2015-09-15

Grönt te

Camelia sinensis
INCI: Camelia Sinensis Leaf Extract


Innehåll
Man har hittat över 200 olika kemikalier i grönt te, det kan vara lite förvirrande när man läser om de ingående beståndsdelarna i grönt te. Många kemikalier passar in i flera olika grupper, de är alla flavonoider (dvs har antioxidativ effekt), vissa flavonoider räknas även till tanninerna (dvs garvämnen).
Lite grovt är det: katekiner (ca 10-18 %, ex. epigallocatechin-3-gallate, även förkortat EGCG), proantocyanidiner (är en sk oligoflavonoid), procyanidiner (är en undergrupp till proantocyanidiner), tanniner, koffeiner (ca 2.5 %, teobromin och teofyllin), och självklart olika vitaminer och mineraler som man har hittat i grönt te.

Effekter av grönt te
De effekter man kan få utav grönt te är antiinflammatorisk, antioxidativ, antibakteriell, antiviral, antifungal. Stabiliserar kollagenet och elastinet i huden.

Är bra att använda som anti-age, mot rödflammig och irriterad hy.

Grönt te är bra att använda både före och efter att man har varit i solen, det är dock inget solskydd utan ska ses som en extra hjälp mot eventuella skador, använd ett riktigt solskydd för att undvika hudcancer.

Angående celluliter och koffein är det bästa man kan göra för att motverka celluliter är att massera problemområdet/-erna. Det finns ingen produkt som kan ta bort dom, vi ska ju ändå ha kläder på oss och då är det ingen som ser om man har celluliter eller inte, förutom ens respektive.

Olika former av grönt te
-Te/infusion
-Glycerit
-Extrakt, i form av vätska och pulver
-Vax

Te/infusion är populärt hos folk som gillar att tillverka själva för eget bruk. Problemet här är att detta te lätt kontaminerar produkten om man inte gör allt rätt. Det är viktigt att dosera högsta doseringen av konserveringsmedlet. De aktiva ämnena i grönt te är även pH-känsliga och ett lågt pH på slutprodukten kan resultera i att flera aktiva ämnen inaktiveras och blir verkningslösa, något att tänka på när man använder ekologiska konserveringsmedel som kräver låga pH-värden för att vara verksamma. Sedan är procyanidinerna i det gröna teet känsliga för värme. I och med detta är inte säkert att du får samma verksamma produkt om du gör en infusion på växten jämfört med ett färdigt extrakt. Ytterligare problem med att göra infusion är att du har ingen aning om koncentrationen av aktiva ämnen i infusionen, även om du gör ett riktigt starkt te.

Ett alternativ till infusion är att göra ett glycerit på bladen. Detta kräver ingen uppvärmning och de värmekänsliga kemikalierna klarar behandlingen, men man har även här ingen aning om hur mycket aktiva ämnen som kommer med i slutprodukten. Kan dock vara en kul grej att ha i ansiktslotion aka ansiktsvatten.

Extraktet är ett brungrönt pulver med svag doft och går endast att använda till vattenhaltiga produkter. Extraktet ger lite färg till produkten. Jag har inte fått tag på ett flytande extrakt så jag kan inte uttala mig om hur det blir om man använder ett sådant. Är lättast att använda i hemmagjorda preparat som innehåller vätska. Se bara till att lösa lite pulvret i lite av vätskan (som tas från vätskedelen i produkten) om det är en lotion/crème som ska göras. För geléer är det bara att tillsätta extraktet innan man tillsätter förtjockningsmedlet.

Vaxet ser ut som svartgröna bitar när man köper det, vaxet har en frisk doft av grönt te. Kan både användas som färgämne och som antioxidant i oljehaltiga produkter. Vaxet kräver att man värmer oljorna och smälter vid 68-72ºC. Densiteten för vaxet är 0.96 g/ml.

Kylande tekuber
Här kommer effekten först och främst från kylan från själva kuberna och man använder dessa när ögonen är svullna av olika anledningar. De kräver dock lite framförhållning, men man behöver inte använda konserveringsmedel till denna produkt.

Man gör så här: gör ett starkt te på grönt te, som fryses ner i kuber. När man behöver dessa tar man upp en kub och lägger den på en bit muslin och med detta så kyler man där man är svullen. Det är inte meningen att man ska ta kuben direkt på huden, det blir alldeles för kallt för ögonen. Tyget skyddar mot den värsta kylan och det blir även lättare att hålla kuben då man håller i tyget.

Dosering
Generella doseringar för pulverextrakten är 0.5-1 % (vikt-%), följ råvaruförsäljarens anvisningar. Extraktet ska ner i tredjefasen när temperaturen har sjunkit en hel del, detta för att procyanidinerna är känsliga för värme.

Doseringen för vaxet är: mindre än 0.3 % (vikt-%). Här får man testa sig fram, 0.3 % ger en ganska mörkgrön färg till produkten.

Tänk på att pH:t inte får bli för lågt eller för högt, ett bra mått är att hålla sig inom pH värdet 5-6.

Vad jag har använt den till
Jag har använt extraktet i pulverform med 0.5-1 % i ansiktscrèmer, ansiktslotions, serum, ansiktsmasker och bodylotions. Vaxet har jag använt med 0.05 % i hudoljor.

Källor
Amazing Green Tea, 2015-09-10
Practical Uses of Botanicals in Skin Care, Alison F. Stallings, MDa and Mary P. Lupo, MD, FAADcorresponding authorb, J Clin Aesthet Dermatol. 2009 Jan; 2(1): 36–40.
Point of interest, sök på Green tea i deras sökfunktion, 2015-09-13
MSDS, The soap kitchen uk