2014-05-21

E-vitaminserum


Här är en dunderkur för trött hud. Om huden känns risig av vinterkylan eller om man utsatt huden för skadlig UV-strålning. Huden blir som ny av kuren och effekten håller i sig lång tid efter kuren.

Använd den som en kur i en eller två veckor under nattcrèmen, använd ca. 4 dr och smörj in ansiktet, inkluderat hals och dekolletaget.

Kan även användas för att smörja in baksidan på händerna vid läggdags under handcrèmen om händerna är nariga eller om man har trasiga nagelband, ta då 1-2 dr.

Konsistensen på serumet är lite segt, det är p.g.a. den höga koncentrationen av E-vitamin.

Totala kostnaden för serumet är ca. 26 kr, då är inte förpackningen inkluderad. Priset varierar lite beroende på hur stora förpackningar av råvarorna man köper och vart man köper råvarorna. Skulle man köpa nåt liknande i handeln skulle man få punga ut med kanske 1000 kr.

E-vitaminet som jag använder är naturligt, det är den mest effektiva varianten, d.v.s. gör mest nytta. Vitaminet ska helst bestå 70-96 % av E-vitamin (ju högre konc desto bättre), resten är bärarolja.

Arganoljan behöver jag kanske inte säga så mycket om, den är bra att använda om huden har utsatts för sol.

Makadamioljan är rik på palmitolsyra och därmed bra för mogen hud.

Blå kamomill är bra för inflammerad hud.

Lavendel fine population lugnar huden, stimulerar cellbildningen. Anledningen till att jag använder just "fine population" varianten är för att jag tycker att den luktar godast av de eteriska lavendel sorter jag har luktat på.

Har man blå renfana (Blue tansy) hemma så kan man skippa både blå kamomill och lavendeln. Doseringen är densamma d.v.s. 2 dr till satsen nedan. Jag har även använt (enbart) citronmeliss med trevligt resultat.

E-vitaminserum
3.1 g naturligt E-vitamin
4 g arganolja
2.9 g makadamiolja
1 dr blå kamomill
1 dr lavendel fine population

eller
1-2 dr annan lämplig eterisk olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda allt i en liten glasbägare.

Häll över i en liten flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg