2015-08-25

Vintage hudvård: Cold cream med ullfett och borax

Har hittat ytterligare ett recept som enligt källan ska vara Ponds gamla recept.

Ponds cold cream
8 % bivax
50 % mineralolja
3 % ullfett
0.2 % borax
38.8 % vatten

Tittar man på receptet så ser man att det lite mindre bivax i detta recept än andra cold cream recept, och de verkar ha kompenserat den mindre mängden av bivaxet med en liten extra tillsats med ullfett. Ullfettet hjälper även till med emulgeringen, vilket även boraxen tillför till produkten. Boraxen tillför även en lätt konservering men jag tar det säkra före det osäkra och tillsätter ett pålitligt konserveringsmedel som i det här fallet är paraben. Den mindre mängden bivax gör produkten mjukare, utan den extra tillsatsen av ullfett och borax är det inte säkert att bivaxet allena skulle klara av att hålla ihop produkten.

Mängden borax är väldigt låg i detta recept för er som är oroliga för allt farligt här livet dvs allt, max gränsen för borax i kosmetika är 5 %, i detta recept är det 0.2 % borax med andra ord långt under gränsen. Vill man ersätta boraxen så kan man prova med bikarbonat (inte bakpulver).

Jag byter ut mineraloljan mot sesamolja, man kan förstås ta vilken olja som man själv vill eller har hemma för tillfället. Andra klassiska oljor att tillsätta till en cold cream är annars mandelolja och olivolja. Förr i tiden har man även använt ister i cold creams, då man i regel tar det man har hemma. Förr i tiden var det inte så många som hade tillgång till olivolja eller mandelolja då de var exotiska oljor som var svåra att få tag på.

Ullfettet i receptet kan orsaka problem för de med fet hy, jag har själv blandhy och jag har inte haft något problem med ullfettet i detta recept.

Som vanligt har jag haft i apelsinolja då jag gillar apelsindoften, den är även bra mot plufsig hy.

Hur denna har varit att använda
Utseendemässigt så blev denna cold cream lite vitare i utseendet än andra versioner som jag har gjort. Den är betydligt krämigare i konsistensen och påminner lite om Ponds nuvarande cold cream konsistensmässigt. Någon vecka efter att jag har gjort cold creamen så har den små tendenser till att separera, det ser jag genom att det ligger lite olja som flyter på produkten när jag ska ta av den. Den går fortfarande att använda trots detta då det bara är en mindre mängd som har separerat.

Som rengöring är denna cold cream helt ok att använda, den är inte riktigt lika bra som de andra cold creams som jag har gjort, men den är bra. Det är lättare att torka bort denna cold cream på grund av den mjuka och krämiga konsistensen. Krisar det kan man använda denna som ögonsminksborttagare men då blir det samtidigt lite oljigt runt ögonen, inte helt optimalt då jag redan har flottiga ögonlock. Sedan finns det en stor risk att man gnuggar om man använder den som sådan.

Cold cream med ullfett och borax
16 g bivax
98 g sesamolja
6 g ullfett
0.4 g borax
77.6 g rosenvatten
2 g E-vitamin
10 g glycerol
1 g paraben
2 g apelsin

Gör så här
Väg upp allt. Väg upp den eteriska oljan i en liten glasbägare.

Gör i ordning elvispen med ballongvisparna och stativet. Om ni har ett stativ dvs, annars får man stå och hålla i elvispen och det är drygt.

Det kommer att stänka när man vispar med elvisp och det är även hett i början så ta på skyddskläder. Skydda även omgivningen som tapeter och andra känsliga prylar om dessa inte tål fettstänk.

Värm och smält bivaxet och ullfettet med oljan i metallbunken i vattenbad.

Värm vätskan med paraben, borax och glycerolet i en liten glasbägare i vattenbad, vispa med lilla ballongvispen så parabenet löser sig med rosenvattnet.

När bivaxet är smält och innehållet i båda behållarna har samma temperatur så ska vätskan ner i det smälta bivaxet och oljan under kraftig vispning. Häll ner vätskan i salvan lite pö om pö.

Vispa nu tills blandningen är ljummen och homogen. Det ska inte separera. Man måste jobba ner crèmen från kanterna ner i övriga crèmen medan man vispar och för det behövs två händer, ena handen håller i bunken andra handen håller i slickepotten och rör ner från kanterna. Stativet håller i elvispen.

När det har svalnat tillräckligt ska eterisk olja och E-vitamin i.

Pytsa upp i en stor ren burk som är lätt att ta ur.

Etikettera.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg