2014-08-23

Hårgel för lockigt hår

Nu när hårstärkelse är svårt att få tag på så har jag provat klibbfri xantangum istället.

Det ger inte ett lika "hårt" gel som när man använder hårstärkelse. Lite mindre stylingeffekt på det. Men det funkar för mitt lockiga hår. Resultatet är lite mjukare, jag föredrar denna framför hårstärkelsen nu när jag har använt den ett tag. För lockigt hår så är det bättre att använda en gel som ger mjukare stadga än ett klassiskt hårgel som ger ett hårdare resultat.

Vill man se ut som en 80-tals punkare i håret får man använda ett annat recept (sockerlösning). Detta är till för lockigt hår som ska ha definierade mjuka lockar.

Observera att klibbfri xantangum är en helt annan produkt jämfört med vanlig xantangum.

NFF kan vara lite dyrt att använda, vill man göra det billigare så kan man ta natriumlaktat, ta då 2 % istället för 3 %. Glycerol är ett annat alternativ men då ska man veta att det tar längre tid för håret att torka då, även om man använder sig av en hårtork.

Hårgel för lockigt hår
190 g vatten
6 g NFF
4 g klibbfri xantangum
1 g paraben

Gör så här
Väg upp allt med en bra våg.

Ta en glasbägare som rymmer 400-500 ml och häll alla råvarorna där i förutom det klibbfria xantangumet.

Rör om med en visp eller slickepott.

Häll i det klibbfria xantangumet och mixa med stavmixern tills det är helt fritt från klumpar och är slätt i konsistensen. Låt det stå en stund så gelén stabiliserar sig lite, kör sedan lite till med stavmixern.

Häll upp på ren flaska med lämplig kork.

Använd gelen i blött hår. Ploppa och föna som vanligt.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg