2014-02-25

Honung

Mel

Innehåller
Består av fruktos, glykos, pollen, vitaminer och mineraler. Honung innehåller även caffeic acid (kaffeicsyra/kaffesyra? hade problem här med att hitta rätt svenskt namn på den) som fungerar som en antioxidant. I honungen finns även ferulinsyra som är inflammationshämmande och jobbar i synergi med andra antioxidanter så de agerar som "super antioxidanter". Botulismsporer kan förekomma i honungen och man ska därför aldrig ge små barn eller personer med nedsatt immunförsvar honung.

Honung är antiseptiskt och mjukgörande. Den höga halten sockerarter i honungen bidrar till den antiseptiska verkan (dödar bakterier genom osmos), men den antiseptiska effekten kommer även från enzymet glukosoxidas. Observera att den antibakteriella effekten försvinner om man blandar ut honungen med vätska.

Honung är med andra ord inget konserveringsmedel.

Det är viktigt att man använder obehandlad honung om man vill ha dess effekt intakt, enzymerna tål inte värme.

Tillsätter man det i hudvårdsprodukter som innehåller vätska måste man hetta upp den i minst 20 minuter, samtidigt förlorar man många av dess egenskaper, hettar man inte upp honungen och det finns vätska i produkten kommer produkten att börja jäsa och det kan gå snabbt. Även om man hettar upp produkten med honung i måste man även konservera produkten ordentligt med ett pålitligt konserveringsmedel då honung i utspädd form är rena livselixiret för bakterier p.g.a. sockerarterna.

Honung är mest användbar som den är direkt på huden som en kur. Har man solat mycket är honung en effektiv behandling då i form som en ansiktsmask om man bränt ansiktet, då honungen är inflammationshämmande. Honungen är även milt exfolierande och är milt och snällt mot känslig hy.

Jag har provat honung som ansiktsmask, den hjälpte att läka huden runt min sönder snytna nariga nos, men så mycket mer tyckte jag inte att den gjorde. Resten av huden kändes inte så återfuktad som jag hade hoppats på, så mycket lyster fick den inte heller. Var mest huden runt näsan som blev hjälpt, med andra ord var det bara honungens inflammationshämmande effekt som jag märkte av.

Enda gången som honung är fullt effektiv i en produkt med andra råvaror lär vara i form av en vattenfri salva, honungen vispas i salvan när produkten har svalnat lite, max 40-42ºC, så honungen inte blir för varm och förlorar sin kraft.

Manukahonung
Manukahonungen ska vara extra potent mot bakterierna. Det kryllar av fejk manukahonungs märken på marknaden. Är ni osäkra på om ett märke saluför äkta manukahonung så gå in på umf sida och titta där.

Manukahonungen kommer endast från Nya Zeeland då manukaträden endast växer där. Det som gör honungen så speciell jämfört med vanlig oupphettad honung är att den har en icke-peroxid aktivitet.

Hur mycket ska man ta i produkterna?
Det här är bara en vägledning i hur mycket man behöver. En startpunkt, sedan kan man laborera själv med halterna. Man kan behöva blanda honungen med en liten mängd av produkten innan honungen åker i salvan eller vad det nu är som man gör. Och glöm inte att hetta upp honungen om den ska ner i en vattenrik produkt så det inte jäser, jäsprocessen kan gå så snabbt att det ser ut som att produkten kokar. Lättast är att låta den ingå i vattenfasen.

0.5-5 % och mer i schampo, tvål, badskum, etc
1-4 % i lotions och crèmer
3 % och mer i ansiktsmasker
1-3 % i läpprodukter
5-15 % i vattenfria produkter som salvor etc

Se förslagen ovan som tips, det går att avvika från doseringsanvisningarna. Om man tycker att det blev bra så.

Källor
Skapa din egen naturkosmetika - Finn Andersen, Artaromaförlaget, 2000, andra upplagan. ISBN 91-973461-0-1
Infection, January–February 1998, Volume 26, Issue 1, pp 26-31, Causes of the antimicrobial activity of honey, H. A. L. Wahdan
Value-Added Products from beekeeping, 2014-07-05