2020-02-04

Kokosolja

Cocos nucifera

Innehåll
Fettet/oljan innehåller mättade fettsyror 90-95 % (kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra, myristinsyra, palmitinsyra, stearinsyra). Enkelomättade fettsyror 5-10 % (oljesyra). Fleromättade fettsyror 2-3 % (linolsyra). Sedan innehåller den oförtvålbara ämnen som fria fettsyror, E-vitamin, steroler och squalene m.m.

Mycket fet olja som är fast vid lägre rumstemperaturer.

Användning
Just nu är det väldigt trendigt att använda kokosolja i hudvården. Och allra helst använder fanatikerna den ensam från topp till tå. Det kan vara bra att veta att kokosoljan är en ocklusiv ingrediens, som alla vegetabiliska oljor. Sedan ska man ha klart för sig att huden behöver mer än bara olja (fett) för att må bra. Även om man använder en välbalanserad olja för det ändamålet.

Kokosolja är inte en välbalanserad olja.

Fukt är jätteviktigt för att huden ska må bra och att försöka kompensera med att dricka mängder med vatten bara för att hudvården saknar det helt löser inte problemet. Så bra fungerar inte våra kroppar. Man kan inte återfukta huden inifrån. Har man fuktfattig hy så gäller det att man använder produkter med vatten i och fuktbindande ämnen (såsom glycerol, hyaluronsyra).

Alla människor som dissar både mineralolja och silikoner, men använder kokosolja frivilligt bör tänka till lite.

Använder man endast kokosolja i sin hudvårdsrutin så ska man ha det klart för sig att kokosolja inte är en balanserad produkt. Huden behöver mer än bara mättade fettsyror. Oljan är även inte lämplig för fet hy då den täpper till porerna, d.v.s. man får finnar och pormaskar. Om man har problem med acne och vill ha laurinsyra i sin hudvårdsrutin som är antibakteriell så finns det speciella extrakt man kan köra med istället.

I hudvårdsprodukter tillsätter man kokosolja för att ge en fetare känsla till produkten. Vilket är praktiskt för torr hud som behöver lite extra skydd. Är även en bra ingrediens i massageoljor eller massagekakor, e.t.c. Oljan gör produkten tjockare i konsistensen så vill man ha en flytande produkt kan man ta till en fraktionerad kokosolja som är flytande i rumstemperatur eller så får man dosera lägre av den vanliga.

För att skapa en välbalanserad produkt är det klokt att använda kanske max 20 % kokosolja om man vill skapa en bra hudolja för torr kroppshud. Sedan tar man ca 20 % torr olja och för den resterande 60 % tar man en halvfet olja.

Hårvård
Man kan använda ren kokosolja i håret. Speciellt om man har svarta latinolockar som behöver lite styling. För personer med lockigt hår där håret inte är svart så ser det bara smutsigt ut om man har flott i det. Får man problem med finnar i ansiktet/nacken i samband med användandet av kokosoljan så är det bäst att hålla sig borta från oljan helt.

Man kan använda kokosolja i emulgerade inpackningar. Emulgerade inpackningar skapar inte lika stora problem som om man skulle använda oljan rent i håret.

Tvål
Tvål gjord på enbart kokosolja är riktigt otäck att använda. Har sett några märken på tvål som marknadsför sig som ayurvedisk och är gjord på kallpressad olja och sedan försöker dom påstå att tvålen ska vara bra för torr hy. Fick ett prov på sådan tvål och kan säga att det är rent BS. Den var riktigt läskig att använda. Händerna kändes krispigt torra innan jag ens hade hunnit torkat händerna. Anledningen till att den är så otäck är för att det går åt väldigt mycket kaustiksoda för att förtvåla oljan, med andra ord så har den ett högt förtvålningstal.

För att förtvåla ett kilo kokosolja går det åt 180.5 g kaustiksoda (NaOH) och då är det med 5 % rabatt. I vanliga fall ligger förtvålningsvärdet på runt ~135 g kaustiksoda för att förtvåla ett kilo olja eller fett, många oljor är även mindre lutkrävande än så. Det är jätte viktigt att man kollar upp det exakta värdet om man ska göra tvål och räknar noga.

Så man gör klokast i att använda kokosoljan tillsammans med andra oljor som gör tvålen mer hudvänlig. Max doseringen av kokosolja i tvål brukar ligga på 30 %, i salttvålar kan man behöva använda så mycket som 70 % kokos för att få ordentligt med bubblor då saltet hämmar bubblorna, där kan det vara klokt att använda 20 % rabatt på tvålen för att den inte ska bli allt för uttorkande och använda sheasmör, olivolja och även kanske ricinolja som komplement till kokosoljan i salttvålen.

Matlagning
Den kallpressade varianten både med och utan kokosdoft går att använda i matlagning. Laurinsyran i kokosoljan ska tydligen göra den till ett lättsmält fett för människokroppen. Och enligt de senaste rönen så är det inte så dåligt val som matfett man först kan tro. Sedan om smaklökarna tycker om det är en annan femma.

OBS!
Det går mycket skrönor på Internet vad kokosolja kan tänkas göra. Den informationen sprids via troll och lättlurade människor. Kokosolja är inte världens lösning mot fästingbett. Man kan inte skydda sig (eller katten/hunden/ungarna) mot fästingsbett genom att ha lite kokosolja i nacken. Så funkar det inte.

Källor
Shenet
Egen erfarenhet
Crearome