2012-03-16

Citron

Citrus medica var. limonum

Innehåll
Den innehåller upp till 70 % limonen, annat som ingår är terpinen, pinener, m.m.

Användning
Man kan badda munsår med en droppe ren citronolja. Munsåret läker snabbt ihop på några dagar, badda 2 ggr per dag.

Man kan använda den som en leverolja, dvs man tillsätter den eteriska oljan till en tunn lättabsorberande olja för att smörja in området vid levern. Denna blandning ska fungera som en renande kur för kroppen.

Citron ska även vara bra att mot insektsbett och (rent), hemorrojder (i något medium som kräm/olja), blödande tandkött (här i form av munskölj). Den kan även vara bra att ha i massageolja vid reumatiska problem.

Är uppiggande på sinnet, repellerar insekter och är desinficerande.

Något att tänka på med citronolja är att inte utsätta det behandlade området för solljus. Då citronolja är fotosensibiliserande på huden.

Mer att tänka på är att oljan ska vara färsk. Man brukar säga att en öppnad flaska håller i ca 6 månader, citrusoljor är känsliga för oxidering, man ser att den oxiderat främst genom att det bildas en bottensats i flaskan. Däremot kan man använda gammal eterisk olja till aromalampan.

Husligt
Man kan också använda oljan till ta bort envist klister på förpackningar, fungerar bättre än kemiskt ren bensin.

Använd aldrig ren eterisk olja på huden, om du inte är hundra på att man ska använda det så, väldigt få eteriska oljor går att använda rent. Jag tar inget ansvar för felaktigt använde av någon produkt eller råvara.

Källor
Crearome
Shenet
The encyclopedia of essential oils - Julia Lawless