2014-11-25

Niacinamid

Kemiskt namn: Pyridine-3-carboxamide
Vitamin B3
Niacinamide


Vad den används för/mot
Åldersfläckar, rynkor, irriterad hy, fet hy, torr hy.

Niacinamiden stimulerar bland annat produktionen av ceramider, kollagen och hyaluronsyra i huden genom att öka nivåerna av NADPH (niacinamide adenine dinucleotide phosphate) i cellerna, vilket gör den väldigt bra för mogen och allmänt åldrande hy.

Den är även effektiv mot pigmentfläckar, s.k. åldersfläckar som man har fått av för mycket solande.

För bästa effekt mot ålderstecken så kan man prova att kombinera niacinamiden med glukosamin.

Eftersom niacinamiden är antiinflammatorisk kan den vara bra bland annat mot psoriasis och rosacea.

Säkerhet
Ämnet är säkert att använda i hudvårdsprodukter, då man inte har hittat någon toxisk effekt på hudceller om ämnet används inom de rekommenderande gränserna.

Dosering
1-6 % (vikt %), säger leverantören annat så följ de råden istället.

Det ska räcka med 2 % för effekt mot åldersfläckar, 4 % kan behövas för att få bukt med acne-relaterade problem. Här är det lite olika vad man hittar för siffror. Tycker man att man inte får någon effekt av 2 % så är det bara att öka till nästa gång. Svårare än så är det inte.

pH
Tänk på att pH:t ska ligga mellan 5 och 7 när man gör produkter med niacinamiden, men vår hud vill gärna att det ligger mellan 5 och 6 så sikta på det istället. Kontrollera pH:t med pH-stickor och sänk ev. pH med citron- eller mjölksyra om det är för högt.

Ämnet är vattenlösligt så det är inga problem med att få det löst i hudvårdsprodukter så länge de innehåller vätska, är det en crème ni ska göra så lös niacinamiden i lite vätska (taget från vattenfasen) och ha sedan ner det i produkten när det har svalnat lite.

Nackdelar
En del människor kan uppleva att ämnet luktar illa.

Källor
A Double-Blind, Randomized Clinical Trial of Niacinamide 4% versus Hydroquinone 4% in the Treatment of Melasma Josefina Navarrete-Solís, Juan Pablo Castanedo-Cázares, Bertha Torres-Álvarez, Cuauhtemoc Oros-Ovalle, Cornelia Fuentes-Ahumada, Francisco Javier González, Juan David Martínez-Ramírez, and Benjamin Moncada, Dermatol Res Pract. 2011; 2011: 379173. Published online Jul 21, 2011. doi:  10.1155/2011/379173
How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients?, Jacquelyn Levin, DO and Saira B. Momin, DO, J Clin Aesthet Dermatol. Feb 2010; 3(2): 22–41. PMCID: PMC2921764
Skinstore, niacinamide, 2014-11-23