2014-07-13

Propolis



Propolis

Innehåll
Består av mer än 180 olika ämnen. 45-55 % flavonoider, 25-35 % vaxer och fettsyror, 10 % eteriska oljor,  5 % protein främst från pollen, 5 % spårämnen som mineraler och tungmetaller.

Propolis kan komma i lite olika former. Den mest naturliga är i dess fasta form. Sedan är det vanligt att man gör extrakter på propolisen, då brukar man använda någon av följande: alkohol, glycerol eller propylenglykol.

Användning
Används av människor invärtes mot förkylningar. Här så används även ren propolis som folk tuggar på, stora mängder är inte bra för magen, och även en tinktur som man antingen droppar eller sprayar i munnen.

Precis som andra biprodukter så finns det en massa skrönor om vad propolis är bra mot. Man ska ta det man läser med en nypa salt när det påstås en massa saker.

Utvärtes kan det även användas i diverse preparat, då det är antibakteriellt, antifungal och antiviral. Propolis ska även vara lokalbedövande, antiinflammatorisk och är även en antioxidant. Den ska ha en lugnande effekt på huden om man har problem med klåda.

Är man allergisk mot bin så ska man ta det lugnt med propolis då det är en biprodukt.

Källor
FAO, Corporate document repository, Value-added products from beekeeping..., 2014-03-10