2014-11-28

A-vitamin

Retinol palmitate/Retinyl palmitate
Retinol
Tretinoin


A-vitamin är ett oljelösligt vitamin som kroppen själv inte kan producera. Enligt PubChem är retinol palmitat och retinyl palmitat samma ämne bara två olika namn på exakt samma sak. Vilket kan vara förvirrande när man letar fakta.

De preparat som man får utskriven av läkare mot acne innehåller A-vitaminsyra. Det är en helt annan form av A-vitamin och är receptbelagd.

På vissa ställen (som på Shenet) så står det att retinol palmitat är vattenlösligt. Vilket är helt fel. Retinol palmitat är oljelösligt vad Shenet än säger.

Det finns fler varianter på A-vitamin, i detta inlägg tar jag främst upp den mildaste formen då det är den formen som vi DIY:are har tillgång till, men jag tar även upp andra former.

Vad det används till (generellt för alla retinoler)
Retinol palmitat och dess retinolkusiner används i hudvårdsprodukter mot rynkor, pigmentfläckar och acne, det är en bevisa anti-age råvara tillsammans med adekvat solskydd. Solskyddsprodukter är också en bevisad anti-age. Det är därför som retinolprodukter är så dyra. Bolagen satsar stora mängder pengar varje år för att hitta mer effektiva former av retinoler, då de inte får använda A-vitaminsyra i produkterna då det är klassat som läkemedel.

På antiage- och antirynkfronten så hjälper vitaminet cellerna med att producera kollagen, ökar på cellförnyelsen, de beter sig som unga hudceller igen. Retinoler är som ett träningsläger för cellerna, beroende på hur djupt de penetrerar huden. Retinol palmitat ligger mest på ytan och guppar och har svagast effekt av retinolerna. Huden blir tjockare med hjälp utav retinoler och huden upplevs mindre rynkig.

Alla över 30 kan med gott samvete använda retinoler i sin hudvårdsrutin även dagtid, man kan om man vill använda det tillsammans med AHA-syror för en bättre effekt. Kom bara ihåg att använda adekvata mängder med solskydd med en SPF på 30 eller mer, sedan om det är ett fysiskt eller kemiskt solskydd i solskyddet spelar ingen roll, bara ni skyddar huden. Skydda huden med solskydd ska man alltid göra så fort solen tittar fram, oavsett årstid. Det är inte alltid rekommenderat att använda effektiva retinoler sommartid.

Det som händer om man använder effektiva former av retinoler i sin hudvårdsrutin är att huden blir lite känsligare för solljuset, det betyder att man måste använda solskydd för att skydda huden. Retinol palmitat har svagast effekt av retinolerna och köper man ett dyrt retinolserum så ska de ha tillsatt retinoler som är starkare än retinol palmitat, men dessa serums är inte i klass med retinoidkrämerna med A-vitaminsyra som läkaren skriver ut vid behov. Sedan är det rätt så dumt att först slösa en massa tid och pengar på att fixa huden med dyra preparat och sedan gå ut i solen och förstöra allt jobb.

Är man ny med retinoler i sin hudvårdsrutin och har börjat använda starkare preparat än retinol palmitat så kan huden reagera med att bli torr, flaga, irriterad, e.t.c. Det ska stå på förpackningen hur man ska vänja sin hud vid retinolerna och om man kan eller inte kan kombinera med vissa typer AHA/BHA-syror. Är man orolig för biverkningar då man har känslig hy så kan man applicera serumen efter andra produkter för att begränsa penetrationen av de verksamma ämnena.

Kallpressad nyponfröolja innehåller ytterst lite A-vitaminsyra, väldigt lite, men det finns där, att förvänta sig effekt från nyponfröoljans A-vitaminsyra är lite som att vänta på ett mirakel som aldrig kommer att hända.

Om man anser sig ha stora problem är det bättre att gå till läkaren och få en retinoidkräm utskriven till sig än att slänga bort mängder av pengar på olika dyra serums. Serumen som man kan köpa utan recept verkar i det långa loppet medans receptbelagda retinoidkrämer verkar i samma stund som du applicerar det på huden.

Doseras
Retinol palmitat doseras 0.1-2 % beroende på vad återförsäljaren säger såklart. Följ gärna återförsäljarens doseringsanvisning.

Vitaminet är väldigt känslig för oxidation, är ljus-, luft- och värmekänsligt och förpackningen med den färdiga hudvårdsprodukten ska inte utsättas för solljus, luft eller värme. Huden ska sedan skyddas mot solens strålar, vilket borde vara självklart för alla som är intresserade av att skydda huden.

Gravid?
Retinol palmitat är ett relativt oskyldigt ämne i jämförelse med läkemedlet roaccutan. Roaccutan tas oralt (dvs man äter det) medans retinol palmitat appliceras på huden. Stor skillnad. Roaccutan patienter får även utförlig information om detta. Blir man på smällen och käkar medicinen samtidigt så måste man sluta vara på smällen omedelbums.

Cancer?
Det har varit skrivelser om att man inte ska använda A-vitamin i solskyddsprodukter. Det har testats på möss och där har man testat "solkrämer" som formulerats med A-vitamin och man är inte klar med forskningen.

Formen av A-vitamin som man har testat och grundar dessa påståenden om är retinol palmitate som använts i solkräm. Anledningen till att man har vitaminet i solkrämen är för att den fungerar som antioxidant och skyddar övriga ingredienser mot oxidation.

Än så länge är det lite för tidigt att säga om det är cancerframkallande i kombination med solljus eller inte då de inte är klara med forskningen. Sedan ska man komma ihåg att de har testat på möss som kan få hudcancer på några veckor utan att man kladdat på dom olika preparat och sedan har man inte några mänskliga bevis. A-vitamin har använts i flera decennium på människor med olika hudproblem och här har man inte sett att dessa patienter har haft en ökad cancerrisk.

Bevisen än så länge är inte övertygande om att vitaminet ska ha en cancerframkallande effekt när det appliceras på huden.

Källor
Crearomes informationshäfte - "Råvaror till hudvårdsprodukter", rev okt 2001
Shenet, 2014-10-11
Pubmed, 2014-10-11
Current sunscreen controversies: a critical review, Mark E. Burnett and Steven Q. Wang, Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, Volume 27, Issue 2, pages 58–67, April 2011