2012-03-16

En liten snabbkurs i toxikologi

"-All things are poison and nothing is without poison; only the dose makes a thing not a poison.
-The dose makes the poison."

Detta är två kända citat från Paracelsus (1493-1541)

Med andra ord, så länge man inte överkonsumerar en viss substans så är den inte farlig.

Detta gäller allt, inkl en så vital kemikalie som vatten (japp vatten är en kemikalie). Men för vissa ämnen behövs det inte så mycket för att det ska bli farligt.

Jag är ingen professor inom ämnet, men jag borde komma ihåg tillräckligt mycket från toxikologikursen som jag gick för flera år sedan för att kunna skriva iallafall lite om ämnet.

När man läser toxikologi, blir det lätt hänt att man blir rädd när man läser om det ena farliga ämnet efter det andra. Det som går genom skallen då är "nu ska det här undvikas allt som är farligt".

Men det går inte alltid så bra. Det är lite orealistiskt att tänka så.

För i slutändan kommer man fram till att man inte får äta något, man får inte andas, ha något på huden, som hudvårdsprodukter, kläder, e.t.c. För allt är farligt. Sedan ska man komma ihåg att det även är farligt att gå över gatan. Det är farligt att leva helt enkelt. Tiden dödar.

För att sammanfatta det hela så ska man leva efter denna devis: variation.

Variera allt, födan, det vi smetar på oss, e.t.c. Luften är lite svårt att göra något åt. Möjligen får man leta sig ut på landet och bo där om man vill undvika stadsluften. Listan kan göras lång.

Man ska samtidigt komma ihåg att kroppen är fantastiskt. Den klarar av mycket. Föroreningar som kommer in i kroppen tar den många gånger hand om.

Men ibland blir det "lite" fel och biprodukten (metaboliterna) blir farligare än ursprungsämnet när kroppen metaboliserar giftet, ett exempel är metanol (även kallat träsprit i äldre dar). Det som händer är att i levern där metanolen metaboliseras, det omvandlas till formaldehyd och myrsyra. Både formaldehyd och myrsyra är farliga för kroppen och kan leda till blindhet och död om ingen hjälp sätts in.

Vissa ämnen är mindre giftiga för kroppen om vi äter det istället för att vi andas in det. Ett exempel är kvicksilver, förr hade nästan alla termometrar med kvicksilver där hemma och det var inte ovanligt att dessa gick sönder. Kvicksilver är giftigast när den är i gasform än i fast form. Och då är det hälsosammare att äta kvicksilvret än att låta det ligga kvar andas in ångorna.

När det gäller liniment och andra starka preparat kan det vara klokt att varva mellan några olika recept/produkter. För att eliminera en eventuell förgiftning.

Variation förnöjer.

Källa
Toxikologikurs som jag gick i Uppsala, engelska wikipedia.