2019-05-27

Parabener

Parabener som man kan köpa från företag som säljer råvaror för tillverkning av hudvårdsprodukter brukar vara en mixtur bestående av flera olika parabener. Blandningen kan kallas lite olika beroende på varifrån man köper det. Parabener dödar bakterier och andra mikroorganismer effektivt i hudvårdsprodukter som innehåller vatten eller annan vätska. Är säkert att använda så länge man inte är allergisk mot medlet.

Dosering
Man använder det för det mesta parabener i koncentrationer runt 0.5 % i produkter med vatten. Mängden som man ska använda kan variera lite beroende på vart man köpt parabenerna ifrån. Har man infusioner och andra vattenlösliga växtutdrag i produkten ska man dosera enligt leverantörens högsta rekommenderade dosering.

Cancer?
Att parabener ska öka risken för bröstcancer har jag lite svårt att tro på. I artikeln från 2004 som nämner att de hittade parabener i bröstvävnad från personer med bröstcancer testade bara på 20 patienter, plus att de inte jämförde med friska personer. Sedan är det fullt med konstigheter i artikeln och som vanligt blir folk hysteriska över ingenting.

20 patienter är för lite att basera hela sin forskning på, inget man kan dra några ordentliga slutsatser på.

Jag skulle vilja se flera hundratusen patienter och lika många friska jämföras innan man kan dra någon slutsats. Parabenerna som de upptäckte i både blankarna (de negativa kontrollerna) och vävnaderna kan även ha ingått som konserveringsmedel i reagenserna de använde för att preparera proverna eller så har proverna på annat sätt blivit kontaminerade. Man ska dra öronen åt sig när de negativa kontrollerna börjar ge positiva resultat, nåt är då fel.

Själv förstår jag inte varför forskarna ens ville göra en artikel om en serie experiment som gått helt åt skogen. De kunde själva inte förklara hur de negativa kontrollerna kunde ge utslag. Flera prover hade även negativa värden, med andra ord som för vävnad 5 (Tabell 2). För n-butylparaben står det -3.7 ng/g vävnad som värde efter att de har dragit bort "blanken". Minsta värdet man ska kunna få borde vara 0 ng/g vävnad.

Det enda som verkligen är intressant med artikeln är att de fick den publicerad.

När man läser en vetenskaplig artikel måste man ha i minnet att allt är inte guld som man läser, man måste vara otroligt kritisk och ifrågasätta allt. Jätte många artiklar i fina och seriösa vetenskapliga tidskrifter blir godkända som inte ska ha blivit det. Bara för att de som har till uppdrag att läsa igenom artiklarna inte läser tillräckligt noga.

Livsmedelsverket
Livsmedelsverket bedömer att parabenerna metylparaben och etylparaben är säkra att använda som konserveringsmedel i produkter. Däremot är de lite osäkra på propylparaben och butylparaben. Dessa håller på och utvärderas av en expertgrupp i EU.

De parabener som har en östrogenliknande effekt är så svaga att man kan bortse från dess hormonella effekt, dessa parabener är många gånger svagare än östrogen. Finns i sojaprodukter, linfrön, solrosfrön, e.t.c. Det finns massor med växter som innehåller fytoöstrogener som vi gladeligen sätter i oss som har samma hormonella effekt som parabener. P-piller innehåller enorma mängder med hormonstörande ämnen och dessa sätter kvinnor i sig dagligen utan att blinka, samtidigt som de ratar hudvårdsprodukter konserverade med parabener.

Parabenfritt
Man ska vara observant när man ser en produkt marknadsföras som paraben-fri, det borde inte vara första gången ni får höra det. Man ska kolla vad dom har använt i stället. Många gånger har de tagit till ett gammalt medeltida konserveringsmedel som är betydligt värre än vad parabenerna någonsin har varit och som för längesedan övergavs till förmån för parabenerna, men nu varit tvungen att gå tillbaka till de här gamla konserveringsmedlerna då okunniga och hispiga människor vägrar att köpa produkterna av rädsla för nåt de egentligen inte behöver vara rädd för.

DIY tokerier
På många trendiga DIY sidor så skippar folk väldigt ofta konserveringsmedel helt i sina vattenhaltiga produkter. Konserveringsmedel är ett måste, risken är annars stor att man har en egen liten odling med potentiellt livsfarliga humana patogener i det som man har blandat ihop där hemma, även om den ser ok ut nu så kan produkten vara kontaminerad. Och med jämna mellan rum bloggar personen om div "zit preparat" som personen har kommit på för de har problem med "finnar". Jag är ganska säker på att dessa finnar uppkommer från de konserveringsmedelsfria hudvårdsprodukter som de använt, personen har infekterat sin hud med bakterier från de hemgjorda skönhetspreparaten. Det är en sak att göra en ansiktsmask utan konserveringsmedel som man ändå ska använda upp när man blandat ihop den, men att göra lotions och andra vattenhaltiga produkter utan konserveringsmedel som ska hålla några månader är bara tok.

Även om man använder konserveringsmedel är det viktigt att allt är rent från synligt skräp och att man använder fräscha råvaror. Det går inte att jobba sterilt hemma och det är bra om man inser det. Hört människor som inte vill diska sina redskap till hudvårdskreationerna i köket utan har hållit till i badrummet istället. På vilket sätt skulle badrummet vara bättre än köket? I badrummet har de allra flesta en toalett som man använder plus det är varmt och fuktigt där inne.

Jag steriliserar inte mina redskap eller förpackningar, utan jag konserverar produkten ordentligt med parabener. Har man steriliserat ett redskap tar det bara 13 sekunder innan redskapet är kontaminerat igen. Det finns med andra ord ingen anledning att lägga ner en massa energi på sterilisering av redskap och förpackningar när man gör produkter hemma i köket. Därför är det även viktigt att man inte ger bort sina hemmagjorda produkter (även till nära och kära). Ska man ge bort sina kreationer måste man anmäla verksamheten till div myndigheter och betala dyra pengar hit och dit. Man ska ha god tillverknings sed och det går inte att åstadkomma hemma.

Parabener är säkra att använda så länge man inte är allergisk mot det. Har man känslig hy så är parabener bäst då det behövs en låg koncentration av det för man ska få en effektiv konservering i produkten. I de fall företag har bytt ut parabener mot annat så är risken större att en person med känslig hy reagerar på det då företaget har varit tvungna att dosera så pass högt att personer med känslig hy reagerar på det. Risken är också större att produkten blir kontaminerad och det börjar växa i den med allvarliga konsekvenser för människors hälsa. Som användare märker man många gånger det för sent om det växer i ens hudcrème, resultatet brukar vara konstiga utslag. Det är inte alltid som det syns på produkten att den har blivit dålig, det är inte alltid att det växer "mögel" i den. Skulle det göra det så skulle de flesta haja till och slänga produkten.

Källor
Livsmedelsverket, hämtad den 2013-12-31
Concentrations of Parabens in Human Breast Tumours - P. D. Darbre, A. Aljarrah, W. R. Miller, N. G. Sauer and G. S. Pope. Journal of Applied Toxicology 24, 5-13 (2004)