produkten är billig tantig ros.

Zelens PHA+ Bio-Peel Resurfacing Facial Pads. Dessa ska vara milda och är utan glykolsyra, svider inte och kan användas både morgon och kväll om man har råd. Zelens marknadsför sina rondeller som att de är speciella på något vis och därmed ska hjälpa de efterföljande produkterna att penetrera bättre. Nu är det så att detta inte enbart gäller dessa acid pads utan det gäller alla exfolierande lotions (sk acid toners) då de alla hjälper till med att ta bort dessa döda hudceller som blockerar de efterföljande produkterna från att verka fullt ut på huden. Själv använder jag denna först och främst på kvällen, då det ingår alkohol som sticker en i ögonen och det är väldigt störande. Det är även citrusdoft (parfym) i vilket bara känns skumt och onödigt för en den här produkttypen. Men jag misstänker att Mr Zelens är/härstammar från Sicilien och är stolt över citronerna. Padsen innehåller PHA (lactobionic acid) som ska vara en extra mild form av AHA-syra, ska vara ett alternativ om man är känslig för glykolsyra. Innehåller även mjölksyra, salicylsyra och citronsyra. Man följer upp med fuktgivande lotion efter att ha låtit syrorna fått verka en stund. Jag tyckte att min hud blev lite torr av dessa pads om jag använde dessa varje kväll, kan vara alkoholen, kan vara faktumet att jag använde dessa mitt i vintern. Priset per pad tror jag att jag räknade ut till att det var ca 18-20 kr och det är 50 pads i burken. Så de är inte billiga om man tänkte använda dem varje dag och 2 ggr per dag.

Kicks Vitamin C Peeling Pads är en billig variant på exfolierande pads med endast PHA-syror i. De är parfymerade, jag tycker att det luktar gott och doften försvinner relativt snabbt. Själva padsen är rätt så billiga, de går snabbt sönder när man drar runt den över ansiktet. De har inte snålat med produkt i padsen då de fullkomligt dryper av produkt. Men de fungerar väldigt bra trots att de är väldigt billiga och ger hyn en fin lyster. Jag störde mig mest på att padsen blev massakrerade när jag använde produkten, då de är små och sladdriga. Men har man en tight budget och verkligen vill ha någon form av varje dag exfoliering så är dessa värda att prova. Ger samma pirriga känsla i huden som Alpha-H Liquid Gold gör, men det har inte svidit som det annars kan göra med vissa Acid toners när det ligger saker på lur under huden. Jag ser dessa som en billigare och bättre variant på Zelens pads, trots att padsen är sladdrigare och mindre.

OBS!
Det som är viktigt med alla typer av exfolierande ansiktsvatten är att man måste vara nitisk med användandet av solskydd en viss tid framöver, dvs 1-4 veckor. SPF:en ska ligga mellan 20 och 30 och ska användas även om man bara ska spendera 15 minuter i solen.

Alla produkter som nämns här har jag själv köpt eller fått som prover. Bara för att något passar mig betyder inte att det per automatik kommer att passa er. Alla är olika och man kan vara känslig/allergisk mot allt.