2015-02-18

E-vitamin

Tocopherol

E-vitaminet finns som syntetiskt, naturligt och naturidentiskt. Är ofta blandad med någon olja för att bli mer lätthanterlig, här gäller det att hålla koll så man köper en så koncentrerad produkt som möjligt.

Upptäcktes 1922 av Herbert McLean Evans och Katharine Scott Bishop.

Funktion
Fungerar som antioxidationsmedel både i produkterna och i huden, dvs förhindrar härskning av oljor och fetter samt skyddar cellmembranen. E-vitamin har även andra funktioner i kroppen, här har man då mest undersökt alfa-tokoferol, då det även är aktivt som enzym (protein kinase K) och har effekt på genuttrycket i cellerna samt neurologiska funktioner i kroppen.

Vad det används till
Används i alla typer av produkter, även i mat för att förhindra härskning av oljor och fetter.

Dosering
Som antioxidationsmedel i produkten 0.5 %
I solprodukter och läkande produkter 1-3 %
Mot ärr 35 %

Doseringen ovan är angiven för naturligt E-vitamin, för syntetiskt E-vitamin ska man ta den angivna mängden ovan gånger 1.36. Vid osäkerhet följ den angivna doseringen från leverantören för just ditt E-vitamin.

Angående att för mycket E-vitamin i kreationerna kan orsaka att produkterna oxiderar snabbare är sant, dock så kan man med gott samvete använda upp till 5 % E-vitamin i produkterna om man använder upp den inom rimlig tid. Sedan så ska man ha klart för sig att använder man högre dosering så är det inte en långlivad produkt man har skapat. Det är bra om man använder upp den inom kort och har använt en airlesspumpflaska till förvaring av produkten.

Förvaring
Det fungerar bra att förvara E-vitamin och E-vitaminrika produkter i plastbehållare om förpackningen är gjord utav HPPE eller F/HDPE plast. Är man osäker på vilken typ av plast förpackningen är av så är mörkt glas att föredra. Jag brukar göra så att när jag har köpt en stor förpackning E-vitamin så häller jag upp det i flera små mörka glasflaskor som jag förvarar i kylen. Det är viktigt att inte lämna något luft kvar högst upp i flaskan för en längre hållbarhet.

Källor
The Soap Kitchen - Material safety data sheet över E-vitamin
Wikipedia 2014-12-16
Skapa din egen naturkosmetika - Finn Andersen, ArtAromaförlaget, andra upplagan