2014-01-27

Lagerblad

Laurus nobilis

Innehåll
Cineol runt 30-50 %, pinen, linalol, terpineol acetat och spår av metyl eugenol.

Giftighet
Tillhör en av de giftigare eteriska oljorna och ska därmed användas med måttlighet, ska inte användas till barn och gravida, kan orsaka missfall då oljan stimulerar menstruationen. Kan även orsaka dermatitis hos känsliga personer.

Användning
Används i rengöringsmedel, kosmetika, parfymer, drycker, såser etc.

De populära aleppo tvålarna innehåller lagerbärsoljan och inte lagerbladsoljan.

I aromterapin används lagerbladsoljan i massageolja mot reumatisk värk. Mot förkylningar i kombination med andra eteriska oljor med samma användningsområde är lagerbladsoljan användbar i aromalampa, bad (eterisk olja i valfritt medium) eller en massageolja som masseras in som en vanlig vaporub. Oavsett användningsområde så ska man dosera lagerbladsoljan lägre än för andra eteriska oljor. Oljan är irriterande och är inget för känslig eller trasig hud.

Sägs stimulera hårtillväxten (ökar blodcirkulationen) och är kanske därför doften uppfattas som en manligdoft. Den eteriska oljan är även svampdödande och är praktisk att använda mot mjäll.

Är praktisk att använda i aromalampa för att stimulera koncentrationen.

Vid problem med väderspänningar och magknip kan man massera magen med en massageolja eller använd den eteriska oljan som rumsdoft i aromalampan.

Fungerar som aptitretare, använd då i aromalampan eller som massageolja, massera magen med oljan. Själv ska man inte börja kolka i sig lagerbladsolja i diverse drycker för att stimulera aptiten som en aperitif, feldoserar man ligger man risigt till.

Passar med
Doftmässigt så passar lagerbladsoljan bra ihop med: tall, rosmarin, olibanum, labdanum, lavendel, citrus, ingefära och kryddnejlika. Det här är bara några exempel på vad lagerbladsoljan passar ihop med.

Att tänka på
Något att tänka på när man använder eteriska oljor, gillar man inte doften så kommer inte den inte att fungera så speciellt bra. När man ska använda eterisk olja mot en viss åkomma så kan det vara klokt att plocka fram flera oljor som har samma användningsområde, lukta på dom och ta de som man gillar förutsatt att de funkar att bra tillsammans. Chanserna ökar då att oljorna har den positiv effekt som man är ute efter, det finns ingen vits med att plåga sig själv med att sitta och smörja in sig med något som man tycker stinker. Tycker man att lagerbladsoljan stinker gubbe så ska man inte använda den, ta då något annat.

Bli nu inte rädda för att använda lagerblad (kryddan) som krydda i matlagning. Eteriska oljor är superkoncentrat och ska användas med försiktighet, kryddor som finns i mataffären är säkra att använda i matlagning och är ofarliga att använda.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless
Aromterapi - eteriska oljor för välbefinnande - Anna Salvesen, Finn Andersen
Aromterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark
Shenet