2015-05-27

Vintage hudvård: Cold cream med borax

Borax är kanske inte den mest sexigaste ingrediensen i en hudvårdsprodukt men jag ville testa och se hur cold creamen blev om man använde borax i den.

Vad jag har förstått så är det inte förbjudet att använda borax i hudvårdsprodukter, så länge man håller sig till under 3 % gränsen och man behöver inte märka upp produkten om mängden inte överstiger 1.5 %. Barn ska förstås inte använda produkter med borax i.

Här i receptet är doseringen 0.8 % och det är inte en produkt som ligger kvar då man efter att man har masserat den i ansiktet (och dekolletaget) torkar av produkten med kleenex/tvättlapp och jag kör efteråt med en rengöringsolja och tvättar av med tvättlapp så jag kan se att all smink verkligen är borta. På så sätt får jag bort den vaxighet som cold creams kan lämna efter sig.

Skillnad på cold cream med och utan borax?
Produkten blev lite mer homogen med borax i jämfört med den utan. Den blev inte som en modern crème som är mjuk och krämig i konsistensen. Den har fortfarande en konsistens som påminner lite om sufflé som skivar sig lite när man tar av den (det är fortfarande en salva där man har vispat i vätska i) och när man tar av den så släpper den ifrån sig betydligt mindre vätska än motsvarande cold cream utan borax. Den påminner lite om cold creamen som jag gjorde med bikarbonat fast boraxen påverkade doften på apelsinoljan betydligt mindre än vad bikarbonatet gjorde.

Cold cream med borax
Oljefasen
30 g (15 %) bivax
98 g (49 %) mandelolja

Vattenfasen
59 g (28.7 %) rosenvatten
10 g (5 %) glycerol
1 g (0.5 %) paraben
1.6 g (0.8 %) borax

Tredjefasen
2 g (1 %) eterisk olja

Gör så här
Väg upp allt. Väg upp den eteriska oljan i en liten glasbägare.

Gör i ordning elvispen med ballongvisparna och stativet. Om ni har ett stativ dvs, annars får man stå och hålla i elvispen och det är drygt.

Det kommer att stänka när man vispar med elvisp och det är även hett i början så ta på skyddskläder. Skydda även omgivningen som tapeter och andra känsliga prylar om dessa inte tål fettstänk.

Värm och smält bivaxet med oljan i metallbunken i vattenbad.

Värm vätskan med paraben, borax och glycerolet i en liten glasbägare i vattenbad, vispa med lilla ballongvispen så parabenet löser sig med rosenvattnet.

När bivaxet är smält och innehållet i båda behållarna har samma temperatur så ska vätskan ner i det smälta bivaxet och oljan under kraftig vispning. Häll ner vätskan i salvan lite pö om pö.

Vispa nu tills blandningen är ljummen och homogen. Det ska inte separera. Man måste jobba ner crèmen från kanterna ner i övriga crèmen medan man vispar och för det behövs två händer, ena handen håller i bunken andra handen håller i slickepotten och rör ner från kanterna. Stativet håller i elvispen.

När det är så pass svalt att det fortfarande går att röra i crèmen men är inte stenhårt ska eterisk olja i.

Pytsa upp i en stor ren burk som är lätt att ta ur.

Etikettera.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg