2015-03-31

Om pumpinsatser till flaskor

Många tror att en pump- eller sprayinsats gör att produkten blir helt säker från påverkan utifrån, som luft och vatten. Folk säger att bakterier kan inte komma in i flaskan... Folk motiverar avsaknaden av konserveringsmedel i sin produkt med att det inte behövs då förpackningen skyddar produkten...

Det går inte att ha mer fel.

Eftersom det inte råder vakuum i en vanlig pumpflaska, så är inte det sant. Det kommer in luft och allt det som luften för med sig. Ja, det skyddar från våra smutsiga fingrar och är lite mer hygienisk än en helt vanlig burk. Men luften innehåller bakterier, virus, sporer, e.t.c. och allt detta kommer in när man pumpar ut produkt.

Jag har med blotta ögat sett vatten komma in i en pumpflaska med hudolja som jag har förvarat och använt i duschen. Hur det är möjligt är för att där luften strömmar in när man pumpar, så kommer även vattnet in. Sedan är det inte säkert att alla pumpinsatser släpper in vätska när man pumpar ut produkten i duschen, men de släpper alla in luft in i flaskan som innehåller bakterier, e.t.c.

Sedan ska man ha klart för sig att det inte råder absolut vakuum i en airlessflaska/burk, heller. En airlessflaska är bara lite bättre än en vanlig pumpflaska och är mest praktisk att använda då man har gjort en produkt som är extra oxidationskänslig.