2015-11-03

Andirobaolja

Carapa guianensis

Innehåll
Andirobin, arakidinsyra, acetoxygeduniner (eng. acetoxy-gedunins), epoxyazadiradioner (eng. epoxyazadiradiones), deacetoxygeduniner (eng. deacetoxygedunins), hydroxylgeduniner (eng. hydroxylgedunins), geduniner (eng. gedunins), hexadekensyra syra, linolsyra, linolensyra, oljesyra, palmitinsyra, palmitoleinsyra, stearinsyra.

Anledningen till att vissa av de engelska orden är kvar inom parentes är för att jag är lite osäker på de svenska orden, jag fick inga träffar på dessa när jag försökte översätta dem så det är fullt möjligt att de räknas som svengelska i det här stadiet.

Beskrivning
Andirobaolja är en torr olja som är gulbrun till färgen och är lite halvfast i konsistensen vid rumstemperatur och behövs därför värmas lite för att man ska få ur oljan ur flaskan. Luktar lite nötigt.

Historia
Oljan kommer från ett träd som kan bli upp till 40 m högt. Trävirket påminner om mahogny till utseendet. Växer i Amazonas och har lång historia som medicinalväxt, man har då använt både bark, blad och oljan. Oljan har bland annat använts av vissa stammar för att mumifiera människohuvuden som har tagits som troféer. Oljan har även använts till att garva hudar med.

Ett te (dekokt) på både bark och blad används invärtes som febernedsättande medel och mot inälvsparasiter, detta te används även utvärtes mot hudparasiter.

Urinvånarna i Amazonas använder oljan tillsammans med malda annattofrön för att skydda sig mot insektsbett på både människor och djur och även mot den konstanta vätan.

Oljan används än i dag för att skydda sig mot insekter, mot olika hudåkommor. Används i olika former som ljus, tvål, olja som är antingen koncentrerad eller utspädd med annan olja.

Vad oljan gör
Är antiinflammatorisk, antibakteriell, antireumatiskt. Ska läka sår bra.

Är med andra ord en hudvårdande olja för speciella problem och ska kanske helst användas för punktbehandling när det behövs. Kan vara värd att prova på psoriasis.

Sök upp en läkare om ni har hudproblem som inte går över av sig självt.

Det finns studier på att oljan kan vara ett hjälpmedel mot vissa former av cancer. Personligen så anser jag att man i första hand ska ta till vår traditionella cancervård här i Sverige, med allt vad det innebär, dvs operation, kemoterapi, strålning, etc. Börjar man kolka i sig andirobaolja i tron om att man botar cancern som man har fått så kan man få fler allvarliga problem utöver cancern.

Andiroba som helhet har rätt så många egenskaper som är användbara medicinskt. Men många av egenskaperna kommer från den övriga växten och inte oljan. Bara för att ett avkok på bark och blad fungerar som ett avmaskningsmedel eller används mot parasiter som angriper huden, så betyder inte det att oljan även har dessa egenskaper.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom/tillstånd ska man först kontakta en legitimerad läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Annies Remedy
Rain-tree - Andiroba