2014-05-28

Lavendel, äkta

Lavandula angustifolia

Innehåll
Linalylacetat (upp till 40 %), linalol, lavandulol, lavandulylacetat, terpineol, cineol, limonen, ocimen, caryofyllen, mm.

Allmänt
Ska inte blandas ihop med lavandin (lavendin) och spiklavendeln.

Finns flera olika kvalitéer på lavendelolja, för det mesta så hittar man billig lavendelolja ute i butikerna som luktar skarpt och strävt, en del människor gillar den typen av oljan. Jag gör inte det utan jag föredrar den som är mer rund och söt i doften.

Den franska typen är generellt mer söt och rund än den engelska. Ju finare den franska typen är desto mindre skarpt luktar den. Riktigt fin "fransk" olja växer alpint och har mer av den eftertraktade estern linalylacetat. Den franska typen av olja är sötare och man kan få sådan olja från andra ställen än Frankrike. Jag har en flaska lavendelolja här hemma som det luktar sött och gott om och kommer från Bulgarien.

Användning
Blandar sig bra med de flesta oljor.

Har ett brett användningsområde. För huden så är den användningsbar mot/för bölder, acne, allergier, fotsvamp, olika typer av skador som brännsår, småsår, inflammation, insektsbett, mjäll, dermatitis, öronvärk, eksem, psoriasis. Angående cirkulationen är den bra vid muskelvärk, reumatism. För respiratoriska besvär som astma, bronkit, halsinfektioner, kikhosta och influensa. Matsmältningen: kramper, kolik, dyspepsi, illamående och väderspänningar. För det centrala nervsystemet så är oljan bra mot: depression, huvudvärk, sömnproblem, migrän, nervositet, stress etc.

Listan kan göras lång.

Jag har använt den i diverse produkter som badpreparat, ansiktscrème, tvättbalsam

Giftighet
Äkta lavendelolja är en mild och säker olja, kan användas på bebisar och av gravida. Se bara till att använda äkta lavendel med säkert ursprung. Det fuskas mycket med oljorna och vid en minsta antydan till luddighet med vad oljan kommer ifrån och innehåller så ska man hålla sig borta från den. Då är det säkrare att köpa oparfymerat och doftsätta själv med äkta vara.

Celldödande?
För alla er som är livrädda för lavendelolja så kan jag bara säga att man ska dra öronen åt sig när folk säger att en råvara är celldödande om vetenskapsmänniskorna enbart har testat råvaran in vitro på leverceller, vad som helst kan vara celldödande på nakna celler. Jag skulle inte bli förvånad om helt vanligt (livsnödvändigt) vatten även kan fungera celldödande på nakna leverceller. Sedan ska man komma ihåg att man upptäckte lavendeloljans "läkande egenskaper" genom att en person råkade bränna sig och stack därmed ner den brända handen i det som var närmast till hands som i det här fallet var ren lavendelolja och blev hjälp av detta.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Shenet
The Encyclopaedia of Essential Oils - Julia Lawless
Aromterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark