2015-11-17

Citronpajtvål

Här kommer ett enkelt recept på fast tvål som går helt utmärkt att duscha med, man kan även använda den som raktvål. Känner man sig inte bekväm med att blanda frätande lut med fett enligt konstens alla regler så är detta recept ett alternativ för er som vill blanda till tvål hemma.

Fördelen med detta recept är att man kan använda det så fort det har stelnat, man behöver inte vänta på att det ska mogna i X antal veckor.

Utseendet på tvålen kommer att bli bärnstensfärgad, dels på grund av den organiska tvålmassan som är lite beige i färgen samt p.g.a. honungen och mjölken som gör den mörkare, men det beror ju även på vilken färg den tvålmassa har som man har fått tag på har.

Den kommer att dofta lite åt citronpajhållet och det är där som namnet på tvålen kommer ifrån.

Citronpajtvål
1 kg organisk glycerintvålmassa
0.5 dl honung, flytande
0.5 dl mjölkpulver
0.5 dl deodoriserad och kallpressad kokosolja
0.5 dl sockertensid med betain (decyl glucoside and cocoamidopropyl betaine)
2.5 ml apelsin
2.5 ml citron
9 dr benzoin

Gör så här
Blanda honung, mjölkpulver och kokosoljan med de eteriska oljorna. Kokosoljan kan behöva värmas lite för att bli flytande.

Smält den ekologiska tvålmassan i vattenbad, har ni problem med att få allt smält ordentligt kan man smälta lite i omgångar i mikron. Den ekologiska tvålmassan är lite knöligare att smälta än vanlig oekologisk i vattenbad.

När allt är smält rör man ner sockertensiden och sedan blandningen med honung, mjölkpulver etc ner i tvålmassan och sedan häller man antingen upp i en stor blockform eller flera små formar.

Har ni använt en stor blockform så ska man skära den i lagom stora bitar när det hela har stelnat.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg