2016-10-11

Lyxigt oljeserum med kolesterol

Här kommer ett trevligt recept på oljeserum med kolesterol.

Använder man denna tillsammans med Fuktserum med ferulsyra och peptider så får man en liknande produkt som Estée Lauders Advanced night repair serum.

Jag har tidigare publicerat recept på Lyxigt oljeserum och detta är en uppdaterad version på den.

Det som är nytt är att jag har tillsatt kolesterol (Cholesterol NF) i denna version, kolesterolet konditionerar huden och är trevlig att använda till torr hud. Och jag har uteslutit ullfettet i denna version för nu så har jag fått tag på ren kolesterol.

Använd serumet så här
Smörj då in ansiktet först med ett fuktserum och sedan med oljeserumet. Kombinera gärna med lite ansiktsmassage samt lymfdränage för ett fräschare utseende.

Det är upp till var och en om man kör både dagtid och nattetid med detta oljeserum.

Man kan även blanda några droppar oljeserum med handcrèmen så får man en extra lyxig och vårdande handcrème att använda nattetid.

Squalane används i exklusiva märkens produkter mot åldrande hy. Anledningen till att det är så pass populärt är för att det förbättrar cellgenerationen, mjukgör och motverkar UV-skador samtidigt som det inte känns flottigt på huden då det absorberas snabbt. Enda nackdelen med squalane är att det är rätt så dyrt.

Jojobaolja hjälper aktiva ämnen att penetrera ner i huden. Är egentligen inte en så spännande olja enligt min mening. Ja, jag tycker att den är tråkig och skulle aldrig använda den ensam som hudolja, till det finns det bättre alternativ. Jojobaoljan är mest bara med i liten mängd för att den hjälper aktiva ämnen att komma ner djupare i huden.

Avokadoolja innehåller steroler, vitaminer, den innehåller dock inte vitamin D som flera återförsäljare felaktigt påstår. Innehåller inte själva avokadon D-vitamin så innehåller inte den kallpressade oljan det heller, det går inte.

Makadamiolja innehåller höga halter palmitinsyra som ska ha en antirynk effekt på huden då den tillför en fettsyra som det produceras allt mindre av i huden p.g.a. av stigande ålder. Är billigare i inköp än havtornsoljan och luktar mindre surt.

Ricinolja är mjukgörande, innehåller steroler som är trevliga för huden.

Lecitin innehåller fosfolipider som våra celler är uppbyggda av samt några B-vitaminer. Fungerar fuktbindande. Sedan fungerar lecitinet även som en antioxidant vilket är trevligt. Ytterligare en ingrediens som brukar ingå i dyra och lyxiga preparat på marknaden.

E-vitamin är en antioxidant, piggar upp huden. Här har jag använt den naturliga varianten som innehåller minst 96 % blandade former av alfa, beta, gamma och delta E-vitamin.

A-vitamin (Retinol palmitat) hjälper huden att producera kollagen och ökar på cellförnyelsen.

Rosmarin antioxidant är en antioxidant, som även stärker kapillärväggarna och är antiinflammatorisk. Jag har använt mig utav Crearomes rosmarin antioxidant. Använder man ett annat märke kan doseringen ändras.

Karotin ger orange färg till produkten. Fungerar som antioxidant och hjälper skydda huden mot solens skadliga effekter då det skyddar cellerna mot UVB-skada.

Eteriska oljor är förstås valfritt om man vill använda och här kan man anpassa valet efter hudtyp och smak. Vissa eteriska oljor är väldigt generella och kan användas på i stort sett nästan alla hudtyper och en sådan eterisk olja är lavendel. Lavendel passar även doftmässigt väldigt bra med de flesta andra eteriska oljor. Tänk bara på att alla eteriska oljor passar inte att användas i ansiktsprodukter och alla eteriska oljor ska inte användas med max doseringen 20 dr. Jag använder alltid Crearomes droppinsatser och de är lite mer pålitliga.

Lyxigt oljeserum med kolesterol
20 g squalane
5 g jojobaolja
1 g kolesterol (Cholesterol NF)

Vid 50ºC
5 g lecitin
40 g avokadoolja
18 g makadamiolja
5 g ricinolja

Vid 30ºC
5 g naturligt E-vitamin
1 g A-vitamin (retinol palmitate)

Vid 25ºC
10 dr rosmarin antioxidant
4 dr karotin
10 dr lavendel
10 dr blå kamomill

Gör så här
Väg upp alla råvarorna.

Tillsätt squalane och jojobaoljan i en glasbägare, till detta tillsätter ni kolesterolet.

Värm i vattenbad tills kolesterolet har smält, rör om med en liten ballongvisp så det hela blandar sig ordentligt. När denna blandning svalnar så blir den automatiskt tjock, det beror på att kolesterolet har en förtjockande effekt på produkten precis som bivax har. Produkten ska inte kännas grynig i svalt tillstånd, vill man kan man prova att kyla ner produkten till under 50ºC för att dubbelkolla så att den inte blir grynig. Sedan får man värma den igen till strax under 50ºC för att lecitinet ska kunna lösas ordentligt i nästa steg.

Låt nu svalna till 50ºC och tillsätt lecitinet, rör om. Det är viktigt här att lecitinet inte blir varmare än 50ºC, gör den det så kommer produkten att lukta illa.

Tillsätt övriga råvaror vid rätt temperatur.

Häll upp på en ren flaska, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg