2014-05-14

Hippiehudolja

Har blandat ihop en hudolja med extra vårdande ingredienser. Vill man ha hudoljan ännu mer hippie än vad jag har gjort den här så kan man byta ut tisteloljan till hampafröolja.

Doften är lagom bohemisk med patchouli, sandelträ och apelsin. Doften är inte speciellt påträngande, utan man doftar lite lagom mycket utan att stinka.

Makadamiolja innehåller stora mängder palmitolsyra. Palmitolsyra är nåt som minskas i huden när den åldras och man resonerar på så sätt att om man smörjer huden med produkter som innehåller det saknade ämnet så kompenseras huden och den håll ungdomlig.

Havtornfruktolja innehåller också stora mängder palmitolsyra (ännu mer än makadamiolja), men oljan är starkt färgande på produkt, hud och kläder och används som mest med 10 % i produkter. Den är även dyr att köpa in. Makadamioljan är förhållandevis billig om man är ute efter palmitolsyran.

Makadamioljan är en fet olja, så även om det går att använda den ensam vill man nog blanda ut den med nåt annat som är lite torrare. Makadamioljan är en nötolja och är man nötallergiker ska man undvika denna olja.

Riskliolja är en halvfet till halvtorr olja och är späckad med antioxidanter och steroler. Få västerlänningar är allergiska mot ris, har man problem med att hitta oljor som man tål kan det vara värt att prova denna olja.

Tistelolja är en torr olja som absorberas snabbt av huden, ger huden linolsyra som bidrar till en förbättrad blodcirkulation.

Naturligt E-vitamin är rena hälsokuren för huden. Den naturliga varianten är den mest aktiva och det är den man vill ha i produkterna.

När jag ska tillreda hudoljor brukar jag ta 80 % fet olja och 20 % torr olja för att få en bra balans mellan fettsyrorna. Tycker man att det blev för torrt tar man och ökar de feta oljorna, blev det för kladdigt så tar man mer av de torra oljorna.

Alla oljorna i det här receptet ska vara kallpressade så allt nyttigt finns kvar i oljorna, riskliolja går inte att få tag på kallpressad, utan den är alltid extraherad och raffinerad men kryllar trots det av spännande saker.

Hippiehudolja
70 g makadamiolja
5 g avokadoolja
5 g naturligt E-vitamin
10 g riskliolja
10 g tistelolja
5 dr patchouli
5 dr sandelträ
15 dr apelsin

Gör så här
Väg upp allt.

Häll ingredienserna i glasflaskan.

Droppa i de eteriska oljorna direkt i flaskan, korka igen och skaka ordentligt.

Färdig att använda.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg