2016-06-14

Vintage hudvård: Zinkpasta


Zinkpasta är användbar på hud som behöver lugnas, som bebisars röda stjärtar, skavsår, vätskande eksem och munsår, finnar, e.t.c.

Den är antibakteriell och sammandragande tack vare zinkoxiden.

Skillnad på salvan och pastan och solskydd
Skillnaden mellan en zinksalva och zinkpasta är att pastan är mer koncentrerad av zinkoxiden och huden blir vitare vid applicering. Till skillnad mot zinksalvan så är zinkpastan "lite" bättre som solskyddsmedel då det blir helt vitt på huden, men det är inte pålitligt som solskydd även om det är bättre än zinksalvan på det området.

Det är inte godkänt att sälja solskyddsmedel inom EU med zinkoxid som aktiv ingrediens mot UV-strålarna, det får ingå men det får inte hänvisas till som att det har solskyddande egenskaper då det inte är bevisat.

Huden ska bli helt vit av produkten för någon som helst effekt av produkten om det nu måste användas som solskydd, som dock kommer med en okänd SPF och är väldigt opålitligt om det används just som "solskydd". Det är bättre och mer behagligt att använda täta kläder som solskydd istället för detta undermåliga medel.

Pastan används vanligast på näsan för att skydda den mot solen, och periodvis har det även varit populärt att färga pastan i olika käcka färger, t.ex. i slutet av 80-talet fanns det zinkpasta i en drös olika neonfärger och skulle användas av de coola kidsen på beachen eller i skidbacken, och inte som idag bara av huliganer på fotbollsmatcher.

Observera att man helst inte ska bada i naturliga vattendrag (sjöar, hav, e.t.c.) om man använder solskydd med zinkoxid i, zinkoxiden är inte bra för mikroorganismerna i vattnet. På den här punkten är fysiska solskydd inte bättre än kemiska solskydd när det gäller miljövänlighet när det kommer helt orenat ut i vattendragen.

För er som tror att man kan använda flummiga saker som hallonfröolja som solskydd istället för ett adekvat sådant, så ska ni veta att alla vegetabiliska oljor har en SPF på 0. I värsta fall hjälper oljan till med att snabba på solskadorna genom att du bränner dig ännu snabbare i solen. Vill ni inte använda kemikalier på Er hud så kan ni använda täckande kläder och en solhatt på huvudet med stor bräm på istället, kombinera gärna med ett par bra solbrillor som täcker på de rätta ställena.

För zinkpastor så används det runt 25-40 % zinkoxid, vikt-%. I detta recept har jag valt att använda 30 % zinkoxid.

Annars så är pastan suverän att använda på röd hud, skavsår eller vätskande eksem.

E-vitaminet är till för att hålla oljorna fina och fräscha, huden mår även bra av vitaminet. Kom ihåg att salvan håller så länge som den oljan med sämst hållbarhet som ingår i produkten, även med E-vitamin i receptet. Därför är det viktigt att använda fräscha råvaror.

Angående ullfettet så kan det vara klokt att utesluta det helt om man har tänkt använda produkten på finnar som uttorkande medel. Det är bara att öka på bivaxet till ca 15-20 % istället.

Anledningen till att jag har använt just riskliolja eller raffinerad jojobaolja i receptet är för att det inte är så ofta som folk är allergiska mot dessa oljor i detta land. Sedan så har oljorna en rätt så bra hållbarhet och lämpar sig väl för salvor/preparat som inte går åt i ett nafs. Har man en annan hållbar olja som man föredrar kan man givetvis ta den istället. Man kan använda kallpressad jojobaolja om man så vill men då blir slutprodukten gulaktig då oljan är lite gulfärgad, jag tycker förvisso att en zinkpasta ska helst vara helt vit. Alla får göra som de vill.

Angående eterisk olja så kan man här välja om man vill använda dessa eller inte. Ska Ni som jag mest bara kladda med zinkpastan på trasiga skavsår, så är eteriska oljor som myrra/cypress/elemi användbara, antingen ensamma eller tillsammans. Kolla gärna upp just de eteriska oljor som ni har tänkt använda så ni är säkra på dosering och användningsområde.

Zinkpasta
30 g zinkoxid
43 g riskliolja/jojobaolja raffinerad
6 g bivax
20 g ullfett, vattenfritt
1 g E-vitamin
ev. eterisk olja

Gör så här:
Väg upp allt.

Blanda zinkoxiden med med oljan i en glasbägare. Det ska inte finnas några klumpar av zinkoxiden i detta, använd gärna slickepotten till detta och mosa bort klumparna.

Ha i ullfett och bivax ner i zinkblandningen och värm i vattenbad tills allt har smält.

När allt har smält så ta ur bägaren ur vattenbadet och rör nu om konstant med en liten ballongvisp så allt är väl blandat och samtidigt minimerar ni risken att det stelnar ojämnt och det bildas klumpar.

När det är 50-45ºC ska E-vitamin och eventuell eterisk olja ner i blandningen. Försök gärna med att ha i de eteriska oljorna så sent som möjligt, dvs precis när det börjar bli tjockt.

Rör om så det är ordentligt blandat med ballongvispen, ha nu ner i en ren burk och etikettera med vad burken innehåller samt tillverkningsdatum.

Se gärna till att ni fyller på några extra små burkar (som är täta) så man kan enkelt ta med sig dessa.

Har man allvarliga problem med huden föreslår jag att man tar sig till doktorn istället för att man själv håller på och laborerar och gör saker värre. "Naturkosmetik" botar inga sjukdomar. Använd huvudet. Sedan ska man även ha det klart för sig att man inte kan göra solskydd som är säkra hemma i köket.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg