2015-08-11

Vintage hudvård: Modern cold cream med bidrottningsgelé

Tänkte jag skulle göra en lite mer modern variant på cold cream. Som innehåller ett pålitligt emulgeringsmedel så man slipper effekten av att vätska pyser ur crèmen när man tar av den.

Hittade ursprungsreceptet i ett kompendium på nätet som handlar om biprodukter, därav förklaringen till att det plötsligt finns bidrottningsgelé etc i receptet. Jag har gjort om receptet lite då jag inte hade allt hemma som fanns i ursprungsreceptet sen har jag gjort ytterligare justeringar så crèmen garanterat inte separerar för mig.

Hur har den här varit att använda då?
Som rengöring så sög den rätt rejält. Den var alldeles för mager för det ändamålet, men... Den var riktigt trevlig att använda som ett body butter till torrare hudpartier (som smalbenen).

Modern cold cream med bidrottningsgelé
Oljefas
2.5 g bivax
2.5 g VE-fett (glycerylstearat)
5 g cetylalkohol
5 g ullfett
21.5 g mandelolja

Vattenfas
4 g MF-fett (natriumstearoyllaktylat)
51 g vatten (spara lite till att lösa upp bittersaltet med)
0.3 g xantangum
0.5 g paraben
6 g glycerol

Vid 25ºC
0.5 g bittersalt/epsomsalt (magnesiumsulfat) löst i lite av vätskan från vattenfasen
2 g propolisextrakt (20 % extrakt)
1 g bidrottningsgel, färsk
1 g E-vitamin
0.5 g eterisk olja (valfritt)

Gör så här
Väg upp alla ingredienser. Väg upp den eterisk oljan i en liten glasbägare och sätt bägaren på is, koncentrerad eterisk olja och plast går inte ihop.

Ha i alla ingredienser som ska i oljefasen i en värmetålig bägare. Gör lika dant för vattenfasen, som ska i en egen bägare, men här kan det vara klokt att först tillsätta xantangumet till vätskan innan allt annat och röra ordentligt så man inte får några klumpar.

Sedan är det bara att värma båda faserna till 75ºC i ett vattenbad.

Sedan häller man oljefasen ner i vattenfasen och här gäller det att vara noga.

Observera detta!
Häll ner oljefasen i en tunn stril under konstant omrörning ner i vattenfasen.

Fortsätt att vispa i 5 min när bägaren fortfarande står i det varma vattenbadet (man kan ta bort kastrullen från plattan).

Sedan är det bara att ta ur bägaren från vattenbadet men fortsätt att vispa i någon minut till.

Sedan kan man långsamt kyla krämen i ett kallt vattenbad, fortfarande under kraftig omrörning tills den når en temperatur på 50ºC.

När krämen nått 50ºC kan man ta det lugnare med omrörningen.

Sedan när man når 25ºC har man i de ingredienser som ska i då.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg